Την απόφαση της κυβέρνησης για στοχευμένες επιθέσεις της αστυνομίας κατά διαδηλωτών, την ωμή βία της ομάδας ΔΡΑΣΗ και την αντισυνταγματικότητα των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν
στους τρεις συλληφθέντες έξω από την ΑΣΟΕΕ ανέδειξαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΛΜΕ σήμερα το μεσημέρι.
Αρχικά τον λόγο πήραν οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους, Θωμάς Λάλος και Αλέξανδρος Τιτκώβ, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από βάναυσο ξυλοδαρμό από την αστυνομία, κατηγορούνται ακόμη και για κακούργημα και τους έχουν επιβληθεί πρωτοφανείς περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις, αλλά και απαγόρευση εισόδου στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.
«Πολιτική τους η ποινικοποίηση των διαδηλώσεων»
Ο Θ. Λάλος, μουσικός παραγωγός στο επάγγελμα, περιέγραψε το πώς έγινε η επίθεση των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ προς την πορεία, όταν οι συγκεντρωμένοι αποχωρούσαν ειρηνικά από την πλατεία Βικτωρίας.
«Ενώ είμαστε έτοιμοι να διαλυθούμε, εμφανίζεται τρέχοντας διμοιρία ΜΑΤ με φουλ επιθετική διάθεση και μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ, που ακούγαμε πρωτόγνωρα πράγματα από τους ασυρμάτους τους (σκίστε τους, φάτε τους, διαλύστε τους) και μαρσάρανε, χτυπάγανε τα κλομπ στα πόδια τους σε ένα πλήθος που διαλυόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρο πως η πολιτική της είναι η ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και της διαμαρτυρίας.
«Εφάρμοσαν στην πράξη τον καινούργιο νόμο περί διαδηλώσεων. Ακόμα και να θες να διαμαρτυρηθείς, δεν θα το κάνεις. Ακόμα και αν δεν προκύψει το παραμικρό, θα το δημιουργήσουμε εμείς και δεν θα δεχόμαστε τις εικόνες. Αυτό φάνηκε και από τους περιοριστικούς όρους που μας επιβλήθηκαν. Επειδή τολμήσαμε να διαδηλώσουμε, μας παρουσιάζουν σαν σεσημασμένους των Εξαρχείων και μας απαγορεύουν ακόμα και να πάμε να δουλέψουμε σε αυτή την περιοχή, παρόλο που εκεί εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά» είπε χαρακτηριστικά.
«Επίθεση με εντολή της κυβέρνησης
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τιτκώβ υπογράμμισε ότι η επίθεση «ήταν ξεκάθαρη εντολή της κυβέρνησης. Για αυτό έκλεισαν τον δρόμο και με τη μία βρισίδια και ξύλο ανελέητο. Εχουμε μια σύγκλιση κυβερνητικής εντολής, του δημάρχου που θέλει να ξηλώσει τα παγκάκια για να μην κοιμούνται οι πρόσφυγες εκεί, και φυσικά μαζί με τους φασίστες, και απέναντι είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας: γυναικόπαιδα που έχουν γλιτώσει από πόλεμο, αντιφασίστες, άνθρωποι της LGBT κοινότητας, όλα τα ταραχοποιά στοιχεία…».
«Στην πράξη ποινικοποίησαν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις. Θα έρθει και άλλη μια οικονομική κρίση τώρα και θα ζήσουμε στιγμές 2011, έτσι όλες οι διαδηλώσεις θα είναι παράνομες, θα γίνονται απολύσεις, και θα σου λένε: κάτσε σπίτι σου και μην παραπονιέσαι. Δες τον κόσμο να καταστρέφεται με τις πιτζάμες σου, που λέει και ένα τραγούδι» είπε και συμπλήρωσε σε ειρωνικό τόνο «νόμιζα ότι είχαν καθαρίσει τα Εξάρχεια, όχι ότι δεν μπορούσαμε να πάμε εκεί…».
Αντισυνταγματικοί περιοριστικοί όροι, βασανιστήρια από την ΕΛ.ΑΣ.
Καταπέλτης ήταν κατά την τοποθέτησή της η συνήγορος υπεράσπισης των δύο καλλιτεχνών, Αντωνία Λεγάκη, η οποία στηλίτευσε το γεγονός ότι «η Ελλάδα ολόκληρη, εκτός από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα, είδε τι έγινε».
Κατηγορώντας την ΕΛ.ΑΣ. ότι έδρασε με χαρακτηριστικά συμμορίας, η κ. Λεγάκη ανέφερε ότι «προς δική τους λύπη, υπάρχουν άλλα τέσσερα-πέντε βίντεο που αποτυπώνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να μεταφραστεί αλλιώς η σκηνή που είδε όλη η Ελλάδα, δηλαδή δύο παιδιά που είναι στην περιφρούρηση, πισωπατώντας, κινούμενοι πάρα πολύ αργά, μη δυνατόν παρεξηγηθούν ότι ετοιμάζουν επιθετική ενέργεια, κυνηγιούνται ανελέητα από δυνάμεις της αστυνομίας (χωρίς διακριτικά, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα με άνωθεν εντολές τις οποίες δεν μας ανακοινώνουν, χωρίς να έχουμε καμία δυνατότητα καταγγελίας και μήνυσης για παράνομες πράξεις), δρώντες ως συμμορία, αρπάζουν πρώτα έναν άνθρωπο, τον στριμώχνουν σε μια γωνία, τον πατάνε κάτω 6-7 από αυτούς σε σημείο που κινδυνεύει να πεθάνει».
«Θα μπορούσε να ήταν ο Αλέξανδρος Τιτκώβ το πτώμα στη θέση του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Θωμάς Λάλος, γυρνώντας από την οδό Δωδεκανήσου και βλέποντας την επίθεση στον Αλέξανδρο, βάζει το σώμα του για να μη σκοτώσουν τον Αλέξανδρο. Επίδειξη ανδρείας και αλληλεγγύης σε όλο της το μεγαλείο από δύο άοπλα παιδιά» υπογράμμισε για να σχολιάσει ότι η συγκεκριμένη επίθεση χαρακτηρίζεται ως βασανιστήρια από το Σύνταγμα και τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Ζήτησε, μάλιστα, παρέμβαση εισαγγελέα με αυτεπάγγελτη δίωξη για κακούργημα.
Χαρακτήρισε αντισυνταγματικούς τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει περιορισμός σε μετακίνηση πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση και άφησε σαφέστατες αιχμές κατά ανακριτή και εισαγγελέα λέγοντας ότι «όλοι οι δικαστές ορκίζονται στο Σύνταγμα ότι εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών. Εδώ ανακριτής και εισαγγελέας εγγυώνται την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης και την παραβίαση του Συντάγματος».
Έκανε ξεχωριστή αναφορά στην περίπτωση των «αποδεικτικών στοιχείων», καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, βίντεο καταγράφει τη στιγμή της σύλληψής τους όπου ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται να «φυτεύει» ένα μπουκάλι με υποτιθέμενη εύφλεκτη ουσία στα «πειστήρια» της σύλληψης.
«Το μπουκαλάκι έμεινε ορφανό, προστέθηκε μια ταινία με φιτίλι καμένο ή σβησμένο, που δεν υπήρχε στο βίντεο. Κανείς δεν ξέρει τι είναι, πού βρέθηκε, αν είναι το ίδιο μπουκάλι με το βίντεο. Αυτό ήταν το πρόσχημα για να απαγορευθεί η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδήλωση» σχολίασε η Αντωνία Λεγάκη.
Τέλος, καταδίκασε το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αποφάσισε οι κατηγορούμενοι να μην πηγαίνουν στον χώρο της δουλειάς τους και δήλωσε «είναι σαφές ότι με κανέναν τρόπο δεν δεχόμαστε αυτούς τους παράνομους και αντισυνταγματικούς όρους».
Ψευδής κατάθεση και στημένο κατηγορητήριο
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο Δημήτρης Μαντζούκας από την Ομάδα Νομικής Βοήθειας, συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου αναφέροντας ότι «αποχωρώντας από τη συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας και πηγαίνοντας στη στάση του τρόλεϊ για να πάει στο σπίτι του, του επιτέθηκε και τον συνέλαβε η ομάδα ΔΡΑΣΗ. Μόνο ένα τετράδιο είχε μαζί του, γιατί γύρναγε από διάβασμα».
Έκανε λόγο για ψευδή κατάθεση από πλευράς αστυνομικών και στημένο κατηγορητήριο, τονίζοντας «υπάρχει μόνο μια κατάθεση αστυνομικού που λέει ότι τον συνέλαβε επειδή ήταν σε πλήθος 100 ατόμων που πετούσε πέτρες. Πρόκειται για μια ψευδή κατάθεση, που αποτελεί το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο και περιγράφει μόνο πλημμελήματα. Δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ή σε μολότοφ. Παρ’ όλα αυτά βρίσκεται να κατηγορείται για κακούργημα για την πράξη της έκρηξης. Χωρίς να στοιχειοθετείται από πουθενά. Δεν υπάρχει καν αναφορά σε μπουκάλι, είναι ένα στημένο κατηγορητήριο».
Ο κ. Μαντζούκας υπογράμμισε με τη σειρά του την αντισυνταγματικότητα των περιοριστικών όρων και μίλησε για «μία πολύ στοχευμένη, αποκρουστική και αποτρόπαια απόφαση. Είναι πρωτάκουστη η απαγόρευση μετάβασης σε περιοχή που δεν έχει σχέση με την περιοχή σύλληψης».
Τόνισε, ακόμη, ότι και η απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις προσκρούει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Ο Δημήτρης Μαντζούκας έκανε και μία επιπλέον παρατήρηση μιλώντας για «αστυνομικές σκευωρίες» που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε τι γίνεται στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν θα υπάρχουν βίντεο. Χθες ο Χρυσοχοΐδης καταφέρθηκε, στα σόσιαλ μίντια, εναντίον όσων τραβάνε βίντεο. Δεν είναι τυχαία η συγκυρία που γίνεται αυτή η ανάρτηση και θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ένδειξη στημένων κατηγορητηρίων από το ότι την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε συλλήψεις και προσαγωγές. Υπό το πρίσμα αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι τίθεται ζήτημα δημοκρατίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σχολίασε ότι η επίθεση στα δικαιώματα και η συμπεριφορά της αστυνομίας (άγρια καταστολή, διεμβολισμός διαδηλωτών από μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ) δίνει πολύ σαφώς το στίγμα της πολιτικής κατεύθυνσης. Είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν θύματα από αυτή τη συμπεριφορά χούλιγκανς χωρίς διακριτικά.
«Ξεκάθαρη απόπειρα να δημιουργηθεί κατηγορητήριο»
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Υποστήριξης, ο οποίος τόνισε:
Υπάρχει μια ξεκάθαρη απόπειρα της αστυνομίας να δημιουργήσει κατηγορητήριο επινοώντας και κατασκευάζοντας στοιχεία. Η προσωρινή απόφαση της δικαιοσύνης είναι πρωτοφανής, απαγορεύει την παρουσία δύο νέων ανθρώπων σε κάθε συνάθροιση και διαμαρτυρία αλλά και την παρουσία τους στα Εξάρχεια. Σε μία περίοδο ελέγχου της ενημέρωσης, έρχεται το κράτος να σιωπήσει τους δημοσιογράφους που θέλουν να καταγράψουν τα γεγονότα. Αν δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι, δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική και δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για το Βασίλη Μάγγο που πέθανε «από πνευμονικό οίδημα», που δεν ξέρουμε από τι προκλήθηκε λίγες μέρες αφού είχε δεχθεί άγριο ξύλο από την αστυνομία.
πηγή:efsyn.gr-bloko.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις