Τι περιλαμβάνει το χθεσινό νομοσχέδιο – Ο σκοπός της χρηματοδότησης

Με επιπλέον κονδύλια, συνολικού ύψους 23.475.000 ευρώ, χρηματοδοτούνται τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνος, προκειμένου τα ολοκληρώσουν (επιτέλους) τα προγράμματα εργασιών στα 4 υποβρύχια (3 Type-214AIP κλάσεως «Παπανικολής» και 1 αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ») και ναυπηγήσεως των «Νο.6» και «Νο.7» πυραυλακάτων (ΤΠΚ), τύπου Super Vita, αντιστοίχως, συμφώνως με σχετική τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.

Παράλληλα, κατά την κατάθεση της προαναφερθείσης τροπολογίας και την ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή, έγινε γνωστό ότι η ΤΠΚ «Νο.6», που είναι ήδη έτοιμη κατά 98%, ως ελέχθη, θα παραδοθεί ανυπερθέτως στο Πολεμικό Ναυτικό την 1η Ιουνίου 2020.

Πιο συγκεκριμένα.

Κατατέθηκαν χθες αργά το απόγευμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», που ψηφίστηκε αργότερα στη Βουλή, τροπολογίες του ΥΠΕΘΑ, οι οποίες αφορούσαν την ολοκλήρωση των εργασιών στα 4 νέα υποβρύχια του ΠΝ από τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ του Σκαραμαγκά και τη ναυπηγηση των ΤΠΚ «Νο.6» και «Νο.7» από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος.

Βάσει αυτών των τροπολογιών προτείνεται η επιπλέον χρηματοδότηση των δύο προγραμμάτων με το ποσό των 23.475.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 1-4-2020 έως 30-9-2020, ποσό που θα καλυφθεί από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (εθνικό σκέλος) του ΥΠΕΘΑ.

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες διατάξεις:

—Διατίθεται  από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ( εθνικό σκέλος) του ΥΠΕΘΑ επιπλέον κονδύλια μέχρι 20.100.000 ευρώ για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών για την πλήρη επιχειρησιακή απόδοση των υποβρυχίων «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΠΙΠΙΝΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» Type-214AIP και το αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ», την αντιμετώπιση βλαβών που προκύπτουν από τις εν εξελίξει δοκιμές καθώς και για τη συντήρηση των συνοδών πλοίων δοκιμών των υποβρυχίων αυτών, καθώς και άλλα 3.375.000 ευρώ «για την ομαλή εξέλιξη ναυπήγησης των εν λόγω πυραυλακάτων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.

—Προβλέπεται η παράδοση μέχρι 1η Ιουνίου 2020 η παράδοση στο ΠΝ της ΤΠΚ «Νο.6» και σε περίπτωση μη παραδόσεώς της από την ανάδοχο εταιρεία το ΠΝ θα την παραλάβει άμεσα, στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος με την τριμερή συμφωνία συντονισμού του έργου ολοκληρώσεως της ναυπηγήσεως των πλοίων από το ίδιο το ΠΝ. Σε κάθε περίπτωση θα συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής της συγκεκριμένης ΤΠΚ, έστω και μόνο από το ΠΝ, προκειμένου να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες από αυτό. Για την επόμενη και τελευταία του προγράμματος ΤΠΚ «Νο.7» θα συνεχιστεί το ναυπηγικό έργο ώστε να αποδοθεί στο ΠΝ για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση.

—Τα 3.375.000 ευρώ που θα διατεθούν και αφορούν στη συμβασιοποίηση της προμήθειας υλικών και αναθέσεως εργασιών-παροχής υπηρεσιών, που εκκρεμούν και αφορούν υλικά και υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της ναυπηγήσεως των δύο ΤΠΚ, αλλά και για την πληρωμή της μισθοδοσίας, των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και των μετακινήσεων προσωπικού θα καταλογισθούν στην εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ» (ΝΒΕΕ ΑΕ).

—Παρατείνεται για χρονικό διάστημα 3 μηνών, που αρχίζει από την 1η Απριλίου 2020, όσο και το χρονικό διάστημα  του προγράμματος ναυπηγήσεως η καταβολή από το ΠΝ των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ.

—Παρατείνεται επίσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 η ισχύς των υπογραφεισών/ συναφθεισών ατομικών δηλώσεων αποδοχής ενασχολήσεως μεταξύ του ΠΝ και των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ, καθώς και η κυρωθείσα τριμερής συμφωνία μεταξύ του ΠΝ, της ΝΒΕΕ ΑΕ και των εργαζομένων αυτής, επιφυλασσομένου του Ελληνικού Δημοσίου για κάθε νόμιμο ή συμβατικό δικαίωμά του.

—Τέλος, χορηγείται παράταση της αναλήψεως νομικών δεσμεύσεων δαπανών έως και τον Ιούνιο 2020 επί των εγκριθεισών πιστώσεων με τα άρθρα 61 και 62 του ν.4557/2018 και με τα άρθρα 22 και 23 του ν.4618/2019.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά και αφού έχει εξαντληθεί στο έπακρο η καλή διάθεση του ΥΠΕΘΑ και του ΠΝ το τελευταίο θα παραλάβει επιτέλους τις νέες μονάδες του που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
πηγή:lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις