Την ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία «Πολίτες Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον» αναγγέλλει η Επιτροπή πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων. Στόχος, είναι να δυναμώσει περαιτέρω το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών και να ευαισθητοποιήσει για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος στον Βόλο.

Με αφορμή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο την περασμένη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η Επιτροπή προχωρά στην ανακοίνωση μίας σειράς συμπερασμάτων, ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν και τονίζει πως επρόκειτο για έναν ακόμη σταθμό του αγώνα για την συνεχή ενεργοποίηση των πολιτών και όσων στηρίζουν το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής πολιτών:

Σε μια κοινωνία το πλέον ζωντανό κομμάτι της είναι η νεολαία. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις τους νέους ν’ αγωνιούν και ν’ αγωνίζονται για το μεγάλο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου, ουσιαστικά της υγείας όλων μας. Το μαθητικό συλλαλητήριο της 23ης Οκτωβρίου ήταν μια ακόμη ζωηρή απόδειξη ότι τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζουμε είναι υπόθεση όλων μας, μικρών και μεγάλων.

Με συμμετοχή ή και υποστήριξη από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση και η παρουσία 2 χιλιάδων ατόμων ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική παρά τους περιορισμούς λόγω covid19. Παρά την εργάσιμη μέρα και ώρα που απέτρεπε πολλούς να αφήσουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, το κέντρο της πόλης ακολούθησε το ρυθμό του συλλαλητηρίου. Παρά την ασαφή και διασπαστική στάση των τοπικών αρχών που δεν έχουν το θάρρος να πούνε ευθαρσώς τι μέτρα έχουν δεσμευτεί να λάβουν. Παρά τις πρωτοφανείς απειλές σε μαθητές για κυρώσεις στις καταλήψεις των σχολείων. Παρά τον εκφοβισμό του κοινού μετά από το τελευταίο συλλαλητήριο στο εργοστάσιο και τα βίαια γεγονότα που μας  στιγμάτισαν όλους, το χαμόγελο και το φως κέρδισε.

Με όλες τις συλλογικότητες μαζί, αλλά μπροστάρηδες τους μαθητές, τους μελλοντικούς ψηφοφόρους της πόλης χιλιάδες πολίτες του Βόλου συμμετείχαν σε μια πορεία με παλμό που έφτασε μέχρι το Δημαρχείο και την Αντιπεριφέρεια όπου και αντιπροσωπεία μαθητών συναντήθηκαν με την κα Κολυνδρίνη σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές αρχές που έχουν αποδειχθεί πολύ κατώτερες των περιστάσεων όσον αφορά στο τεράστιο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου.

Λαμβάνοντας πλέον υπόψη τη συμμετοχή και στήριξη πολλών φορέων και μεγάλου αριθμού πολιτών στα μεγάλα συλλαλητήρια κατά της καύσης σκουπιδιών τα τελευταία 3 χρόνια, οδηγούμαστε στα εξής συμπεράσματα:

Η κοινωνία του Βόλου στο μεγαλύτερο ποσοστό της τάσσεται ΚΑΤΑ της καύσης σκουπιδιών ειδικά όταν πραγματοποιείται μέσα στον αστικό ιστό.

Η παράταση και αναβλητικότητα των ανευθυνουπεύθυνων να αναλάβουν δράση δεν κάμπτουν τη βούληση των πολιτών το αντίθετο μαλλον, κάνει πιο αποφασιστικούς τους πολίτες.

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι υπάρχει μεθόδευση να μετατραπεί ο Βόλος σε πόλη-αποτεφρωτήρα των σκουπιδιών άλλων ελληνικών πόλεων και άλλων χωρών.

Οι πολίτες που παίρνουν μέρος στις πορείες  και τα συλλαλητήρια είναι μόνο ένα μέρος από τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων που παρακολουθούν τοπικά τον αγώνα μας. Μάλιστα μετά από το συλλαλητήριο ήδη και κεντρικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το ζήτημα, σπάζοντας έτσι την άτυπη ‘ομερτα’ των επίσημων ΜΜΕ για το έγκλημα που συντελείται.

Παρά τη δυσμενή συγκυρία, με περιορισμούς κίνησης και φόβους για δημόσια υγεία , το ενεργό κοινό της πόλης που συμμετέχει με ενδιαφέρον, διευρύνεται ηλικιακά, αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των τοπικών επαγγελματιών, συνομιλεί με φορείς και ξέρει να ακολουθεί υποδείξεις των Αρχών. Πλέον είναι ώριμο να μεταφέρει τη δράση σε άλλες μορφές ώστε να αυξήσει την πίεση για την αποτροπή των περιβαλλοντικών ζημιών που συντελούνται.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις συλλογικότητες, τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς φορείς και όλους τους πολίτες που μοιράστηκαν το μήνυμα της πορείας και δήλωσαν παρόντες σε αυτό το ηλιόλουστο συλλαλητήριο. Επιμένουμε για μια συντονισμένη, καθολική και δυναμική αντίδραση κατά της καύσης σκουπιδιών.

Η Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, όπως κάθε πορεία και κάθε κάλεσμα σε δράση, δεν ήταν ο σκοπός. Ήταν ένας ακόμη σταθμός του αγώνα για συνεχή ενεργοποίηση των πολιτών του Βόλου και όσων στηρίζουν το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρακαλούμε μείνετε συντονισμένοι με τη σελίδα : Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου

Η ίδρυση του συλλόγου “ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” θα δυναμώσει περαιτέρω τα μέσα για την υλοποίηση των στόχων μας και σας παρακαλούμε να μεταδώσετε την πληροφορία σε φίλους και στον ευρύτερο κύκλο σας, σύντομα θα ανακοινωθούν πιο συγκεκριμένες δράσεις από τον νεοσύστατο σύλλογο.

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις