Η πολιτική, είναι (και) η διαχείριση συμβόλων. Και συμβολισμών. Και κάποιες στιγμές στην πολιτική, προσφέρονται κατά τρόπο πληθωρικό για έναν πολιτικό ηγέτη να επιδείξει πυγμή, αποφασιστικότητα, περιφρόνηση του πολιτικού κόστους, να καταστεί για την κοινωνία υπόδειγμα. Να είναι ηγέτης…

Είχαν δίκιο κυβέρνηση και ΝΔ που ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση για τις υπονοϊκές, ακροαριστερές ιδεοληπτικές δηλώσεις του καθηγητή Αντώνη Λιάκου για την Μόρια. Και, κυρίως, όχι τόσο για το… παλιμπαιδικό-επαναστατικό «κι’ εγώ στην ηλικία τους θα έβαζα φωτιά…» (να κάψω μια ολόκληρη κοινωνία) όσο για το λαϊκίστικα ανατριχιαστικό « να μην τους αφήσουμε (τους εμπρηστές) στα χέρια του Χρυσοχοΐδη…»!

Μόνο που μέσα σε λίγες ώρες, κλώτσησαν την «καρδάρα με το γάλα», κατάφερε –η κυβέρνηση, δηλαδή, το δίκιο της να το μετατρέψει σε μπούμερανγκ εναντίον της, με την ακατανόητη όσο και προκλητική…ΜΗ αντίδρασή της σε μια λαϊκίστικη (και προφανώς απροκάλυπτα ψηφοθηρική…) ενέργεια ενός υπουργού της, του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, να δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του σε εκκλησία, να μεταλαμβάνει (φυσικά χωρίς μάσκα…) για να τιμήσει τα γενέθλιά του!

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις! Οι καθηγητάδες επιστήμονες που συμβουλεύουν πρωθυπουργό και κυβέρνηση χτυπάνε τις καμπάνες του κινδύνου για τον ανεξέλεγκτο ιό και την καταστροφική χαλάρωση της κοινωνίας. Προειδοποιούν το ελαφρόμυαλο παπαδαριό για τους άμεσους κινδύνους μετάδοσης του ιού μέσω της μετάληψης, εισαγγελείς διώκουν ιερείς που αποβάλλουν από την εκκλησία πιστούς με μάσκα, πρωθυπουργός εμφανίζεται παντού με μάσκα και ζητάει (ίσως με… υπερβολική «ευγένεια» και ανοχή) από την Εκκλησία να πάρει μέτρα για την Θεία Κοινωνία, και την ίδια ώρα ο Κουμουτσάκος… παίζει με τα κουβαδάκια του!

Εκεί στο Μαξίμου κατάλαβαν την πατάτα. Δεν ήθελε και πολύ μυαλό… Κι’ αντί ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά να βγει και ν’ αποπέμψει άνευ ετέρας τον παλιμπαιδίζοντα μικροκομματικό υπουργό του (ήταν και διπλωμάτης, Θέ μου συγχώρα με…) είπε στον Χαρβαλιά να τον αδειάσει… κομψά και διπλωματικά μ’ ένα ανόητο «κι’ εμείς είμαστε χριστιανοί αλλά… δεν κάνουμε έτσι»!

Δεν θέλω να φανταστώ καν ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί τον κ. Κουμουτσάκο… αναντικατάστατο! Ούτε ότι δεν αντιλαμβάνεται την μεγάλη επικοινωνιακή ζημιά που κάνει στην κυβέρνηση (και προσωπικά τον Μητσοτάκη) η αχαρακτήριστη κίνηση του υπουργού… Αν ήθελε τόσο πολύ να μεταλάβει, ας καλούσε… σπίτι του, βράδυ, ένα παπά να τον κοινωνήσει, χωρίς φωτογράφους και ταρατατζούμ…

Ο Κ. Μαρκουλάκης, επαιρόταν στους καλλιτέχνες (θα κατέβει στην πολιτική;) ότι… αυτός μεσολάβησε στον πρωθυπουργό για να μην κλείσουν θέατρα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Υποθέτω (βασίμως, πάντως…) ότι ο πρωθυπουργός ηθελημένα τον… άδειασε άρον- άρον με τα μέτρα που εξήγγειλε. Και λαμπρά έπραξε…

Η ζημιά από τον Κουμουτσάκο (επικοινωνιακή, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ταρακουνήσει την κοινωνία με το νέο κύμα πανδημίας, αλλά και πολιτική…) είναι πολύ μεγάλη, για να δικαιολογήσει κανείς την υπέρμετρη… ευγένεια και σεβασμό στα θρησκευτικά πιστεύω των υπουργών του πρωθυπουργού.

Περί μεγαλειώδους και ασυγχώρητου λάθους πρόκειται. Μαζί, και μια μοναδική ευκαιρία επίδειξης πολιτικής πυγμής και αποφασιστικότητας.

Κάτι αναγκαίο στο μαντρί της ΝΔ…

 

Θάνος Οικονομόπουλος
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/istories-gia-agrioys-me-liakoys-kai-koymoytsakoys

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις