Είχαν ανακαλύψει ασύλητο τάφο σε υπαίθριο χώρο

Νωρίς το πρωί επρόκειτο να προσαχθούν στον ανακριτή Ηρακλείου για να απολογηθούν οι δύο Έλληνες ηλικίας 73 και 64 χρόνων που έκαναν λαθρανασκαφή κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων, όπου είχαν ανακαλύψει ασύλητο τάφο σε υπαίθριο χώρο σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου και είχαν φέρει στο φως πολύτιμα αρχαία αντικείμενα, ακόμη και χρυσά!

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου δίωξη για παράνομη ανασκαφή, παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλων, παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, κλοπή και απείθεια. Ο χώρος της παράνομης ανασκαφής είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς του τμήματος Χερσονήσου και του Τ.Α.Ε. Ηρακλείου, οι οποίοι έφτασαν στους δράστες αξιοποιώντας τα στοιχεία που συνέλεξαν.

Κατά τις έρευνες που έκαναν στα σπίτια του 73χρονου και του 64χρονου και στην αυλή του ενός, οι αστυνομικοί βρήκαν τρία τμήματα ακατέργαστου χρυσού βάρους 14 γραμμαρίων, κοσμήματα, πέντε τμήματα αρχαίων πήλινων ευρημάτων και ένα απολίθωμα απροσδιόριστης χρονικής περιόδου. Ακόμη, κατέσχεσαν τον εξοπλισμό των δραστών που αποτελούνταν από ένα ηλεκτρικό κομπρεσέρ, μια ηλεκτρογεννήτρια, ένα καλώδιο με μπαλαντέζα με δυο προβολείς, έναν φακό κεφαλής και μια λάμπα λουξ.

Επιπλέον, στην κατοχή των δυο ανδρών κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, ένα πιστόλι που εστάλη στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής υπηρεσίας για βαλλιστική εξέταση, δυο κυνηγετικά όπλα, φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, ένα μαχαίρι, μια ξύλινη σφραγίδα και μια μοτοσικλέτα για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η δράση των δυο αρχαιοκαπήλων να συνδέεται με μία άλλη λαθρανασκαφή που είχε γίνει σε ένα λιόφυτο από την άλλη πλευρά του παλιού δρόμου κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και είχε προκαλέσει την επέμβασή τους.

Μάνος Τσαγκαράκης
πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις