Ο κρίσιμος Σεπτέμβρης της Ευρώπης – Οι εταιρείες κάνουν «ταμείο» εν μέσω πανδημίας και σχεδιάζουν πώς θα κινηθούν έως το τέλος του 2020 αλλά και το 2021 – Μαζικές απολύσεις ενόψει καθώς πολλοί κλάδοι της αγοράς έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα
Μετά το πρωτόγνωρο και δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας που έφερε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα. Μετά τις απολύσεις και την προοπτική της έστω και αργής οικονομικής ανάκαμψης να απειλείται από τα νέα περιοριστικά μέτρα , ένα ακόμη στοιχείο επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση επιβεβαιώνοντας τα μαύρα σενάρια ότι η πανδημία θα εξαφανίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ακόμη και αν ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν την επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων εργασίας το φθινόπωρο σηματοδοτεί εξελίξεις. Καθώς η Ευρώπη επιστρέφει από τις καλοκαιρινές της διακοπές είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις επιχειρήσεις να εκτιμήσουν τη ζήτηση, τους προϋπολογισμούς και να κάνουν… ταμείο για το υπόλοιπο του έτους και έως το 2021.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φετινό φθινόπωρο θα κρίνει πολλά και πάνω από όλα το αν οι ευρωπαϊοι εργοδότες ακολουθήσουν το παράδειγμα των αμερικανών πατώντας… το κουμπί των μαζικών απολύσεων.
Οι προοπτικές δεν είναι θετικές. Ενώ η κρατική στήριξη βοήθησε τους εργαζόμενους σε Γερμανία, Γαλλία ακόμη και στη Βρετανία, ορισμένα από τα προγράμματα θα λήξουν. Ταυτόχρονα, η αρχική οικονομική ανάκαμψη μετά το lockdown δείχνει σημάδια αδυναμίας και ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις γεγονός που μεταφράζεται σε πλήρη επανεξέταση των επιχειρηματικών μοντέλων και βέβαια του προσωπικού.«Τον Σεπτέμβριο, «βλέπουν» την επόμενη μέρα», επιτρέποντας την πρόβλεψη μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Alain Dehaze, διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα στελέχωσης Adecco Group AG. «Αναμένουμε να αυξηθεί η ανεργία επειδή ορισμένες βιομηχανίες πλήττονται δομικά».
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Ranstad λέει επίσης ότι ο επόμενος μήνας «πιθανότατα θα δείξει την πραγματική τάση για το υπόλοιπο του έτους».Ακόμη και με τα υφιστάμενα προγράμματα, η αγορά εργασίας έχει ήδη υποστεί τεράστιο πλήγμα.
Σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας – 5 εκατομμύρια – που δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία ύφεση έχουν ήδη εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η ισχνή οικονομική ανάκαμψη μετά την ιστορική καθίζηση της τάξης του 12% το δεύτερο τρίμηνο, φαίνεται να εξανεμίζεται γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες απολύσεις.
Η προ ημερών απόφαση της Ryanair να μειώσει τις πτήσεις της κατά 20% είναι ένα δείγμα πώς η ανάκαμψη δεν θα είναι ομαλή. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αύξηση των πτήσεων ως απάντηση στην παρατεταμένη ζήτηση από τους παραθεριστές, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους της Ευρώπης μείωσε τις πτήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αφού τα νέα περιοριστικά μέτρα αποθάρρυναν τους ανθρώπους να κάνουν κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό. Ενώ η ανεργία των ΗΠΑ έχει ήδη αυξηθεί σε διψήφιο νούμερο, η κατάσταση στην Ευρώπη φαίνεται να είναι καλύτερη. Αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει. Ερευνα του Bloomberg προβλέπει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη θα αγγίξει το 10% έως το τέλος του έτους με πολύ μικρή βελτίωση το 2021. Όταν «τα προγράμματα στήριξης της εργασίας τελειώνουν, το παραμύθι είναι απίθανο να συνεχιστεί», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του Ομίλου ING Carsten Brzeski, Bert Colijn και Carlo Cocuzzo σε έκθεση αυτή την εβδομάδα.
Σημείωσαν επίσης ότι, ενώ τα προγράμματα λειτουργούν κατά τη διάρκεια κυκλικών σοκ – όπως τα lockdown – θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά για βιομηχανίες που υφίστανται διαρθρωτικές αλλαγές.
Αυτό περιλαμβάνει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος ήταν ήδη σε μια σεισμική αλλαγή εξαιτίας της μετάβασης από τους κινητήρες καύσης στην ηλεκτροκίνηση.
Ο τουρισμός και τα επαγγελματικά ταξίδια μπορεί να μην ανακάμψουν πλήρως για πολλά χρόνια.«Φιλοξενία και εκδηλώσεις και το λιανεμπόριο θα ανακάμψουν αν και αυτό σχετίζεται πάρα πολύ με την πορεία της πανδημίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad, Jacques Van Den Broek. Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες και τα ταξίδια και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι τομείς που πρέπει να αλλάξουν ριζικά».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις