Από τον Abdullah Bozkurt

Οι συνέπειες από τις καταστροφικές αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν ως μέρος της έρευνας του Ειδικού Συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ μπορεί να χτυπήσει πολύ καλά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Κάρλ Μπιλντ, ο οποίος διατηρεί μυστηριωδώς ένα μαλακό σημείο για τον δικτάτορα της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντα με ενοχλούσε να βλέπω τον Bildt να ενεργεί ως απολογητής για έναν άντρα που έχει κλειδώσει περισσότερους από 250 δημοσιογράφους, ένα παγκόσμιο ρεκόρ με οποιοδήποτε μέτρο και φυλάκισε πάνω από 50.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, δικηγόρων, δασκάλων, γιατρών και συνδικαλιστών με αμφίβολες κατηγορίες μόνο τον τελευταίο χρόνο. Ήταν αρκετά αντίθετο να ακούμε τον Ερντογάν να λέει το όνομα του Μπίλντ σε δημόσιες συγκεντρώσεις στο ίχνος της εκστρατείας για ένα δημοψήφισμα για να συγκεντρώσει περισσότερη δύναμη για το γραφείο του όταν καλούσε τη γερμανική, αυστριακή και ολλανδική ηγεσία ναζί, φασίστες, τρομοκράτες, εχθρούς του Ισλάμ και Σταυροφόροι, μεταξύ άλλων άσεμνων παρατηρήσεων. Για κάποιο λόγο, ο Bildt κέρδισε την εμπιστοσύνη του αυτοκράτορα της Ευρώπης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όνομά του ως σφραγίδα έγκρισης και νομιμότητας για αυτό που κάνει, ενώ τρελά χτυπά, εκφοβίζει και χτυπά άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, από τα κεντροδεξιά έως τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, τα οποία επέκρινε την Τουρκία για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Φυσικά, όπως πολλοί που έχουν παρακολουθήσει τον Bildt για χρόνια, δεν έχω απαλλαγεί από την ακρόαση αρκετών φήμων σχετικά με αυτόν στη Στοκχόλμη, όπως εικασίες ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), ένα think tank που ηγήθηκε ο Bildt μεταξύ άλλων , υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης ίσως της χρηματοδότησης, έστω και έμμεσα. Αρκετοί άνθρωποι ψιθύρισαν ότι ο Μπιλντ μπορεί να έχει επενδύσεις, περιουσιακά στοιχεία και εταιρικά συμφέροντα στην Τουρκία και ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί απλώς να ευχαριστεί τον Ερντογάν να διατηρήσει τα προνόμιά του και να λάβει κάποιες εύνοιες. Σε αυτό το σημείο, πρόκειται για απλή κερδοσκοπία, καθώς δεν υπήρχαν σκληρές αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι καμία από αυτές τις φήμες είναι αλήθεια. Αλλά η συζήτηση για αυτό δεν ξεθωριάζει και κυκλοφορεί στην πραγματικότητα περισσότερο κάθε φορά που υπογράφει ένα επιλεγμένο κομμάτι που θεωρείται ότι δεν είναι πολύ επικριτικό για τον Ερντογάν, αλλά μάλλον ευχαριστεί τον μονοκατάστατο κανόνα του σε ένα έθνος 80 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, η υπόθεση Flynn στις ΗΠΑ έχει αποκαλύψει κάτι αρκετά σκανδαλώδες που μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο για το ECFR του Bildt. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι έκανε «ουσιωδώς ψευδείς δηλώσεις και παραλείψεις» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με το έργο του το 2016 για την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με καταχωρίσεις δικαστηρίου που υπέβαλε η ομάδα του Ειδικού Συμβούλου Robert Mueller την 1η Δεκεμβρίου 2017. Εκτός από το να παραπέμψει ένοχο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για ψέματα στο FBI για τις συνομιλίες του πέρυσι με τον Σεργκέι Κισλιάκ, ο Ρώσος πρέσβης, ο Φλίν αναγνώρισε επίσης ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις στις καταθέσεις εγγραφής ξένου πράκτορα που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 7 Μαρτίου 2017. σε σχέση με τις σχέσεις του με την τουρκική κυβέρνηση.

Καθώς οι εισαγγελείς του Mueller ερεύνησαν περαιτέρω τις επαφές και τις συναλλαγές του Flynn με τους αντιπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης, προφανώς αποκαλύφθηκε περισσότερη βρωμιά, αναγκάζοντας τον Flynn να παραδεχτεί ψέματα στους ανακριτές του FBI για συμβόλαιο 600.000 δολαρίων τον Αύγουστο του 2016, ενώ ο Flynn συμβούλευε την προεδρική εκστρατεία του Donald Trump. Αρχικά ισχυρίστηκε ότι το συμβόλαιο αφορούσε στη βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και ότι προσλήφθηκε από τον Τούρκο επιχειρηματία Ekim Alptekin για να ερευνήσει τον Fethullah Gülen, επικεφαλής επικριτής του Ερντογάν για τη διαδεδομένη διαφθορά στην κυβέρνηση και τη βοήθεια και τη συνέχιση των ενόπλων τζιχαντιστών των Τούρκων ισλαμιστών ηγετών. ομάδες στη Συρία. Ο Flynn συνάπτει τώρα συμφωνία με εισαγγελείς για να σωθεί και παραδέχεται ότι ορισμένες από τις προηγούμενες γνωστοποιήσεις του ήταν στην πραγματικότητα ψευδείς.

Στη δήλωση των αδικημάτων, που υπογράφηκαν από τους ανώτερους βοηθούς ειδικών συμβούλων του Mueller, Brandon L. Van Grack και Zainab N. Ahmad, επισημάνθηκε ότι ο Flynn δήλωσε ψευδώς ότι έγραψε με δική του πρωτοβουλία ένα επιλεγμένο κομμάτι που δημοσιεύθηκε στο The Hill on 8 Νοεμβρίου 2016 και αλείφτηκε με τον Gülen. Ο Alptekin, ο οποίος χρησιμοποίησε την ολλανδική εταιρεία με κέλυφος Inovo BV για να προσλάβει τις υπηρεσίες της Flynn, εξέτασε το άρθρο πριν από τη δημοσίευσή του, υποδηλώνοντας ότι το άρθρο εγκρίθηκε από αντιπροσώπους του Ερντογάν. Ας θυμηθούμε ότι ο Flynn έδινε ομιλία στο Κλίβελαντ σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την αντι-μουσουλμανική ομάδα ACT για την Αμερική ακριβώς τη στιγμή που η απόπειρα πραξικοπήματος άρχισε να καλύπτεται στα μέσα ενημέρωσης, στις 15 Ιουλίου 2016. Ανέφερε αναφορές για πραξικόπημα και είπε ότι ο τουρκικός στρατός ως κοσμικός θεσμός είχε ως στόχο να αποτρέψει τη χώρα από το να κατευθύνει «προς τον Ισλαμισμό» υπό τον Ερντογάν. Δεν συνειδητοποίησε ότι αυτή ήταν η συνωμοσία του Ερντογάν για να δικαιολογήσει μαζικές εκκαθαρίσεις αξιωματικών υπέρ του ΝΑΤΟ και φιλοδυτικών από τον στρατό και να τους αντικαταστήσει με φιλο-ρωσικά, ισλαμιστικά και νεο-εθνικιστικά στελέχη. Το χαιρετισμό του Flynn για το πραξικόπημα πήρε χειροκροτήματα από το κοινό, λέγοντας “Ναι, αξίζει να χειροκροτήσει.”

Ως εκ τούτου, ήταν έκπληξη το γεγονός ότι είδα ένα άρθρο στο The Hill του Flynn – μετά την έγκριση της απομάκρυνσης του Ερντογάν με στρατιωτικά μέσα – υποστηρίζοντας ισχυρότερη εμπλοκή με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ επαναπροσέγγισε δεκαετίες συκοφαντικών ισχυρισμών για τον κριτικό του Ερντογάν Γκουλέν. Το προσοδοφόρο συμβόλαιο προπαγάνδας αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων με τον Flynn, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισλάμ ως «καρκίνο» και ισχυρίστηκε ότι «ο φόβος των Μουσουλμάνων είναι λογικός», οδήγησε τον συνταξιούχο στρατηγό να αγνοήσει απλά τα ισλαμιστικά διαπιστευτήρια του Ερντογάν.

Προφανώς, υπήρχαν πολύ περισσότερα χρήματα για τον Flynn από τα οποία προήλθαν σύμφωνα με μια ιστορία της Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2017. Το άρθρο ανέφερε ότι ο Mueller διερευνά τη μυστική συνάντηση του Flynn με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και τον υπουργό Ενέργειας Berat Albayrak , Ο γαμπρός του Ερντογάν, στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στη Νέα Υόρκη όπου συζήτησαν την απαγωγή του Γκουλέν από το έδαφος των ΗΠΑ. Ο πρώην διευθυντής της CIA James Woolsey, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συνάντηση αργότερα, δημοσίευσε δημοσίως το σχέδιο παράνομης απαγωγής σε μια αποκλειστική συνέντευξη με το περιοδικό τον Μάρτιο του 2017. Το περιοδικό ανέφερε πρόσφατα ότι η Flynn είχε προσφερθεί έως και 15 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην απομάκρυνση του Gülen βάσει ενός τέτοιου συστήματος . Η συνάντηση του Σεπτεμβρίου 2016 διοργανώθηκε από τον Alptekin, σύμφωνα με μια ιστορία στο The New Yorker που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου 2017.

Εδώ είναι το λάκτισμα για τον Σουηδό πολιτικό Bildt και το ECFR του. Ο Alptekin, ένας άντρας που κάθεται στη μέση αυτής της μεγάλης συνωμοσίας στις ΗΠΑ, είναι μέλος του Συμβουλίου ECFR. Επιπλέον, ο Aslı Aydıntaşbaş, η πρώην σύζυγός του, εργάζεται ως ανώτερος υπάλληλος πολιτικής στο ECFR εδώ και αρκετό καιρό. Οι κακές αναλύσεις της Τουρκίας που δημοσιεύθηκαν από το ECFR, μερικές από τις οποίες γράφτηκαν από τον Aydıntasbas, έχουν σαφή προκατάληψη ενάντια στον φωνητικό κριτικό του Erdoğan, Gülen. Όταν ξεκίνησε η δίκη του ανώτερου εκτελεστικού υπαλλήλου της Τουρκικής κρατικής εταιρείας Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Νοεμβρίου, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, με τον ιρανό διαιτητή Reza Zarrab να αποκαλύπτει πώς δωροδοκεί ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τραπεζίτες με την έγκριση Ο Ερντογάν και ο Aydıntaşbaş έγραψαν στο Twitter ότι ανησυχεί για την υπόθεση. Έπρεπε να διαγράψει την ανάρτησή της μετά από μια έντονη αντίδραση σχετικά με το γιατί ανησυχούσε για διεφθαρμένους πολιτικούς που πήραν εκατομμύρια δολάρια από έναν πλούσιο έμπορο χρυσού, ενώ ξεπλένουν ιρανικά χρήματα μέσω τουρκικών τραπεζών. Το καθεστώς δεν ωφέλησε καθόλου την τουρκική οικονομία αλλά μάλλον πάχυνσε τις τσέπες των διεφθαρμένων πολιτικών.

Στα δικά του άρθρα που μοιάζουν κάπως με το πληρωμένο κομμάτι του Flynn στο The Hill, ο Μπίλντ ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι ο Gülen ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όταν δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι συνέβη αυτό και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν δημόσια ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε απέτυχε να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοση του Gülen από τις ΗΠΑ με την κατηγορία της εμπλοκής του πραξικοπήματος. «Όταν είδα την απόπειρα πραξικοπήματος στην τηλεόραση, ο πρώτος ύποπτος που ήρθε στο μυαλό μου σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να το έκανε αυτό ήταν ο Gülen. Οι εξελίξεις από εκείνη την ημέρα αποκάλυψαν ξεκάθαρα ότι ο Gülen και ο οργανισμός που ηγείται ήταν στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας », ανέφερε ο Bildt από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, ένα πρακτορείο που είναι ισοδύναμο με το Russia Today στο αντι- Δυτική συντακτική γραμμή. Στην πραγματικότητα ο Anadolu δημοσίευσε ακόμη και ένα infographic για το πώς η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία θα μπορούσε να καταρρίψει στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σαν να μην ήταν σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Ποιος ξέρει, ίσως ο Bildt έχει μια πολύ αναπτυγμένη έκτη αίσθηση. Ακριβώς κοιτάζοντας μια τηλεοπτική οθόνη, εντόπισε αμέσως τους πρωταγωνιστές αυτού που είπε ο Σουηδός δημοσιογράφος Άντερς Λίντμπεργκ που έμοιαζε με την ψευδή σημαία του Χίτλερ Ράιχσταγκ στη στήλη του που δημοσιεύτηκε στο Aftonbladet στις 15 Μαρτίου 2017. Είναι σαν ο Ερντογάν να αποκαλεί το πραξικόπημα ευλογία του Θεού η πρώτη τηλεοπτική ομιλία του στο έθνος καθώς το πραξικόπημα υποτίθεται ότι ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την προσφορά πραξικοπήματος ως πρόσχημα για τους επικριτές του σιδηροδρόμου, όπως το κουρδικό πολιτικό κίνημα και το κίνημα του Γκουλέν, κλείνοντας 180 μέσα μαζικής ενημέρωσης, δηλώνουν το ένα τρίτο από περίπου 1.200 Τούρκους διπλωμάτες και σχεδόν το 30 τοις εκατό και των 12.000 δικαστών και εισαγγελέων τρομοκρατών μια νύχτα χωρίς κανένα αποτελεσματικό διοικητικός ή δικαστικός έλεγχος. Εν τω μεταξύ, ο Μπίλντ ήταν απασχολημένος δημιουργώντας δικαιολογίες για το καθεστώς του Ερντογάν.

Ένα άλλο όνομα που εμφανίζεται στο Συμβούλιο της ECFR είναι ο İbrahim Kalın, ισλαμιστής φιγούρας και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Αυτός και άλλοι διοικούν τον στρατό του Ερντογάν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με μάσκες και ανώνυμους λογαριασμούς για να λεηλατούν τους επικριτές του Ερντογάν, σύμφωνα με εμπιστευτικά τηλεοπτικά αρχεία που ελήφθησαν με άδεια δικαστηρίου. Ο Kalın είναι επίσης ο άνθρωπος που συντονίζει μια παράνομη εκστρατεία που εξάγει την πολιτική ισλαμιστική ιδεολογία του Ερντογάν στο εξωτερικό για να κινητοποιήσει τουρκικές και μουσουλμανικές ομάδες της διασποράς. Μου είπαν από μια πολύ αξιόπιστη πηγή ότι ο Kalın ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συναντήθηκε ιδιωτικά με τον Mehmet Kaplan, πρώην υπουργό στέγασης και αστικής ανάπτυξης της Σουηδίας, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2016 εν μέσω ισχυρισμών για συνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες όταν ο Kaplan επισκέφθηκε την Τουρκία.

Το τρίτο όνομα στο Συμβούλιο της ECFR είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της τουρκικής πολιτικής για τη Συρία, η οποία όπλωνε, χρηματοδότησε και παρείχε υλικοτεχνικές προμήθειες στους τζιχαντιστές για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Νταβούτογλου, ο οποίος παρείχε δικαιολογίες για το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη μαχητικότητα του Λεβάντ (ΙΚΑΛ) στην περιοχή, παραδέχτηκε συγκλονιστικά σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στις 12 Οκτωβρίου 2015 ότι ύποπτοι για το ΙΣΗΛ σημειώνονται στα κυβερνητικά αρχεία, αλλά ότι δεν μπορεί να αναληφθεί νομική δράση μέχρι η διάπραξη εγκληματικής πράξης. Τα σχόλιά του ήρθαν δύο ημέρες μετά τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση που έγινε ποτέ στην Τουρκία, η οποία σκότωσε 107 άτομα όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας στόχευαν ΜΚΟ και υποστηρικτές αριστερών και φιλο-κουρδικών κομμάτων που διεξήγαγαν μια ειρηνευτική συγκέντρωση έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Τουρκικής πρωτεύουσας. , λίγες εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015. Η κυβέρνηση γνώριζε τους δολοφόνους και τους παρακολουθούσε και τους παρακολουθούσε. Ωστόσο, δεν ελήφθη καμία ενέργεια για την πρόληψη της αιματοχυσίας. Προσθέτοντας προσβολή στον τραυματισμό, εννέα ημέρες μετά από αυτήν την τρομερή επίθεση, ο Νταβούτογλου καυχιόταν πώς η δημοτικότητα του κόμματός του είχε αυξηθεί σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνησή του απέτυχε να πάρει τους βομβιστές αυτοκτονίας προτού ανατιναχτούν, σκοτώνοντας τόσους πολλούς.

Ο Μπίλντ ήταν μεταξύ των λίγων που δεν κατέχουν κανένα δημόσιο αξίωμα, ωστόσο, έλαβαν θεραπεία με κόκκινο χαλί στην Τουρκία κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην Άγκυρα. Όταν πηγαίνει στην Τουρκία, παίρνει κοινό με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Γνωρίζει ότι ο Ερντογάν είναι διεφθαρμένος. παρόλα αυτά, προτιμά να τον αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως. Το ECFR του είναι το μόνο ευρωπαϊκό γκρουπ σκέψης που γνωρίζω ότι παπαγάλε τα σημεία συνομιλίας που εξέφρασαν οι Τούρκοι ηγέτες και επαναλαμβάνει την επίσημη αφήγηση της τουρκικής κυβέρνησης για το αποτυχημένο πραξικόπημα που δεν ήταν παρά μια ψεύτικη σημαία που είχε σκοπό να δημιουργήσει την αντιπολίτευση για μαζική δίωξη και δικαιολογεί ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι μάγισσας.

Η ομοσπονδιακή υπόθεση στη Νέα Υόρκη απαλλάσσει αποτελεσματικά το κίνημα Gülen από συκοφαντικές κατηγορίες για το λεγόμενο παράλληλο κράτος που ορίστηκε από τον Τούρκο πρόεδρο για να δυσφημίσει την κριτική ομάδα. Οι ανακριτές της αστυνομίας και τα μέλη του δικαστικού σώματος έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με την εντολή του νόμου για να αποκαλύψουν ένα τεράστιο δίκτυο μοσχευμάτων που διευθύνεται από τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του. Όταν αυτός ο έλεγχος δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, ο Ερντογάν κατηγόρησε ψευδώς το κίνημα ότι υποκίνησε πραξικόπημα. Έκτοτε, για οτιδήποτε πήγε στραβά με τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Γκουλέν είχε αποδιοπομπαίο τράγο από τον Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ποτέ καμία ευθύνη για οποιαδήποτε από τις ελλείψεις του κανόνα του, εκτός από το να μεταφέρει την ευθύνη σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων αλλά όχι μόνο του Γκουλέν, των ΗΠΑ , η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αυτό το μακρύ άρθρο με ένα ενδιαφέρον ανέκδοτο για τον Bildt και τον τρόπο με τον οποίο ερωτεύτηκε τον Erdoğan. Στις 10 Οκτωβρίου 2013, ο Μπιλντ, τότε υπουργός Εξωτερικών, πήγε στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ερντογάν προτού προγραμματιστεί να παρακολουθήσει μια διήμερη συζήτηση πάνελ στη δυτική παραθεριστική πόλη Μποντρούμ της Τουρκίας, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την κυβέρνηση στην τη νέα εποχή των μέσων ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της φιλικής συνομιλίας στο γραφείο του Ερντογάν, ο Μπίλντ είπε ότι έκανε μια τακτική πτήση επιβατών για να ταξιδέψει στο Μπόντρουμ. Ωστόσο, ο Ερντογάν επέμεινε ότι ο Μπιλντ πήρε κυβερνητικό αεροπλάνο και ζήτησε από τον Egemen Bağış, τότε υπουργό υποθέσεων της ΕΕ και επικεφαλής διαπραγματευτής της Τουρκίας σε ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τον μεταφέρει στο Bodrum. Ο Bağış, ο οποίος συνήθως συμβαδίζει με τις επιθυμίες του Ερντογάν χωρίς καμία ερώτηση, ήταν απρόθυμος να συμμετάσχει στο Bildt. Προσπάθησε να δημιουργήσει μια δικαιολογία, λέγοντας ότι είχε δουλειά να παρακολουθήσει στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τον επιπλήττει ο Ερντογάν, ο οποίος του διέταξε δυνατά να κάνει ό, τι του ζήτησε. Ως αποτέλεσμα, ο Bağış έπρεπε να ακολουθήσει, αν και απρόθυμα.

Όταν οι δημοσιογραφικές έρευνες από τις έρευνες μοσχεύματος που έδειξαν ότι ο ντροπιασμένος υπουργός Bağış πήρε ενάμισι εκατομμύριο δολάρια σε δωροδοκίες από τον Zarrab σε αντάλλαγμα για εύνοιες δημοσιοποιήθηκαν, έγινε σαφές γιατί ο Bağış δεν ήθελε να πάει στο Bodrum με τον Bildt. Σύμφωνα με ένα τηλεφωνικό δίκτυο με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 2013 στις 21:06, ο Ζαρράμπ κάλεσε τον Αμπντουλάχ Χαπάνι, τον δεξί του άντρα, να ετοιμάσει 500.000 δολάρια σε μετρητά, αποθηκευμένο σε κουτί σοκολάτας και να τα παραδώσει στον Μπασί στο σπίτι του που βρίσκεται στην περιοχή İstinye της Κωνσταντινούπολης. . Το αρχικό σχέδιο του Bağış ήταν να δεχτεί τα μετρητά αυτοπροσώπως, όπως είχε κάνει δύο φορές πριν, συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά το σχέδιό του άλλαξε απότομα όταν ο Ερντογάν τον διέταξε να βρίσκεται στη συνάντηση με τον Μπίλντ και τον επέμεινε να πάει στο Μπόντρουμ με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών.

Την επόμενη μέρα, στις 10 Οκτωβρίου 2013, όταν ο Ζαρράμπ έστειλε τον άντρα του στο σπίτι του Έγκεν Μπάσις για να παραδώσει τη δωροδοκία, ο Μπασίς κάλεσε τον Ζαράμπ από την Άγκυρα στις 19:35, ζητώντας συγγνώμη ότι δεν μπορούσε να είναι σπίτι, είπε στον έμπορο χρυσού ότι κλήθηκε απότομα στην Άγκυρα από το αφεντικό του και έπρεπε να πάει στο Μπόντρουμ για μια συνάντηση. Ζήτησε από τον Ζαρράμπ να πει στον αγγελιαφόρο του να ρίξει τα μετρητά στο κουτί σοκολάτας στην υπηρέτρια του με την ονομασία Μαρία Καζάντζι, Μολδαβική υπήκοο που εργαζόταν για τον Μπασί από το 2008. Δύο λεπτά μετά τη συνομιλία με τον Μπασί, ο Ζαράμπ καλεί τον αγγελιαφόρο και λέει να δώσει κουτί στο Cazanji σύμφωνα με τις οδηγίες του τούρκου υπουργού Όταν αυτές οι λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν στο κοινό και οι τηλεφωνικές κλήσεις που δημοσιεύτηκαν στο YouTube, ίσως ο Bildt κατάλαβε τους πραγματικούς λόγους πίσω από την απροθυμία του Bağış να πάει στο Bodrum.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπιλντ προσφέρθηκε να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο τουρκικής κυβέρνησης. Ήμουν ένας από τους ενσωματωμένους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην επίσκεψη του Μπάσις στη Βοσνία για να παρακολουθήσουν τη διάσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 2 Ιουνίου 2010 στο Σεράγεβο. Παρόλο που δεν ήταν στο χρονοδιάγραμμα, πήραμε τον Μπίλντ και την ομάδα του στο δρόμο από τη Βοσνία στην Τουρκία, όπου ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματιστεί να παρακολουθήσει διάφορες εκδηλώσεις, όπως το άνοιγμα του ανακαινισμένου σουηδικού παλατιού στην Κωνσταντινούπολη, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Σουηδίας. Στην πραγματικότητα έκανα συνέντευξη από τον Bildt στο αεροπλάνο και δημοσίευσα τα σχόλιά του στην εφημερίδα Zaman, η οποία κατασχέθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν τον Μάρτιο του 2016 για να καλύψει την καθημερινή κριτική κάλυψη της κυβερνητικής διαφθοράς. Ο Zaman, η μεγαλύτερη καθημερινή κυκλοφορία στην Τουρκία, έκλεισε αργότερα από την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2016.

Μετά την έκθεση τον Δεκέμβριο του 2013, κορυφαίοι ανακριτές, όπως η αστυνομία, οι εισαγγελείς και οι δικαστές που αποκάλυψαν αυτό το δίκτυο μοσχευμάτων, τιμωρήθηκαν καθώς ο Ερντογάν έκρυψε την υπόθεση απορρίπτοντας όλους και αργότερα τους έβαλε στη φυλακή με ψευδείς κατηγορίες για συνωμοσία πραξικοπήματος. σε μια φάρσα τρομοκρατική ομάδα που ονομάζεται FETÖ. Οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι της Τουρκίας φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν επειδή έγραψαν για αυτήν τη διαφθορά και τους δεσμούς της κυβέρνησης Ερντογάν με τζιχαντιστές ομάδες στη Συρία. Η υπό εξέλιξη ομοσπονδιακή υπόθεση των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι αρχηγοί της αστυνομίας, οι εισαγγελείς και οι δικαστές απλώς έκαναν τη δουλειά τους και ότι δεν υπήρχε μυστική ή άθλια ατζέντα πίσω από αυτό. Ο Ερντογάν και οι kronies του όχι μόνο παραβίασαν αρκετούς τουρκικούς νόμους, αλλά και παραβίασαν σκόπιμα και συστηματικά τις αμερικανικές κυρώσεις, παρά τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Είναι ατυχές να βλέπουμε τον Bildt, έναν άνθρωπο που έχει χτίσει μια καλή διεθνή κληρονομιά στη διπλωματία, σπαταλώντας ό, τι απομένει από τα διαπιστευτήριά του σε έναν διεφθαρμένο πολιτικό και διεθνή παρία όπως ο Ερντογάν. (turkishminute.com)

πηγή:stockholmcf.org

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις