Αναίρεση κατά απόφασης που έπαυσε την ποινική δίωξη τραπεζικών στελεχών, με βάσει τη διάταξη του σχετικού νόμου του περασμένου Νοεμβρίου, που κατήργησε το αυτεπάγγελτο της Ποινικήςδίωξης άσκησε σήμερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για μείζονος σημασίας ζήτημα το οποίο είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις που έκαναν λόγο για παροχή «ασυλίας» των τραπεζικών στελεχών και ο Άρειος Πάγος θα το κρίνει υπό μορφή πιλοτικής δίκης προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν ο νόμος 4637 /2019 είναι συνταγματικός ή όχι.

Την αναίρεση κατά απόφασης (βουλεύματος) που εκδόθηκε για εκκρεμή ποινική υπόθεση από δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών άσκησε σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Παπαγεωργίου.

Απιστία και προθεσμία

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4637 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 προέβλεπε, ότι στο εφεξής η ποινική  δίωξη για «απιστία» των τραπεζικών στελεχών δεν θα ασκείται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα,  αλλά κατόπιν έγκλησης που θα υποβάλουν, όταν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πέραν της κατάργησης του αυτεπάγγελτου της δίωξης για τα τραπεζικά στελέχη, ο συγκεκριμένος νόμος όρισε επίσης ότι το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από κακούργημα στο εξής θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης ο νόμος του περασμένου Νοεμβρίου που πλέον θα κριθεί ως προς τη συνταγματικότητα του ή μη από το Ανώτατο Δικαστήριο, έθεσε επίσης προθεσμία τεσσάρων μηνών στα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν μηνύσεις κατά στελεχών τους, αν ήθελαν τη διάσωση των εκκρεμών υπόθεσεων ειδάλλως αυτές θα έκλειναν δικαστικά, όπως συνέβη και στην υπόθεση δανειοδότησης από πιστωτικό ίδρυμα σε επιχειρηματικό όμιλο για την οποία η δίωξη έπαυσε καθώς η τράπεζα δεν κινήθηκε με έγκληση.

Κατά αυτού του βουλεύματος που έπαυσε τη δίωξη τόσο κατά των τραπεζικών στελεχών όσο και κατά του ιδιώτη ασκήθηκε σήμερα η αναίρεση.

Αντιφατικές αποφάσεις

Πάντως από τα δικαστικά συμβούλια των Πλημμελειοδικών ήδη έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις επί του θέματος, καθώς τρία βουλεύματα έχουν παύσει τη δίωξη κρίνοντας τον νόμο συνταγματικό και άλλα τρία έχουν κρίνει το αντίθετο, δηλαδή έχουν κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό. Επίσης το Εφετείο, σε σύνθεση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έπαυσε τη δίωξη για τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας, απόφαση η οποία αναμένεται μόλις καθαρογραφεί να απασχολήσει επίσης την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Της Μαρίας Δήμα

dikastiko.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις