Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον, η Τουρκία έχει στείλει στη Λιβύη 13.000 μισθοφόρους ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και τζιχαντιστές του ISIS

«Σφοδρή» είναι η ανησυχία που επικρατεί στις ΗΠΑ για την παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου «ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου και συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ακόμη το Πεντάγωνο προειδοποίησε για τους μισθοφόρους που έχουν κατακλείσει τη Λιβύη και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή τους».

«Όσον αφορά τους μισθοφόρους η Τουρκία έχει στείλει 13.000. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Σύροι και ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι και οι Ρώσοι έστειλαν μισθοφόρους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν τη χώρα όπως είχε ανακοινωθεί. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μισθοφόροι βρίσκονται στη Σύρτη. Εάν, όντως, συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν θα επιτρέψουν την κατάληψη της από τις δυνάμεις του Σάρατζ και της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ζήτησε να σταματήσει η ροή ξένων “μισθοφόρων” και να επιστρέψουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με σκοπό να βρεθεί πολιτική λύση. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανέλαβε τις συζητήσεις με τους υπουργούς των χωρών που ενδιαφέρονται για τη Λιβύη», πρόσθεσε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους.

«Η Ουάσιγκτον δεν θα δεχθεί λύση διχοτόμησης που προτείνουν η Μόσχα και η Άγκυρα καθώς η χώρα χάνει τη στρατηγική της. Ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή και είναι στη λογική του “να τα βρίσκουν όλοι μεταξύ τους φτάνει να μην ενοχλούνται οι ΗΠΑ”. Να κρατήσουμε ότι το Πεντάγωνο επιμένει στο θέμα των μισθοφόρων διότι ανησυχεί και για την τρομοκρατία. Να κρατήσουμε ότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν έπεισε τον Τραμπ για τις θέσεις του στη Λιβύη. Τέλος οι επίσημες και δημόσιες δηλώσεις Πομπέο δείχνουν μια άλλη προσέγγιση, που έχουν να κάνουν με τις θέσεις της Αιγύπτου.

Μιχάλης Ιγνατίου

πηγή:ethnos.gr

AP Photo/Hazem Ahmed

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις