Εκτός ελέγχου εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία, με ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Δράση να έχουν δείξει σε πολλές πλέον περιπτώσεις, πως δεν προτίθενται να περιοριστούν στον ρόλο τους και πως θα ασκήσουν όση βία θελήσουν χωρίς να λογοδοτούν. Το News 24/7 θυμάται ορισμένα από τα περιστατικά.

Οι καταγγελίες και τα ντοκουμέντα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπέρμετρη αστυνομική βία που ασκείται, δεν σταματούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κάθε φορά μάλιστα, έρχονται από διαφορετικές περιοχές της χώρας αλλά και κοινωνικές ομάδες. Το News 24/7 υπενθυμίζει ενδεικτικά πέντε περιπτώσεις που συζητήθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Πριν από την υπενθύμιση των περιπτώσεων που οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν τους πολίτες με υπερβάλλοντα ζήλο, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, οι εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, περί διακριτικών στα κράνη και τις στολές των αστυνομικών, έχουν αποδειχθεί επικοινωνιακά τρικ.

Αυτό, γιατί είτε οι αστυνομικοί αγνόησαν τον πολιτικό τους προϊστάμενο, ο οποίος δεν κατάφερε να τους ελέγξει, είτε ο ίδιος άλλαξε απόφαση και δεν θεώρησε σκόπιμο τα ΜΑΤ ή η ομάδα Δράση, να έχουν σε εμφανή σημεία τα διακριτικά τους. Μια τέτοια κίνηση, θα διευκόλυνε την ταυτοποίηση κάθε αστυνομικού ώστε να προχωρούν και οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που μέχρι σήμερα, στην συντριπτική τους πλειονότητα, δεν καταλήγουν πουθενά. Έτσι, η κίνηση που καμία από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει, έμεινε για ακόμη μια φορά στα χαρτιά.

Εισβολή και ξύλο στην οικία Ινδαρέ

Το πρωινό της Τετάρτης, 18 Δεκεμβρίου, στο Κουκάκι, οργανώνεται αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών καταλήψεων της περιοχής. Στη μια από αυτές τις περιπτώσεις, στην οδό Ματρόζου, άνδρες της ΟΠΚΕ, χτύπησαν την πόρτα μιας οικογένειας, το σπίτι της οποίας είναι μεσοτοιχία με το κατειλημμένο κτίριο, υποπτευόμενοι πως δύο από τα άτομα που συμμετείχαν στην κατάληψη, έχουν κρυφτεί στην ταράτσα. Ο πατέρας της οικογένειας, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, ζήτησε από τους αστυνομικούς να του επιδείξουν χαρτί εισαγγελέα προκειμένου να τους επιτρέψει να εισέλθουν στο σπίτι του, κάτι που δεν έγινε.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας με τους δύο γιους του, αφού άκουσαν φασαρία στην ταράτσα τους, ανέβηκαν και βρήκαν εκεί αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Οι τελευταίοι, ακινητοποίησαν βίαια την οικογένεια και ξυλοκόπησαν τον πατέρα μέσα στο ίδιο του το σπίτι, ενώ στη συνέχεια τους πέρασαν χειροπέδες και παρά το γεγονός πως δεν βρήκαν τίποτε ενοχοποιητικό ή οποιοδήποτε άτομο της κατάληψης στην ταράτσα και το σπίτι, μετέφεραν την οικογένεια με τις πιτζάμες στο αστυνομικό τμήμα, κατηγορώντας τον πατέρα για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τους δύο γιους για συμμετοχή στην κατάληψη.

Η συνέχεια για το περιστατικό έχει δοθεί στα δικαστήρια, με τον Δημήτρη Ινδαρέ, να είναι κατηγορούμενος αλλά και μηνυτής της αστυνομίας

.

Η στιγμή που αστυνομικοί ακινητοποιούν τους ιδιοκτήτες του οικήματος, δίπλα από το υπό κατάληψη κτίριο
Η στιγμή που αστυνομικοί ακινητοποιούν τους ιδιοκτήτες του οικήματος, δίπλα από το υπό κατάληψη κτίριο EUROKINISSI
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές EUROKINISSI

Χίος: «Τρέξτε πουτ… Τουρκόσποροι»

Λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν σταλεί σε Χίο και Λέσβο, με σκοπό να εφαρμοστεί το σχέδιο για την δημιουργία κλειστών δομών για μετανάστες και πρόσφυγες. Το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Φεβρουαρίου, μετά από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους κατοίκους, τα ΜΑΤ έχουν πάρει πλέον εντολή να αποχωρήσουν από τα νησιά, ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Στο λιμάνι των Μεστών όμως, στη Χίο, συνέβησαν πράγματα που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας παρά μόνο σε συγκρούσεις χούλιγκαν. Άνδρες των ΜΑΤ, ντυμένοι με τα πολιτικά τους ρούχα, φορώντας τα υπηρεσιακά τους κράνη και κραδαίνοντας ρόπαλα , άρχισαν να σκαρφαλώνουν τα συρματοπλέγματα του λιμανιού και να κυνηγούν ομάδα περίπου 15 ντόπιων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την περίφραξη. Κάποιοι από τους συναδέλφους τους πετούσαν χημικά προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους, ενώ άλλοι άνδρες των ΜΑΤ, τραβούσαν βίντεο με το κινητό τους και φώναζαν «Τρέξτε πουτ… Τουρκόσποροι» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις.

Αυτή μάλιστα, ήταν από τις ευκολότερες υποθέσεις όπου θα μπορούσε εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος να ταυτοποιηθούν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν και να αποπεμφθούν από το Σώμα, καθώς όλοι τους επιβιβάστηκαν στο πλοίο Νήσος Χίος και κατευθύνθηκαν στην Αθήνα. Την ώρα που το πλοίο ταξίδευε, τα βίντεο είχαν γίνει ήδη πρώτο θέμα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ωστόσο μέχρι σήμερα 9 μήνες αργότερα, ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για το κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να επιχειρούν.

VIDEO

Εφετείο: Διάλυση μιας μεγάλης συγκέντρωσης

Στις 7 Οκτωβρίου, έξω από το Εφετείο Αθηνών, χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί ώστε να ακούσει την απόφαση της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”. Δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ έχουν παραταχθεί περιμετρικά του Εφετείου, ενώ εκεί έχει μεταφερθεί και ένα όχημα εκτόξευσης νερού της Αστυνομίας.

Λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, ανακοινώνεται από την μικροφωνική στους 20.000 και πλέον συγκεντρωμένους, πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Αμέσως ξεσπούν πανηγυρισμοί. Στον χώρο ήταν παρόντες πολίτες όλων των ηλικιών. Ωστόσο,40 δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση, η Αστυνομία αρχίζει να διαλύει την συγκέντρωση, αρχικά εκτοξεύοντας νερό με την “Αύρα” προς το συγκεντρωμένο πλήθος και στη συνέχεια κάνοντας χρήση χημικών, άκριτα και εκτεταμένα προς τους πολίτες που προσπαθούσαν να προστατευτούν.

Λίγα ώρα αργότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με tweet του, δικαιολογούσε την απόφαση την Αστυνομίας να κάνει χρήση της Αύρας και των χημικών, λέγοντας πως οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με «150μολότοφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας».

Πρώτο το News24/7 ήδη εκείνη την ημέρα, με το βίντεο που είχε αναρτήσει, έδειχνε πως η Αστυνομία προχώρησε στην διάλυση της πολυπληθούς συγκέντρωσης την ώρα που προς τις κλούβες των ΜΑΤ, είχαν πεταχτεί κάποια άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού από άτομα που βρίσκονταν μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ, ενώ ένα από τα άτομα αυτά χτύπησε τη μια κλούβα. Αντίστοιχα βίντεο, όπως αυτό του Γιώργου Αυγερόπουλου από διαφορετικά σημεία επιβεβαίωναν αργότερα όσα έδειχνε η εικόνα.

 

VIDEO

 

Γαλάτσι: Χημικά και ξύλο μέσα σε καφετέρια

Την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, στο Γαλάτσι, ομάδα ατόμων είχε συγκεντρωθεί μετά την απαγόρευση αντιφασιστικής συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί για το Νέο Ηράκλειο. Η συγκέντρωση κατέληξε στην περιοχή Λαμπρινή, στην πλατεία όπου βρίσκονται καφετέριες που εκείνη την ώρα ήταν σε λειτουργία.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και εργαζόμενοι στα καταστήματα, ενώ δεν υπήρχε ένταση και οι συγκεντρωμένοι αποχωρούσαν, είδαν τα ΜΑΤ και την ομάδα «Δράση» να περικυκλώνουν την περιοχή και να επιτίθενται με σκοπό να προσάγουν ορισμένους από αυτούς που διαδήλωναν νωρίτερα. Αφού έκαναν χρήση χημικών ανάμεσα στους θαμώνες των καφετεριών, εισέβαλαν σε μια από αυτές, ξυλοκόπησαν άτομα που συμμετείχαν στην συγκέντρωση και προκάλεσαν υλικές ζημιές στην επιχείρηση. Όπως είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο News 24/7, οι συγκεντρωμένοι, βλέποντας την Αστυνομία, σήκωσαν ψηλά τα χέρια τους, δείχνοντας πως δεν προτίθενται να αντισταθούν, ενώ δεν εκτόξευσαν κάτι προς τους αστυνομικούς, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τους τελευταίους από το να τους χτυπήσουν με γκλοπ και να κάνουν χρήση χημικών, παρά τις εκκλήσεις δεκάδων πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο.

 

17 Νοέμβρη

Η 17η Νοέμβρη είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό υπέρμετρης χρήσης αστυνομικής βίας και μάλιστα σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας. Αρχικά, στα Προπύλαια, το μεσημέρι, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, εμφανίζονται αιφνιδιαστικά προκειμένου να πραγματοποιήσουν συμβολική συγκέντρωση για τη συμπλήρωση 47 ετών από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Υπενθυμίζεται πως την ημέρα εκείνη ήταν σε ισχύ απαγόρευση οποιασδήποτε συνάθροισης 4 ή περισσότερων ατόμων, μετά από απόφαση της Αστυνομίας.

Αμέσως μετά την εμφάνιση των μελών του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και βουλευτών του κόμματος, στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της ομάδας “Δράση” πραγματοποιώντας προσαγωγές. Μάλιστα, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν «σηκωτούς» κάποιους από τους προσαχθέντες, ενώ βουλευτές, όπως ο Θανάσης Παφίλης, κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν τόσο εκείνοι όσο και άλλα μέλη του κόμματος.

Μετά από διαπραγματεύσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον επικεφαλής της Αστυνομίας, δόθηκε αρχικά διαβεβαίωση πως θα απελευθερωθούν τα πέντε άτομα που είχαν προσαχθεί και στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ θα συνεννοούταν με τους συγκεντρωμένους ώστε να αποχωρήσουν. Ωστόσο, οι εντολές της Αστυνομίας άλλαξαν μετά από λίγη ώρα και μεταφέρθηκε στον κ. Κουτσούμπα πως υπάρχει εντολή διάλυσης της συγκέντρωσης αν δεν αποχωρούσαν άμεσα

.

Άνδρες της ΕΛΑΣ, προσαγάγουν βιαίως διαδηλωτή
Άνδρες της ΕΛΑΣ, προσαγάγουν βιαίως διαδηλωτή
Όργιο αστυνομικής βίας καταγγέλλει το ΚΚΕ
Όργιο αστυνομικής βίας καταγγέλλει το ΚΚΕ EUROKINISSI

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο οχήματα εκτόξευσης νερού ξεκίνησαν να επιχειρούν προς τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι οπισθοχωρούσαν προς την Ομόνοια. Ωστόσο, ενώ δεν σημειώνονταν συγκρούσεις και ήταν σαφής η αποχώρηση (φαίνεται και στο βίντεο που μετέδιδε ζωντανά το News 24/7) δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών, εγκλωβίζοντας άτομα σε διάφορα σημεία, όπως το πρώην κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης προκαλώντας παράλληλα απίστευτο συνωστισμό, την ώρα που μέχρι πρότινος τηρούνταν, όπως έδειχναν τα βίντεο από το σημείο, οι αποστάσεις μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, οι δυνάμεις της Αστυνομίας (ΜΑΤ, Δράση, Αύρες) κυνήγησαν τους διαδηλωτές που οπισθοχωρούσαν και με το μετρό της Ομόνοιας να είναι κλειστό, έφτασαν μέχρι το Μεταξουργείο. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι πως παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία διατεινόταν πως ήθελε να διαλύσει την συγκέντρωση και παρότι όσοι αποχωρούσαν δεν κινούνταν επιθετικά προς τους αστυνομικούς, η ομάδα «Δράση» κατευθύνθηκε με τα μηχανάκια προς το πλήθος αρκετές φορές, αφού πρώτα οι οδηγοί μάρσαραν επιδεικτικά για να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές, ενώ από την άσκηση βίας δεν γλίτωσαν και δημοσιογράφοι.

Αργότερα, στα Σεπόλια, ξανά άνδρες της «Δράση» συνέλαβαν έναν φοιτητή στην πιλοτή του σπιτιού του, καθώς επέστρεφε εκεί από συγκέντρωση στην οποία είχε παρευρεθεί, ξυλοκόπησαν την μητέρα του, τραβούσαν από τα μαλλιά και έβριζαν χυδαία την αδερφή του, με εκφράσεις όπως «Πατσαβούρα», «Μωρή πουτ…» ενώ ο πατέρας του κατέληξε στον Ευαγγελισμό με ισχαιμικό επεισόδιο, μετά από προσπάθεια ανδρών των ΜΑΤ να του περάσουν χειροπέδες , αργότερα την ίδια ημέρα έξω από το ΑΤ Κολωνού.

Μάνος Φραγκιουδάκης

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις