Καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 1.516 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο

Τρύπα 1,35 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα και δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι η εικόνα του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2020.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται ανησυχίες περαιτέρω επιδείνωσης αυτής της εικόνας για τον μήνα Μάιο, δεδομένου ότι η επιστροφή στην κανονικότητα έγινε με σταδιακό τρόπο, οπότε κλάδοι της οικονομίας που θεωρούνται «κομβικοί» για τα φορολογικά έσοδα, όπως είναι για παράδειγμα η εστίαση, ανέβασαν την τελευταία στιγμή ρολά. Ετσι, με βάση το καλό σενάριο τα έσοδα του προϋπολογισμού θα παρουσιάσουν την ίδια μείωση. Η μόνη πίεση θα είναι αυτή που θα προέλθει από τις κρατικές δαπάνες, οι οποίες τον Απρίλιο κατέγραψαν αύξηση άνω του 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, εκ των οποίων τα 720 εκατ. ευρώ αφορούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Τον ίδιο μήνα η βουτιά στις εισπράξεις ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ αν δεν ήταν το μέρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος (779 εκατ. ευρώ) από τα ελληνικά ομόλογα και το πρόγραμμα με το 25% της έκπτωσης σε φόρους, ΦΠΑ και δόσεις οφειλών, τώρα θα μιλούσαμε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, στο πρώτο φετινό τετράμηνο καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 1.516 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.463 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι φόροι με το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης είναι οι εξής:

1. ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 137 εκατ. ευρώ ή 20,9%,

2. ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 339 εκατ. ευρώ ή 6,8%,

3. ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 137 εκατ. ευρώ ή 9,8%,

4. Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 55 εκατ. ευρώ ή 12,2%, εκ των οποίων ΕΝΦΙΑ κατά 52 εκατ. ευρώ ή 12%,

5. Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (Φ.Π.) κατά 220 εκατ. ευρώ ή 7,3%,

6. Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 91 εκατ. ευρώ ή 39,1%,

7. Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 313 εκατ. ευρώ ή 99,5%.

Αποζημιώσεις

Εν τω μεταξύ, πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 6.256 δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσό συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά τον έλεγχο των στοιχείων που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, εντόπισαν 595 περιπτώσεις επιχειρήσεων-δικαιούχων της ενίσχυσης οι οποίες είχαν δηλώσει λανθασμένο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Οι επιχειρήσεις αυτές θα ειδοποιηθούν από την ΑΑΔΕ με ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου να διορθώσουν το IBAN. Μόλις πραγματοποιήσουν τη διόρθωση, θα λάβουν και αυτές αποζημίωση ειδικού σκοπού, συνολικού ύψους 476.000 ευρώ.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

πηγή:efsyn.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις