Τις τραγικές επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού της πανδημίας στο τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας, αποτυπώνουν τα απολογιστικά στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου για τη διακίνηση επιβατών και οχημάτων τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν το φετεινό καλοκαίρι προς Β. Σποράδες από τον Βόλο 138.111 λιγότεροι επιβάτες από περσι (-48%) ενώ πιό δραματική είναι η εικόνα στην κρουαζιέρα καθώς διακινήθηκαν μόλις 28 επιβάτες έναντι των 7.341 του έτους 2019.

Αναλυτικά:

Τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και των Λιμενικών Τμημάτων υπαγωγής, με γνώμονα την ασφάλεια τόσο στη θάλασσα όσο και εντός χερσαίας ζώνης λιμένα, διενεργούν αδιάλειπτα ελέγχους σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητάς τους εφαρμόζοντας την ισχύουσα σε κάθε περίπτωση νομοθεσία, προκειμένου να συμβάλουν στην πρόληψη ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας στις εν λόγω περιοχές.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2020, διενεργήθηκαν 1.753 έλεγχοι σε ΙΧ οχήματα-δίκυκλα και βεβαιώθηκαν 158  διοικητικές παραβάσεις αντίστοιχα, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι:

28  για μη χρήση του προστατευτικού κράνους.

29 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης (δίπλωμα).

23 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).

14 για κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων/ δικύκλων.

10 για κίνηση οχημάτων εντός πεζοδρόμου Αργοναυτών (κεντρική παραλία Βόλου).

Επιπρόσθετα, διενεργήθηκαν 1.747 έλεγχοι σε Φ/Γ οχήματα και βεβαιώθηκαν 20  διοικητικές παραβάσεις.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο των δράσεων χερσαίας- θαλάσσιας αστυνόμευσης, με επισταμένους ελέγχους μέσω τακτικών και εκτάκτων πεζών, εποχούμενων και εν πλω περιπολιών, διαπιστώθηκαν ενδεικτικά οι κάτωθι παραβάσεις:

195 για μη τήρηση των απαιτήσεων των ισχυόντων Γενικών Κανονισμών Λιμένων (ελλείψεις αναφορικά με: άδειες εκτέλεσης πλόων σκαφών, προβλεπόμενα εφόδια σκαφών- σωστικά και πυροσβεστικά μέσα, άδεια ικανότητας χειριστή ταχυπλόου σκάφους, άδειες εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής).

61 για μη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας περί ερασιτεχνικής αλιείας.

45 για μη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας περί ναυαγοσωστικής κάλυψης  πολυσύχναστων παραλιών.

3 για παράνομα έργα εντός αιγιαλού- παραλίας.

Επιπρόσθετα, σε προληπτικούς τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στον τομέα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, ναυτολογίας και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος από κλιμάκια επιθεωρητών Υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκαν  26 παραβάσεις  για ελλείψεις- αντικανονικότητες στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας των Ε/Γ- Ο/Γ και Φ/Γ πλοίων, επιβλήθηκαν οι αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις με ταυτόχρονη επιβολή του μέτρου απαγόρευσης απόπλου του πλοίου έως την αποκατάσταση των εν λόγω ελλείψεων. Συναφώς, σημειώθηκαν τρία (03) περιστατικά ρύπανσης της θάλασσας κατά την εν λόγω περίοδο, για τα οποία κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία από την Υπηρεσία μας.

Πέραν των ανωτέρω, καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι των στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και των Λιμενικών Τμημάτων υπαγωγής αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με τη διενέργεια καθημερινών ελέγχων τόσο στα Ε/Γ – Ο/Γ δρομολογημένα πλοία όσο και σε ταξί, λεωφορεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του επιβατικού λιμένα, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 112 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, με τους εν λόγω ελέγχους να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Συναφώς, η ακτοπλοϊκή κίνηση – διακίνηση επιβατών και οχημάτων από τον λιμένα Βόλου προς Β. Σποράδες κατά τη θερινή περίοδο 2020 σημείωσε σημαντική πτώση  και διακυμάνθηκε ως εξής:

ΚΑΤΑΠΛΟΙ ΠΛΟΙΩΝ : 343 ΕΝΑΝΤΙ 601 ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

ΑΠΟΠΛΟΙ ΠΛΟΙΩΝ : 361 ΕΝΑΝΤΙ 594 ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΝΤΕΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΛΟΥ : 149.759 ΕΝΑΝΤΙ 287.870 ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΝΤΑ Φ/Γ : 4.132 ΕΝΑΝΤΙ 5.865 ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΝΤΑ ΙΧΕ : 24.375 ΕΝΑΝΤΙ 37.254 ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

ΔΙΑΚΙΝΗΘΕΝΤΑ Δ/Κ : 3.682 ΕΝΑΝΤΙ 5.130 ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

Αντίστοιχα στον τομέα της κρουαζιέρας παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αισθητή μείωση των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στον λιμένα Βόλου σε σχέση με τη θερινή περίοδο του 2019, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού και συγκεκριμένα κατέπλευσε ένα (01) Κ/Ζ πλοίο έναντι των έντεκα (11) κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019 ενώ διακινήθηκαν μόλις 28 επιβάτες έναντι των 7.341 του έτους 2019.

Τέλος, από στελέχη του τομέα Ασφάλειας- Ανάκρισης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου στο πλαίσιο της πρόληψης και καταστολής διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2020 σχηματίσθηκαν και υποβλήθηκαν 35 δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν 5 δικογραφίες για περιστατικά θανάτων στη θάλασσα.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, στο πλαίσιο της αστυνόμευσης χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής αρμοδιότητάς του, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό προληπτικούς ελέγχους σε όλο το εύρος αυτής, ευρισκόμενο στη διάθεση των πολιτών όποτε παραστεί ανάγκη.

myvolos.net

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις