Πολύ λιγότερες οι ζημιές σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

Στους τρεις ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την θεομηνία που έπληξε την Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο, καθώς εντοπίστηκε ο αγνοούμενος από την Καστανιά Καρδίτσας με ολόκληρη την Θεσσαλία να μετρά πληγές και 5000 σπίτια να είναι πλημμυρισμένα.

Την ίδια στιγμή ο “περίφημος Ιανός” που θα έπληττε με σφοδρότητα το Ιόνιο και την Δυτική Ελλάδα δεν επέφερε(πλην τοπικών) καταστροφές και ζημιές με περιοχές που να έχουν πληγεί περισσότερο να είναι οι Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη. Στην Θεσσαλία όμως την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός απλά δεν προειδοποίησε τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ενώ από τις 12.30 το μεσημέρι, η ΕΜΥ είχε αναβαθμίσει τον κίνδυνο για τη Θεσσαλία σε πορτοκαλί εστάλη sms (112) στους κατοίκους της Καρδίτσας το βράδυ (ένδειξη της ώρας που εστάλη το sms ήταν 22:00). Δηλαδή όπως ισχυρίζεται το έστειλε όταν ήδη η θεομηνία είχε πλήξει το Μουζάκι;

Την ίδια στιγμή όλο το βάρος των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ έχει πέσει στο Ιόνιο και τις “βιβλικές καταστροφές” που υπέστησαν και ουσιαστικά αφορούσαν ένα παραθαλάσσιο χωριό το οποίο όντως είχε τεράστια προβλήματα. Για τις δε υπόλοιπες περιοχές το τρομερό πέρασμα του Ίανού¨ ήταν βροχή και αέρας και σε κάθε περίπτωση(και ευτυχώς) αντιμετωπίσημο από τις τοπικές αρχές και τους πολίτες.

Εκεί όμως που φάνηκε ότι η κρατική εξουσία δεν κατάφερε να δώσει λύση ήταν η Θεσσαλία η οποία πνίγηκε κυριολεκτικά με εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Στον δήμο Μουζακίου η εικόνα του γκρεμισμένου κτιρίου του Κέντρου Υγείας δείχνει τη σφοδρότητα και την ένταση της κακοκαιρίας, ενώ τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές γενικότερα στις υποδομές. Στον δήμο Παλαμά, η στάθμη του νερού στις κοινότητες Βλοχού και Μεταμόρφωσης είναι σε οριακό σημείο.

Πρόκειται για περιοχές που το 1994 πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, στον ίδιο δήμο, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κοινότητα Καλογριανών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση της κακοκαιρίας.

Οι αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν. Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επιθυμούν από την πολιτεία ταχείς διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις των πληγέντων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας.

Εικόνες πλήρους καταστροφής στην Θεσσαλία μετέδωσαν όλα τα ΜΜΕ. Σπίτια που έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Σπίτια από τα οποία απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι ηλικιωμένοι τελευταία στιγμή, πριν καταστραφούν από την φονική κακοκαιρία. Στην δε Κρήτη πάλι ουσιαστικά καμία προβληματική περιοχή.
Τη βιβλική καταστροφή που υπέστη η Καρδίτσα από την κακοκαιρία( που δεν ενημερώθηκαν όπως έπρεπε από αυτούς που έπρεπε) αποτυπώνει βίντεο (και με λήψεις από αέρος) που είδε το φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο δείχνει εικόνες από τους πλημμυρισμένους δρόμους της Καρδίτσας το πρωί του Σαββάτου, με ανθρώπους να προσπαθούν να τους διασχίσουν, αλλά και εικόνες από drone, οι οποίες καταγράφουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Σχεδόν όλη η πόλη της Καρδίτσας είναι πλημμυρισμένη, αλλά και γενικότερη η ευρύτερη περιοχή.

Στη δίνη της κακοκαιρίας η Θεσσαλία

Η κακοκαιρία «Ιανός» έπληξε σφοδρότατα ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στον Αλμυρό Βόλου, ξημερώματα Σαββάτου απεγκλωβίστηκαν τα τρία άτομα που κινδύνεψαν από τα ορμητικά νερά. Οι τρεις εργαζόμενοι, μετά από επιχείρηση οκτώ ωρών από τις δυνάμεις των ΕΜΑΚ, κατάφεραν να βγουν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου Ξηριά λίγο πριν από τις 02:30 τα ξημερώματα.

Γενικότερα στην περιοχή του Αλμυρού υπήρξαν πολλοί απεγκλωβισμοί ανθρώπων, τόσο από σπίτια όσο και από αυτοκίνητα.

Νερό έπεσε αλλά όχι στον “Ιανό” αλλά στην Θεσσαλία

Πολύ μεγάλα τα ύψη βροχόπτωσης χθες και σήμερα, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου αλλά και στις δύο ημέρες οι περιοχές που δέχθηκαν την περισσότερη βροχή είναι στην Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία. Ούτε Ζάκυνθος, ούτε Κεφαλλονιά ούτε Δυτική Ελλάδα.

Στην Καρδίτσα (188 χιλιοστά) και στο Μουζάκι Καρδίτσας (158 χιλιοστά) σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Ακολούθησαν χθες η Μυρίκη Καρπενησίου (138), η Λαμία (133) και η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (121 χιλιοστά).

Σήμερα, στο πρώτο μισό του Σαββάτου, η περισσότερη βροχή φαίνεται να έχει πέσει στο Πολύδροσο Φωκίδας (96 χιλιοστά), στη Σέττα Ευβοίας (95), στην Αμφίκλεια (80) και στο Καρπενήσι (75). Όμως, λόγω των διακοπών ρεύματος, αρκετοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου, όπως αυτοί στη Λαμία, στο Μουζάκι και στην Καρδίτσα είναι πλέον εκτός σύνδεσης, με αποτέλεσμα οι βροχές που παρουσιάζονται σήμερα, να είναι μικρότερες των πραγματικών, σύμφωνα με το meteo.

«Έγινε η Θεσσαλία θάλασσα»

«Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου να έχουμε και εικόνα από πάνω. Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα». Αυτά δήλωσε σήμερα το μεσημέρι από το δημαρχείο Καρδίτσας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε σήμερα αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Ο ίδιος πιο νωρίς χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζοντας: «Γενικά η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ο νομός είναι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πέσουν πάνω όλες οι δυνάμεις». Επίσης ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε σε θέματα τεχνικά, αναλύοντας ειδικές περιπτώσεις των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται, κάνοντας λόγο για μια σειρά συντονισμένων δράσεων.

Τα Φάρσαλα «πνίγηκαν» στη λάσπη

Ανυπολόγιστες ήταν οι ζημιές που αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας στα Φάρσαλα. Από τη σφοδρή βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να καταστρέψουν σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό, ενώ όλη νύχτα οι αρχές απεγκλώβιζαν ανθρώπους που κινδύνευσαν να πνιγούν.

Ακόμη και την άσφαλτο μετακίνησαν τα ορμητικά νερά από τους χειμάρρους που ήρθαν από διάφορες πλευρές περιμετρικά του χωριού.

Δεκάδες είναι τα αγροτικά μηχανήματα που καλύφθηκαν από νερά, οι ιδιοκτήτες των οποίων προσπαθούσαν από νωρίς το πρωί να δουν τι έχει απογίνει η περιουσία τους.

Η ορμή του νερού ήταν τόσο δυνατή που έριξε και τις σιδερένιες πόρτες σχεδόν σε όλες τις αυλές των σπιτιών, στο Βασιλί Φαρσάλων. Στους τοίχους των σπιτιών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, φαίνεται το ύψος που έφτασε το νερό.

Οι κάτοικοι των Φαρσάλων και των γύρω χωριών, μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καθαρίσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, και να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί. Με φτυάρια στα χέρια προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες από τα σπίτια τους. Πολλοί εξ αυτών δεν ξέρουν πού θα περάσουν την αποψινή νύχτα, αφού τα σπίτια τους δεν είναι κατοικήσιμα.

πηγή:pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις