Τι ακριβώς συμβαίνει με τις υποθέσεις που λιμνάζουν εδώ χρόνια στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού;
Σε φιλοσοφικό φόρουμ φαίνεται πως έχει εξελιχθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπό την προεδρία του πρώην καθηγητή Ιωάννη Λιανού, ο οποίος μοιάζει να διαχειρίζεται με ύποπτη στασιμότητα μία από τις πλέον σημαντικές ρυθμιστικές Αρχές της χώρας.
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Κι ενώ η επιτροπή στέκεται ως παρατηρητής κι όχι ρυθμιστής της αγοράς, μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μία από τις κύριες έγνοιες του κ. Λιανού το τελευταίο διάστημα ήταν να αλλάξει το οργανόγραμμα, κυρίως για να δημιουργήσει μία διεύθυνση «Διεθνών Σχέσεων κι Επικοινωνίας», η οποία, μάλιστα, θα υπάγεται απευθείας στον ίδιο.
Από τη στιγμή που η ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει επιδείξει καμία δράση επί της προεδρίας του κ. Λιανού (η οποία μετρά 14 μήνες πλέον) και δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση για μεγάλη υπόθεση παρά μόνο ελάχιστες για δευτερευούσης σημασίας υποθέσεις, η κίνηση δημιουργίας Διεύθυνσης Επικοινωνίας κάνει και τον πιο καλόπιστο να υποθέτει πως ο πρόεδρος, έχοντας γνώση της συνθήκης που έχει δημιουργήσει, προσπαθεί απλά να περιορίσει το κόστος που θα έχει αυτή η απραξία στη δημόσια εικόνα του.
Τα δελτία Τύπου της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα πεπραγμένα τους τρεις τελευταίους μήνες, που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά έρευνες, διασκέψεις, ημερίδες και συνέδρια, μιλούν από μόνα τους:
- Στις 11 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για τον υγειονομικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό σχετικά με τον κορωνοϊό.
- Στις 17 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε τηλεημερίδα για τον «Υγιή Ανταγωνισμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
- Στις 25 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η συμμετοχή του κ. Λιανού σε συνέδριο που τελούσε υπό την αιγίδα της επιτροπής.
- Στις 4 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η επιτυχής… διεξαγωγή μίας ακόμη ημερίδας-τηλεδιαβούλευσης σε σχέση με μία ακόμα έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (Fintech).
Κι ενδιαμέσως; Αποφάσεις ή εισηγήσεις, που και τα δάχτυλα του ενός χεριού περισσεύουν για να τις μετρήσεις, για κλάδους που αντιπροσωπεύουν απειροελάχιστο ποσοστό της αγοράς, όπως… οι μικροσυσκευές υγραερίου γενικής χρήσης.
Προφανώς, κάθε επαγγελματίας που προσφεύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι η επιχειρηματική δραστηριότητά του, δικαιούται μιας απόφασης για την υπόθεσή του, και μάλιστα σε εύλογο χρόνο. Το πρόβλημα δεν είναι η προώθηση υποθέσεων που δεν θα έχουν καταλυτική επίδραση σε μεγάλους κλάδους της αγοράς, αλλά η ασχολία αποκλειστικά με τέτοιες υποθέσεις, κι αυτό όχι σε μεγάλη έκταση.
Ο κ. Λιανός, όμως, θα πρέπει σύντομα να κληθεί για να απαντήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις υποθέσεις που λιμνάζουν εδώ χρόνια στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού κι όχι μόνο. Και μάλιστα να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά κι όχι η νέα Διεύθυνση Επικοινωνίας που ετοιμάζει.
Δεδομένων των παραπάνω, φανταζόμαστε πόσο ειρωνικό θα ακούστηκε σε πολλούς επιχειρηματίες το σχόλιο του κ. Λιανού στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, όταν ανακοινώθηκε το νέο lockdown, στο οποίο ανέφερε πως «με lockdown ή χωρίς, στην Επ. Αντ. it is business as usual».
Γιατί ούτε business ούτε κάτι usual φαίνεται να έχει αυτή η ιστορία…
πηγή: «δημοκρατία»
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις