Κάτι που εύλογα γεννά ερωτηματικά

Πέραν της “περιπετειώδους” αεροπορικής διέλευσης της Τουρκίας, εξαιτίας προβλημάτων που, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, παντελώς αδικαιολόγητα όρθωσαν οι τουρκικές Αρχές, στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, διέλαθε της προσοχής ότι ο Νίκος Δένδιας δεν επισκέφθηκε τελικά το Κουρδιστάν.

Η επίσκεψη στο Βόρειο Ιράκ, στην πόλη Ερμπίλ, αποτελούσε, προφανώς, το σημαντικότερο κομμάτι της επίσκεψής του στο Ιράκ (14-10-2020). Και, ως τέτοιο, μάλιστα, το προέβαλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προαναγγέλλοντας την επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ.

Πόσο μάλλον, αφού, επιτέλους, μετά από χρόνια, θα γίνονταν τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στο Ερμπίλ. Πόλη, στην οποία εδώ και χρόνια η Αθήνα ρίχνει ιδιαίτερο βάρος. Πολύ περισσότερο, λόγω των φιλικών αισθημάτων των Κούρδων προς την Ελλάδα, αλλά και της θεαματικής οικονομικής – πολιτικής διείσδυσης της Τουρκίας στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι το ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί αυτόνομη περιοχή, τμήμα του κράτους του Ιράκ. Ως εκ τούτου, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν υποχρεωμένος, πρώτα να επισκεφθεί τη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του κράτους, και μετά το Ερμπίλ.

Ενώ, όμως, βρέθηκε στη Βαγδάτη ο Ν.Δένδιας, ουδέποτε πήγε στο Ερμπίλ. Κάτι που εύλογα γεννά ερωτηματικά.

Η βλάβη

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, το ταξίδι στο ιρακινό Κουρδιστάν δεν έγινε, “λόγω βλάβης στο αεροσκάφος” που μετέφερε τον Ν.Δένδια.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, εστάλη άλλο, δεύτερο αεροσκάφος για να παραλάβει τον υπουργό Εξωτερικών και τη συνοδεία του από την Βαγδάτη.

Γιατί, λοιπόν, δεν έγινε μια στάση στο ενδιάμεσο, στην πορεία του αεροσκάφους προς το βόρειο Ιράκ, στο Ερμπίλ; Διπλωματικοί κύκλοι το αποδίδουν στο ότι το πρόγραμμα του υπουργού είχε καθυστερήσει για τέσσερις ώρες και, ως εκ τούτου, τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου και οι επαφές με την ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν έπρεπε να αναβληθούν.

Στη συνέχεια, μετά την απογείωση από τη Βαγδάτη, στον εναέριο χώρο Ιράκ – Τουρκίας ακολούθησαν τα γνωστά τουρκικά “εμπόδια” στην πτήση μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές, πάντως, διαβεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι διπλωματικά είχαν κατατεθεί εγκαίρως στις τουρκικές αρχές οι σχετικές Notam και για το δεύτερο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος που έσπευσε να παραλάβει τον υπουργό Εξωτερικών.

Ματαίωση, εξαιτίας συναντήσεων

Μετά και τη ματαίωση του ταξιδιού του στο ιρακινό Κουρδιστάν, στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε στο twitter του ο Ν.Δένδιας, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα.

Επίσης, συναντήθηκε και με έναν από τους πολλούς βοηθούς υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον υπεύθυνο πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων, Κλάρκ Κούπερ, και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ.

Οι Κούρδοι …περιμένουν

Έτσι, οι Κούρδοι στο Ερμπίλ έμειναν περιμένουν το Έλληνα υπουργό Εξωτερικών μια άλλη φορά που το αεροσκάφος του δεν θα παρουσιάσει βλάβη. Στο μεταξύ, βέβαια, η Τουρκία, ανεμπόδιστη, συνεχίζει τη θεαματική διείσδυσή της στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο “υπουργός Εξωτερικών” στο Ερμπίλ, πάντως, σε ανάρτησή του στο twitter, στέλνοντας μήνυμα προς την Αθήνα, υπογράμμισε ότι οι Κούρδοι περιμένουν στο άμεσο μέλλον μια επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Ο Safeen Dizayee, ειδικότερα, έγραψε: “Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, μιλήσαμε για την ενίσχυση των διμερών δεσμών. Ο FM Dendias εξέφρασε τη λύπη του για την αναβολή της επίσκεψής του στην περιοχή Κουρδιστάν λόγω τεχνικών ζητημάτων. Ανυπομονώ για την επίσκεψή σας στο εγγύς μέλλον και για την ανάπτυξη των σχέσεών μας”.

Να σημειωθεί ότι ο Ν.Δένδιας, εκτός των εγκαινίων του ελληνικού προξενείου, και των συναντήσεων με την κουρδική ηγεσία, θα έβλεπε και τον ιστορικό ηγέτη των Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί.

Το προξενείο στο Κουρδιστάν

Η Αθήνα, εξαιτίας της διαφαινόμενης ήδη τα προηγούμενα χρόνια κλιμάκωσης της επιθετικής στάσης της Τουρκίας, απέδιδε ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία γεφυρών με το Κουρδιστάν.

Έτσι, το 2016, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποφάσισε την αναβάθμιση της ελληνικής εκπροσώπησης στο Ερμπίλ. Και, από “οικονομική – εμπορική αποστολή” που υπήρχε μόνο, δημιουργήθηκε προξενείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, αρχικά, όταν ζητήθηκε από διπλωμάτες να καταθέσουν αιτήσεις ενδιαφέροντος για θέσεις εκεί, ουδείς ανταποκρίθηκε. Και χρειάστηκε να περάσει σεβαστό χρονικό διάστημα έως ότου βρεθούν άτομα, τα οποία θα στελέχωναν το προξενείο.

Τελικώς, το πρόβλημα λύθηκε και, έτσι, στη συνέχεια προγραμματίστηκε να επισκεφθεί το προξενείο ο τότε υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, όμως, τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, έγινε το Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν. Κάτι που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις Βαγδάτης – Ερμπίλ, και καθιστούσε απαγορευτική την επίσκεψη στις δυο πρωτεύου

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις