Πληθαίνουν σε διάφορα σημεία του Δήμου Βόλου τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, κυρίως αυτοκίνητα, καθώς τον Ιούλιο του 2019 έληξε η συνεργασία του Δήμου με εταιρεία για την απόσυρσή τους.

Ένα χρόνο μετά και υπό την πίεση παραπόνων από δημότες καθώς πολλά οχήματα έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, καταλαμβάνουν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης στον κεντρικό ιστό κ.λπ,. ο Δήμος εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει δια ζώσης αλλά κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη στις 6.30 μ.μ.

Λήψη απόφασης για την Εκποίηση –  Ανακύκλωση εγκαταλελειμμένων οχημάτων”

Ο Δήμος Βόλου σύμφωνα με  τη κείμενη Νομοθεσία (Π.Δ. 116/2004) πραγματοποιεί την απόσυρση εγκαταλελειμμένων οχημάτων. Eίναι  ανάγκη να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός , για την εκποίηση  –  ανακύκλωσή τους.

Το μοναδικό εγκεκριμένο  και αδειοδοτημένο  σύστημα  για την εναλλακτική  διαχείριση ” οχημάτων τέλους  κύκλου ζωής ” (ΟΤΚΖ) στη χώρα μας είναι η  Εναλλακτική διαχείριση  Οχημάτων  Ελλάδος  (ΕΔΟΕ). Πρόκειται  για μια αστική  μη κερδοσκοπική εταιρεία , που έχει συσταθεί  τον Ιανουάριο  του 2004 από 33 αντιπροσώπους αυτοκινήτων στην Ελλάδα.Αυτοί έχουν αναλάβει την οργάνωση του συγκεκριμένου συστήματος με εφαρμογή  της ΕΕ200/53/ΕΚ του Ν. 2939/2001 και του Π.Δ. 116/2004.

Στα εξουσιοδοτημένα  αυτά  ”διαλυτήρια οχημάτων ”  θα γίνεται  η απογραφή του οχήματος τόσο από το Υπουργείο Μεταφορών όσο και από την Εφορία,  με χορήγηση ειδικού εγγράφου στον ιδιοκτήτη του. Έτσι θα περιοριστεί το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, καθώς  και  η καταστροφή τους χωρίς κατάλληλα  μέτρα προφύλαξης του περιβάλλοντος.

Απαραίτητο στοιχείο  σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  για τη λειτουργία ενός συστήματος περισυλλογής  οχημάτων , είναι να κατέχει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας  σύμφωνα  με  το άρθρο 9 του Π.Δ. 116/2004.

Στο διαγωνισμό  θα γίνουν δεκτοί μόνο όσοι  κατέχουν  τη προαναφερθείσα άδεια  και έχουν τη σχετική πιστοποίηση από την ΕΔΟΕ.

Ο πλειοδότης ανάδοχος  πρέπει να παραλαμβάνει  με δικά του μέσα τα οχήματα

από το Δήμο Βόλου, έπειτα από υπόδειξη της Δνσης Καθαριότητας και να τα φυλάσσει σε δικό του χώρο για  20 ημέρες από τη παραλαβή τους.Στο διάστημα αυτό θα μπορούν  οι ιδιοκτήτες εάν το επιθυμούν  να τα παίρνουν πίσω με δικά τους μέσα αφού καταβάλλουν το ποσό των 100,00 ευρώ  για έξοδα  μεταφοράς και φύλαξης και αφού υποβάλλουν ακριβές αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης  πρός την αντίστοιχη Δ.Ο.Υ . περί του χώρου , όπου θα τοποθετηθούν τα οχήματα  , που δεν διαθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας.

Μετά  την παρέλευση αυτού του διαστήματος  μπορεί  να τα προωθεί για την  διαδικασία της ανακύκλωσης.

Το ελάχιστο αντίτιμο της παραλαβής των οχημάτων από το πλειοδότη ανάδοχο προτείνουμε να ορισθεί   στα  ( 45) σαράντα πέντε  ευρώ ανά όχημα.

Σε περίπτωση τμημάτων οχημάτων, μηχανημάτων φορτηγών και δικύκλων, η ελάιστη τιμή που προτείνουμε να ορισθεί  είναι  0,17  λεπτά / κιλό.

Η  πιστοποίηση θα γίνεται με  τα  ζυγολόγια της γεφυροπλάστιγγας  του Δήμου Βόλου.

Ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων οχημάτων , που θα αποσυρθούν δεν μπορεί να προσδιορισθεί, ενδεικτικά υπολογίζεται  τα τριακόσια (300).

Η διάρκεια ισχύος πρέπει να είναι δώδεκα μήνες..

Ο διαγωνισμός που ήταν σε  ισχύ έληξε την 03-07-2019.

Η σύνταξη των όρων της διακήρυξης  του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί  από το Τμήμα Προσόδων της Οικονομικής  Υπηρεσίας του Δήμου.

myvolos.net

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις