Πρόκειται για την πρώτη εκπαιδευτική δραστηριότητα μετά την άρση της καραντίνας λόγω κορονοϊού

Η πρώτη εκπαιδευτική δραστηριότητα των εφέδρων της Αττικής, μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων/Συνδέσμου Αθηναίων Καταδρομέων (ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ), μετά την άρση της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε προ ημερών με απόλυτη επιτυχία προ ημερών.

Επρόκειτο για νυχτερινή άσκηση ερεύνης και διασώσεως δύο πιλότων μας που έχουν πέσει με αλεξίπτωτα σε «εχθρικό έδαφος» και οι εθελοντές έφεδροι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την αποστολής διασώσεώς τους.

Οι εθελοντές έφεδροι ενημερώθηκαν για την άσκηση μία εβδομάδα πιο νωρίς, και ταυτόχρονα σχηματίστηκαν δύο ομάδες με κωδικές ονομασίες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν έτοιμο τον εξοπλισμό τους καθ’ όλο το 24ωρο και να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας όπου και όποτε διαταχθούν. Η σχετική διαταγή δόθηκε κωδικοποιημένη και μέσω συντεταγμένων ορίστηκε το σημείο συναντήσεως για το βράδυ του Σαββάτου σε αποστολή θαλάσσιας έρευνας και διασώσεως δύο πιλότων μας. Η προειδοποιητική διαταγή προέβλεπε την οργάνωση και αδιάβροχοποίηση των υλικών τους καθώς και την διοικητική μέριμνα («ΔΜ») σε ξηρά τροφή και νερό. Δύο ώρες αργότερα, το σημείο συναντήσεως των μελών των δύο ομάδων, άλλαξε, για λόγους εκπαιδεύσεως, και ορίστηκε νέο σημείο πάλι με νέες συντεταγμένες.

Η συγκέντρωση των μελών του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ έγινε με απόλυτη ασφάλεια στην ώρα της, αθόρυβα, στο συγκεκριμένο σημείο που δόθηκε με συντεταγμένες, παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου, Έφεδρου Ταγματάρχη (ΠΖ-ΚΔ) Αλέξανδρου Κόντου, ο οποίος και ενημέρωσε στην ακτή τα μέλη των δύο ομάδων για την αποστολή, η οποία θα ήταν η άμεση επιβίβαση και αναχώρηση για νυκτερινή έρευνα μεταξύ Μαραθώνα – Ευβοίας και νήσου Τζιά.

Οι νέες πληροφορίες δόθηκαν στην ακτή πριν τον απόπλου του νέου φουσκωτού σκάφους του Συνδέσμου, μετά τον εντοπισμό σε βραχονησίδα στην περιοχή της Εύβοιας, αλλά λόγω προσομοιώσεως της ασκήσεως, η περιοχή εθεωρείτο ότι ήταν στο Ανατολικό Αιγαίο.

Έγιναν αμέσως οι ενέργειες για την αλλαγή πορείας και προσέγγιση στο νέο σημείο. Μετά από 14 μίλια διαδρομής το σκάφος έφθασε στην περιοχή ευθύνης και οι ανιχνευτές βούτηξαν στην θάλασσα και προσέγγισαν το βόρειο τμήμα της ακτής και αφού ασφάλισαν την περιοχή δόθηκε οπτικό συνθηματικό για την προσέγγιση του σκάφους και αποβίβαση του τμήματος αφού οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι δύο πιλότοι κρατούνταν στο ύψωμα του νοτίου τμήματος της βραχονησίδας.

Ο Διοικητής συγκέντρωσε τους επικεφαλής Ομαδάρχες για ενημέρωση και αναγνώριση περιοχής επί χάρτου καθώς και διαταγή, όπως οι ανιχνευτές να αναχωρήσουν αμέσως για την αναγνώριση του σημείου κρατήσεως των δύο πιλότων και να επιστρέψουν να ενημερώσουν τους άνδρες για το σχέδιο ενεργείας τους να ετοιμάσουν τον εξοπλισμό τους να δοθούν νέα συνθηματικά ασυρμάτου να ορισθεί η «ώρα Κ» και οι λοιπές λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της ασκήσεως Έφ.Ταγματάρχης Κόντος, στην ομιλία του έδωσε το σχέδιο ενέργειας και συγκεκριμένες εντολές να μην ακουσθεί ο παραμικρός θόρυβος, να μην ομιλεί κανείς, να μη γίνει χρήση φακού ή κινητού τηλεφώνου, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω του δύσβατου του εδάφους με μεγάλη ανηφόρα περίπου 350μ., μέχρι την τελική προσέγγιση και «ώρα Κ» εφόδου.

Η πρώτη ομάδα συγκροτήθηκε υπό τον έμπειρο Έφ. Λοχαγό (ΠΖ-ΚΔ) Βασίλη Ψωνη, ο οποίος έχει διατελέσει και αρχηγός της Εθνικής Ομάδος Εφέδρων Αξιωματικών στην CIOR ΝΑΤΟ.

Η δεύτερη ομάδα συγκροτήθηκε υπό τον Επιλοχία (ΚΔ) Κώστα Λεύκοβιτς,  πολύ γνωστός για τις στρατιωτικές αθλητικές συμμετοχές του. Στην αποστολή συμμετείχε επίσης, ως επικεφαλής ιατρικής ομάδος, και ο Έφ. Σημαιοφόρος (ΥΙ) Νίκος Πατσουράκος ΠΝ, επεμβατικός καρδιολόγος-ιατρός. Συντονιστής ενεργειών τέθηκε ο Επιλοχίας (ΚΔ) Άγγελος Γιουβρέκας, από τα ποιο έμπειρα στελέχη και μέλος του Δ.Σ του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ.

Οι ομάδες πλησίασαν συντονισμένες σε δύσβατο έδαφος υπό τις διαταγές του επικεφαλής Εφ. Λοχαγού Ψωνη προς τον στόχο και εξαπέλυσαν ταυτόχρονη συντονισμένη ενέργεια, πετυχαίνοντα την απελευθέρωση των δύο πιλότων και την άμεση μεταφορά τους στον χώρο αναμονής του σκάφους, όπου όλοι οι άνδρες διατάχθηκαν να επιβιβασθούν μετά φόρτου και να αναχωρήσουν επιστρέφοντας στον Αρχικό χώρο συγκεντρώσεως.
Συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές εφέδρους, όσοι άφησαν τη βολή του σπιτιού τους και κινητοποιήθηκαν βράδυ καλοκαιριού προκειμένου να είναι πανέτοιμοι, όποτε η πατρίδα χρειαστεί τη βοήθειά τους.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
πηγή:lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις