Η αναβολή (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες) της ψήφισης των μνημονίων κατανόησης και συνεργασίας με τα Σκόπια είναι ο απόηχος από την απογοήτευση αλλά και την οργή στην πατριωτική βάση της Νέας Δημοκρατίας που προφανώς έφτασε στην ηγεσία της.

Βεβαίως η σχετική είδηση της αναβολής όχι μόνον εξαφανίστηκε («γαργάρα») από τα ΜΜΕ, αλλά μένει και να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Πρόκειται για το «Μνημόνιο κατανόησης» για οικονομική συνεργασία και για το «Μνημόνιο συνεργασίας» για την επιτάχυνση ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.

Αμφότερα τα νομοθετικά κείμενα κατατέθηκαν στην Βουλή στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή… πριν από την συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Ζόραν Ζάεφ (που δεν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, αλλά απλώς ήταν καλεσμένος στο συνέδριο του Economist) είναι ο… πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο συναντήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Σε συνέντευξή του στο Euronews ο Ζόραν Ζάεφ αυτό-προσδιορίστηκε (από μόνος του, χωρίς να ερωτηθεί) ως ο «Ζόραν Ζάεφ της συμφωνίας των Πρεσπών» απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

Για να προσθέσει αμέσως μετά την ανάγκη διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας λέγοντας ότι έτσι πέτυχε ο ίδιος (με τον Τσίπρα) τις Πρέσπες!

Προηγουμένως ο Ζόραν Ζάεφ εκθείασε τις μάχες του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό μέλλον και για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Παρόλα αυτά τα δύο Μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας που ενδεχομένως είχαν ετοιμασθεί ως «δώρο» στον Ζάεφ για την (ανεπίσημη) επίσκεψή του στην Αθήνα… αναβάλλονται.

Χωρίς να είναι γνωστό μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πότε θα έρθουν προς ψήφιση αφού ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να υποβάλει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Το παρασκήνιο μπορεί να είναι δημοσιογραφικά ελκυστικό, αλλά θα εμμείνουμε όχι στην κοινοβουλευτική, αλλά στην εθνική, κοινωνική, αλλά και «νέο-δημοκρατική» ερμηνεία.

Χιλιάδες παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που ασπάζονται τις θεμελιώδεις αρχές αυτής της παράταξης και συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία αισθάνθηκαν βαθύτατα προσβεβλημένοι από τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπιζαν (τότε) τα σημερινά κυβερνητικά κανάλια (ΣΚΑΙ κλπ.).

«Κατάπιαν» την ρεαλιστική εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των Σκοπίων («θα σεβαστούμε τις Πρέσπες») πάνω στην ανακούφιση για την απαλλαγή από τον Τσίπρα.

Αλλά «Πρέσπες και στο Αιγαίο» δεν είναι διατεθειμένοι να «καταπιούν».

Ούτε βλέπουν με καλό μάτι το ενδιαφέρον της Μέρκελ για διαμεσολάβηση στην ελληνο-τουρκική κρίση («βρείτε τα») ούτε εμπιστεύονται τα φιλελληνικά αισθήματα του Μακρόν («Rafale»).

Βεβαίως οι παραπάνω «αναλύσεις» εκλαμβάνονται ως «απλοϊκές» αλλά εδώ μιλάμε για το πώς σκέπτεται ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας.

Όχι για το πώς σκέπτονται οι διάφοροι (καλοπροαίρετοι) «σύμβουλοι» του πρωθυπουργού ή υπουργών (πολλοί από τους οποίους «συμβούλους» δεν είναι και Νέα Δημοκρατία).

Όσο και αν φανεί επίσης «απλοϊκό» οι παιδικές μάσκες-μπούργκες των 6 εκατομμυρίων και (κυρίως) το ότι «κανείς δεν φταίει» για το λάθος υπήρξε ο καταλύτης.

Γιατί άγγιξε την καρδιά της ελληνικής οικογένειας.

Δηλαδή λειτούργησε σωρευτικά στην απογοήτευση για την «αλλαγή» στις Πρέσπες, στην ανησυχία για ενδεχόμενες «Πρέσπες» και στο Αιγαίο, στην δυσπιστία για την διαχείριση της πανδημίας και στην αγωνία για την οικονομία.

Είναι ακριβώς σε αυτήν την εκρηκτική συγκυρία που οι κυβερνητικοί (παλαιοί «σημιτικοί») αρθρογράφοι προσφέρουν χείριστες υπηρεσίες στην κυβέρνηση.

Οι «Αγιογραφίες» των ΝΕΩΝ σήμερα (18/09/20) χαρακτηρίζουν «χυδαίες» τις τότε (2019) επιθέσεις (δηλαδή την κριτική) των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προς αυτούς (δηλαδή τον Τσίπρα) που σύνηψαν και στην συνέχεια ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως συμβαίνει πάντα αυτός που «αγιογραφείται» (και σκιτσάρεται) από το οπισθόφυλλο των ΝΕΩΝ όταν ο αρθρογράφος επιτίθεται εναντίον της πατριωτικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Σαμαράς.

Αλλά η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική.

Γιατί ο Σαμαράς «αγιογραφήθηκε» (και σκιτσαρίστηκε) και πριν εννέα μήνες (στις 30/01/20) πάλι στο ίδιο οπισθόφυλλο, τότε με αφορμή την τροπολογία για την πολυϊδιοκτησία των ποδοσφαιρικών ΑΕ. (ΠΑΕ).

Ο «αγιογράφος» έκανε την… πρόβλεψη (από τον Ιανουάριο!) ότι αυτό που ζήσαμε στο «Μακεδονικό» θα το ζήσουμε «χωρίς αμφιβολία» και στα ελληνοτουρκικά όπου «έχει ήδη ξεκινήσει μια υπόγεια ή λιγότερο υπόγεια επίθεση εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της Χάγης».

Μιλάμε όχι για «αγιογράφο», αλλά για «προφήτη»!

Το καλλίτερο: το πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας την ίδια ημέρα (30/01/20) είχε βασικό τίτλο: «Τι θα γίνει αν κινηθούν οι Τούρκοι» δίπλα σε φωτογραφία εναγκαλισμού Μητσοτάκη-Μακρόν.

Ναι όλα αυτά πριν από το Oruc Reis και πριν από τον κορωνοϊό.

Αλλά υπάρχει και επίλογος που μας πάει πολύ πιο μακριά.

Σε «αγιογραφία» του Σαμαρά ως πρωθυπουργού και μάλιστα μόλις έξι ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

«Σκιτσάροντάς» τον στο προεκλογικό οπισθόφυλλο των ΝΕΩΝ ο αρθρογράφος τον κατηγορούσε γιατί επέμενε (ο Σαμαράς) ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές θα γέμιζε τα νησιά με λαθρομετανάστες.

Στην ίδια «αγιογραφία» εκείνος ο αρθρογράφος (σήμερα είναι στην «Καθημερινή») «σφράγιζε» με έμμεσο, αλλά σαφέστατο τρόπο την νίκη του Τσίπρα, αυτού του ίδιου Τσίπρα που υπέγραψε τις Πρέσπες.

Η πατριωτική (δηλαδή η πλέον στέρεη) βάση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να μην γνωρίζει όλες αυτές τις «αγιογραφίες» των προφητών.

Αλλά ο απλός νεοδημοκράτης διαισθάνεται (με αλάνθαστο λαϊκό αισθητήριο) την κρίσιμη στιγμή του «ως εδώ» στα εθνικά θέματα.

Του Αργύρη Ντινόπουλου, δημοσιογράφου, πρώην υπουργού

πηγή:antinews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις