Η διαφθορά στην Αλβανία συνεχίζεται την ώρα που οι πλούσιοι Αλβανοί θεραπεύονται σε ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία. Μια ένστολη δολοφονία, άναψε τη σπίθα της οργής.

Το Δεκέμβριο του 2008 η Αθήνα φλεγόταν για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Το Δεκέμβριο του 2020 τα Τίρανα της Αλβανίας καίγονται για τον Κλόντιαν Ράσα. Οι ομοιότητες ανατριχιαστικές, η ιστορία ίδια. Χέρι αστυνομικού οπλίζεται και πυροβολεί, γιατι μπορεί, γιατί έχει όπλο.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο Κλοντιάν στέκεται σ’ ένα δέντρο όταν οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν έλεγχο σε διερχόμενα αυτοκίνητα τον εντοπίζουν. Του φωνάζουν να τους πλησιάσει γιατί δεν φοράει μάσκα κι εκείνος τρέχει μακριά. Ένας από τους αστυνομικούς τον κυνηγά και πυροβολεί μια χαμηλά στα πόδια χωρίς να τον πετύχει και μια απευθείας. Η σφαίρα τον βρίσκει στο στήθος και αγγίζει την καρδιά. Ο θάνατος ακαριαίος, στο στενό που έμενε, λίγα μέτρα από το σπίτι του. “Ας τον συνελάμβαναν ως εγκληματία” λέει ο πατέρας, ο οποίος δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει ότι ο 25χρονός γιός του εκτελέστηκε επειδή δεν φορούσε μάσκα.

“Αστυνομικός τον σκότωσε”

Στο άκουσμα της είδησης οι Αλβανοί οργισμένοι κατέκλυσαν τους δρόμους. Η δολοφονία του 25χρονου από όργανο της τάξεως ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά στο κέντρο των Τιράνων. Με συνθήματα όπως “ποιον καλείς όταν η αστυνομία σε σκοτώνει;” οι πολίτες ζήτησαν δικαιοσύνη για τον Κλοντιάν.Ταυτόχρονα όμως οι Αλβανοί εξέφρασαν την αγανακτησή τους προς την αυθαιρεσία της κυβέρνησης με κύριο αίτημά τους την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά και του υπουργού εσωτερικών Σάντερ Λεσάι.

Ο Ράμα αρκέστηκε στο να απολογηθεί για το “απαράδεκτο περιστατικό και τη χρήση υπερβολικής βίας από τον αστυνομικό” όπως χαρακτήρισε τη δολοφονία και υποσχέθηκε διαφάνεια στην έρευνα της υπόθεσης. Ο Λέσαϊ παραιτήθηκε μετά τις πρώτες ημέρες διαδηλώσεων. Στην ουσια θυσιάστηκε πολιτικά από τον Ράμα για να κατευναστούν τα πνεύματα. Ο Ράμα δεν κατάφερε να ρίξει στάχτη στα μάτια των Αλβανών αυτή τη φορά, γιατί εκείνοι έχουν κουραστεί από τις συνεχόμενες υποσχέσεις για διαφάνεια από την κυβέρνηση.

Η διαφάνεια δεν συνάδει με την πολιτική σκηνή της χώρας. Η Αλβανία είχε ανέκαθεν μια από τις πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις στα Βαλκάνια, από την αλλαγή του πολιτεύματος το 1991 μέχρι και σήμερα.

Επεισόδια στην Αλβανία μετά τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό
Επεισόδια στην Αλβανία μετά τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό AP

Οι Αλβανοί περιμένουν ακόμα ένα καλύτερο μέλλον το οποίο δεν βλέπουν να έρχεται, η πολυπόθητη είσοδος στην Ε.Ε αργεί κι αυτή, παγιδεύοντας εντός των συνόρων όσους επιθυμούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Γιατί οι Αλβανοί ακόμα προσπαθούν να “διαφύγουν” στο εξωτερικό. Ακόμα προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μοίρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον κάπου αλλού.

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών, με τον Covid-19 να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο. Ο βασικός μισθός στην Αλβανία ανέρχεται στα 300 χιλιάδες λεκ, δηλαδή κοντά στα 280 ευρώ. Αυτό ισχύει για τους τυχερούς που εργάζονται, γιατί το 13% των πολιτών που διαμένουν εντός της χώρας είναι άνεργοι, γι’ αυτους η μέριμνα από το κράτος είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Η οργή των Αλβανών δεν είναι μόνο για τον Κλοντιάν 
AP

Οι συνέπειες του Covid-19 δεν έχουν αγγίξει μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά έχουν γονατίσει το ηδη σχεδόν ανύπαρκτο σύστημα υγείας. Άλλωστε οι πλούσιοι Αλβανοί θεραπεύονται σε ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία ενώ όσοι δεν έχουν τα ίδια μέσα αφήνονται στα χέρια του εγχώριου συστήματος.

Τον Απρίλιο του 2021 οι Αλβανοί θα κληθούν στις κάλπες για να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα. Η δολοφονία του Κλοντιάν έγινε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Ράμα να φοβάται ότι μπορεί να του στοιχίσει σε ψήφους και τον Λουλζίμ Μπάσα να ελπίζει ότι θα του αποφέρει ψήφους.

Ο αλληλοσπαραγμός με φόντο τη φωτογραφία του Κλοντιάν έχει αρχίσει.

Εύη Κιόρρι

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις