Η Θηροφυλακή είναι ζωτικής σημασίας για την πάταξη της λαθροθηρίας και την προστασία της άγριας πανίδας
Ευθεία επίθεση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για τη δίμηνη αναστολή λειτουργίας της Θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων, που άφησε απροστάτευτη την άγρια πανίδα σε όλη τη χώρα, εξαπέλυσαν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλιτεύουν την απουσία πολιτικής και θεσμικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος στο θέμα της θήρας και της θηροφυλακής κατά την περίοδο της πανδημίας, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ζητήματα αδειών θήρας, λαθροθηρίας, διαχείρισης πληθυσμού άγριας πανίδας, βιωσιμότητας κυνηγετικών οργανώσεων κ.λπ.
Τονίζουν ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ήταν η αναστολή λειτουργίας της Θηροφυλακής για δύο μήνες, με αφορμή την απαγόρευση μετακίνησης των κυνηγών.
Στην ερώτηση αναφέρεται:
«Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με το 1798/27.11.20 έγγραφό της αναδεικνύει τη δεινή οικονομική της θέση και την ανάγκη της να περιορίσει κατά το δυνατόν τα έξοδά της τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η ροή των εσόδων της. Οπως μάλιστα αναφέρεται, οι άδειες κυνηγιού έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2010 και εξής, ενώ οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έχουν μειώσει σημαντικά και τη συνήθη ανανέωση αδειών της περιόδου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Οπως προκύπτει τόσο από το έγγραφο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας όσο και από το από 8 Δεκεμβρίου έγγραφο του Σωματείου Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι είναι υπαρκτό, προϋπάρχει της πανδημίας, η οποία όμως το έχει διογκώσει υπερβολικά.
Σύμφωνα με το έγγραφο του Σωματείου Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια τίθεται σε αναστολή η Θηροφυλακή, σε μια περίοδο μάλιστα σημαντικής παρουσίας μεταναστευτικών θηραματικών πληθυσμών στους βιοτόπους της χώρας. Η απουσία των νόμιμων κυνηγών και των θηροφυλάκων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους από το ενδεχόμενο της λαθροθηρίας.
Οι λόγοι της αναστολής λειτουργίας της Θηροφυλακής, όπως φαίνεται, είναι οικονομικοί, καθώς λόγω της απαγόρευσης του κυνηγιού, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, τα έσοδα των κυνηγετικών συλλόγων που χρηματοδοτούν εξ ολοκλήρου τη Θηροφυλακή έχουν συρρικνωθεί σημαντικά.
Αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης ήταν να μην εκδοθούν περίπου 20.000 άδειες θήρας, που παραδοσιακά εκδίδονται την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου στη χώρα μας, δηλαδή εκτιμώμενη απώλεια εσόδων μεγαλύτερη του 1.000.000 ευρώ».
Το πιο σημαντικό είναι η δημόσια δήλωση των 27 βουλευτών ότι «όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα αλλά και τη χρησιμότητα της Θηροφυλακής για την προστασία της άγριας ζωής και την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας που μπορεί να εξελιχθεί σε μάστιγα εάν για οποιουσδήποτε λόγους απουσιάσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ιδίως οι θηροφύλακες, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό».
Μάλιστα, έχουν να προτείνουν στον κ. Χατζηδάκη και τη λύση του προβλήματος:
«Στην κατεύθυνση αυτή έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να αποδίδονται από το Πράσινο Ταμείο τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται από τις άδειες κυνηγιού. Μέχρι σήμερα, όμως, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει απαντήσει στις σχετικές επιστολές και προτάσεις τόσο της ΚΣΕ και των Κυνηγετικών Οργανώσεων όσο και των θηροφυλάκων, ενώ φαίνεται να αποφεύγει τη διεξαγωγή διαλόγου με τους εκπροσώπους των κυνηγών και των θηροφυλάκων.
Η μη ανταπόκριση όμως του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η έλλειψη βούλησης για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ενσκήψει δημιουργούν τελικά κινδύνους για την προστασία της άγριας πανίδας.
Δυστυχώς, η απόφαση απαγόρευσης του κυνηγιού δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, ούτε στηρίχτηκε σε επιστημονικά δεδομένα, και απλά ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Ενώ ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαμψε διά της απουσίας του και δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τις δασικές υπηρεσίες, τις κυνηγετικές οργανώσεις, ειδικούς ακαδημαϊκούς και επιστήμονες μαζί με εκπροσώπους της υγειονομικής επιτροπής του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια μελετημένη, στοιχειοθετημένη, τεκμηριωμένη και λεπτομερή τροποποίηση της ρυθμιστικής απόφασης για τη διεξαγωγή του κυνηγιού.
Ακόμα και σήμερα, όμως, είναι αναγκαίο να αναλάβει την πρωτοβουλία το ΥΠΕΝ για την εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί οποιοδήποτε υγειονομικό κίνδυνο, αλλά θα διαχειρίζεται τις ανάγκες των οικοσυστημάτων, αλλά και την υποχρέωση του ίδιου του κράτους απέναντι στους παραγωγούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει μέσω της θήρας το άλλο μείζον πρόβλημα για την αγροτική οικονομία, την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Μια τέτοια θεσμική και στέρεη λύση οφείλει να αντιμετωπίσει και το θέμα της βιωσιμότητας της Θηροφυλακής, και έτσι την προστασία της άγριας πανίδας, την πρόληψη και αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και τη βιωσιμότητα της εργασίας των θηροφυλάκων».
Και η ερώτηση συνεχίζει με τις διαπιστώσεις:
«Επειδή η Θηροφυλακή είναι ζωτικής σημασίας για την πάταξη της λαθροθηρίας και την προστασία της άγριας πανίδας,
επειδή διανύουμε μια περίοδο μεγάλης συγκέντρωσης μεταναστευτικών θηρευτικών πληθυσμών στους βιοτόπους,
επειδή χωρίς θηροφύλακες και χωρίς τους νόμιμους κυνηγούς, η λαθροθηρία μπορεί να εξελιχθεί σε μάστιγα,
επειδή τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου είναι ανταποδοτικά και τα έσοδα που εισπράττονται από τις άδειες κυνηγιού είναι χρήσιμο να αποδίδονται για τη Θηροφυλακή,
επειδή η ΚΣΕ και οι κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εσόδων τους και, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν στην παρούσα τουλάχιστον στιγμή να εξασφαλίσουν τους μισθούς των θηροφυλάκων,
επειδή έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας της Θηροφυλακής, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός Προϋπολογισμός,
επειδή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της ΚΣΕ για διάλογο αλλά και για αντιμετώπιση των αναγκών των οικοσυστημάτων».
Και καταλήγει, ρωτώντας τον κ. Χατζηδάκη: «Πώς σκοπεύει να παρέμβει ώστε η Θηροφυλακή να συνεχίσει απρόσκοπτα να επιτελεί το έργο της, προστατεύοντας την άγρια πανίδα από τον κίνδυνο της λαθροθηρίας;
Υπάρχει επεξεργασία ώστε κάποια χρηματοδότηση ή πόροι από τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου από τις άδειες κυνηγιού να αποδοθούν για τη διατήρηση και βιωσιμότητα της Θηροφυλακής;
Πώς σκοπεύει να στηρίξει την ΚΣΕ και τους κυνηγετικούς συλλόγους, δεδομένου ότι η λειτουργία τους και οι δράσεις που αναλαμβάνουν συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία των δασών και της άγριας ζωής;
Εχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας για όσο διάστημα η Θηροφυλακή έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
Θα επαναξιολογήσει θεσμικά τα μέτρα για ολική απαγόρευση του κυνηγιού με βάση την εξέλιξη της πανδημίας και την εισήγηση των αρμόδιων επιστημόνων-επιδημιολόγων, έπειτα από συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δασικές υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη όσα εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις παραμέτρους των αποφάσεων περί Ρυθμιστικής της Θήρας;»
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις