Cem-Papandreou International Peace Award Ceremony, in Athens, on June 3, 2019 / Tελετή απονομής των Βραβείων Ειρήνης Παπανδρέου -Τζεμ, στην Αθήνα, στις 3 Ιουνίου, 2019

Προδημοσίευση συνέντευξης Γ. Παπανδρέου: Τι λέει για ΠΑΣΟΚ, «γενίτσαρους» και χρεoκοπία του 2010

84

Ο πρώην πρωθυπουργός αναρωτιέται ανάμεσα στα άλλα: «Και πού είναι τα λεφτά που έδωσαν οι Έλληνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Άνθρακες έγιναν, με τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ και με την επαναστατική γυμναστική του ΣΥΡΙΖΑ…»

Με μια βαρυσήμαντη αποκλειστική συνέντευξη του πρ. Πρωθυπουργού και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γιώργου Παπανδρέου, κυκλοφορεί το περιοδικό «Πατρινόραμα», τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στον διευθυντή του περιοδικού Παναγιώτη  Ρηγόπουλο, προβαίνει σε οδυνηρές διαπιστώσεις και πολιτικές αποκαλύψεις για άγνωστες πτυχές της περιόδου της διακυβέρνησής του και το παρασκήνιο που οδήγησε στην πτώση της Κυβέρνησής του. Κάνει λόγο για ιστορική δικαίωση των δύσκολων αποφάσεων που κλήθηκε από την ιστορία να λάβει, προκειμένου να αποφύγει η χώρα την κατακρήμνιση και την διεθνή απομόνωση.

Καυτηριάζει ανάμεσα στα άλλα, τον ρόλο τότε των εταίρων μας στην Ε.Ε., όπως επίσης την απουσία συνεννόησης και συναίνεσης του πολιτικού δυναμικού της χώρας μας και περιγράφει τι θα είχε αποφύγει η Ελλάδα, εάν η Κυβέρνησή του είχε αφεθεί το 2010 να εξαντλήσει την εντολή του ελληνικού λαού και να ολοκληρώσει τη θητεία της. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Η αλήθεια είναι, ότι η συντήρηση, ανεξάρτητα από το χρώμα που φοράει, έδωσε τα ρέστα της για να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν κατανόησαν ότι, δεν πρόκειται να βάλουμε νερό στο κρασί μας!»

Και αναρωτιέται ανάμεσα στα άλλα: «Και πού είναι τα λεφτά που έδωσαν οι Έλληνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Άνθρακες έγιναν, με τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ και με την επαναστατική γυμναστική του ΣΥΡΙΖΑ…»

Ο πρ. Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ, αναφέρεται επίσης διεξοδικά στα κρίσιμα εθνικά θέματα, με φόντο τις πρόσφατες εκλογές σε ΗΠΑ και κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και τις προκλήσεις Ερντογάν.

Μιλάει επίσης για τη διαχείριση της πανδημίας, την κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και για τις «μεταγραφές» στελεχών του, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα, ότι «στελέχη μας δεν σεβάστηκαν, ότι η Παράταξη τα ετίμησε»

Ο πρ. Πρωθυπουργός αναφέρεται επιπροσθέτως στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, αλλά και για το μέλλον της Αχαΐας και στέλνει το δικό του πολιτικό μήνυμα  στους συμπατριώτες του Αχαιούς και εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Διαβάστε σημεία της συνέντευξης που προδημοσιεύει το in.gr:

H εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, μπορεί να αναχαιτίσει την τουρκική προκλητικότητα και να ακυρώσει την επεκτατική πολιτική Ερντογάν; Είσαστε ικανοποιημένος από την αντίδραση της ελληνικής πλευράς και της Ε.Ε, απέναντι στην επιθετικότητα της γείτονος χώρας; 

«Είναι πλεονέκτημα για μας ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος με τη μεγαλύτερη γνώση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γνώση που απέκτησε στη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Έχοντας κουβεντιάσει πολλές φορές μαζί του ξέρω ότι γνωρίζει καλά την περιοχή μας. Χαρακτηρίζεται από την πιο θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων, κατανοεί τη σημασία του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των διαφορών με όπλο τη διπλωματία και όχι την απειλή των όπλων. Αυτό πιστεύω θα είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει προς την περιοχή και βέβαια, προς την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα δικά τους συμφέροντα και δεν μπορούμε να περιμένουμε – το ίδιο ισχύει άλλωστε για κάθε χώρα – ότι θα ταυτιστούν εκατό τοις εκατό με τις δικές μας απόψεις.

Όταν όμως έχεις απέναντι σου έναν συνομιλητή με γνώσεις και λογική, είναι πολύ πιο εύκολο να αναδείξεις την ορθότητα των επιχειρημάτων σου. Όσο η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και ενδιαφέρεται να διατηρήσει τον δυτικό προσανατολισμό της, τόσο η δυνατότητα επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω της θα είναι σημαντική.

Οφείλουμε όμως και από τη δίκη μας πλευρά, να έχουμε μια εμπεριστατωμένη συνολική πρόταση για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη θέση μας στο διπλωματικό επίπεδο.»

Αν το 2010 η Ελλάδα είχε καταρρεύσει και είχε οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης, πόσο διαφορετικά θα ήταν σήμερα τα πράγματα για την χώρα μας χωρίς την ασπίδα της Ε.Ε., σε σχέση κυρίως με τα εθνικά μας θέματα;

«Ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Μπορείτε να φανταστείτε αν είχαμε επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο, ποια θα ήταν η μοίρα μας σε έναν κόσμο όπου το διεθνές δίκαιο μπαίνει στην άκρη, η ισχύς και οι επιχειρηματικού χαρακτήρα συναλλαγές καθορίζουν την εξωτερική πολιτική των κρατών, όπου οι συμμαχίες αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη;

Και μάλιστα, τη στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζοντας μεγάλα εσωτερικά προβλήματα απομακρύνεται από τη Δύση και προσπαθεί με στρατιωτικά μέσα να επιβληθεί στην ευρύτερη περιοχή μας;

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι και η ΕΕ δεν χρειάζεται να αλλάξει. Φάνηκε και στην οικονομική κρίση, και στην προσφυγική κρίση, και στην κρίση της πανδημίας, όπως και στις προκλήσεις στη γειτονιά μας, ότι απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη, ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί.»

Παρατηρούμε, προσωπικές συναλλαγές και «μεταγραφές» στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ αλλά και πρώην συνεργατών σας στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τη βάση προγραμματικών συμφωνιών και στοχεύσεων. Όλο αυτό δεν υπονομεύει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης; Είναι εφικτή σήμερα μια τέτοια προοπτική και κάτω από ποιους όρους ή προϋποθέσεις;

«Τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές, δεν είναι πρωτόγνωρες, απλά τώρα παρατηρούμε ότι συμβαίνουν πιο συχνά. Η αλήθεια είναι ότι, το πολιτικό μας σύστημα, είναι οικοδομημένο στρεβλά και αναπαράγει τις στρεβλώσεις του με πολλούς τρόπους. Ο πελατειασμός που θέλει πάντα ως υγρασία να διαβρώνει τα θεμέλια της δημοκρατίας, ποτέ δεν σταμάτησε να μας δίνει τέτοια δείγματα. Είναι ίσως η πιο μεγάλη και κρίσιμη μάχη που πρέπει να δώσουμε.

Αν σκεφτείτε τι μεσολάβησε από το 2009, θα δείτε ότι, με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος η κρίση, «οφέλησε» όσους επέλεξαν να οικοδομήσουν πολιτικές καριέρες και τα κόμματα εκείνα που έβαλαν πάνω από το εθνικό συμφέρον τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες. Θυμηθείτε, τι μάχη έδωσαν στις πλατείες του θυμού και του διχασμού για να οικοδομήσουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Αυτά είναι τα δεδομένα, αυτή είναι η αλήθεια. Σκληρή μεν, αλλά αναγκαία αν θέλει κάποιος να είναι ειλικρινής και χρήσιμος.

Και πράγματι, με αυτά τα δεδομένα, η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο εγχείρημα. Πολύ περισσότερο, γιατί στις προσωπικές στοχεύσεις διαφόρων στελεχών προστίθενται και σκοπιμότητες ηγεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, απαιτεί ήθος, αρχές, αξίες, ιδανικά, στόχευση και στρατηγική. Κοντολογίς, προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές, πολιτικές, χρονοδιαγράμματα κ.α.

Υπάρχει ανάγκη, πράγματι, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει. Την αλλαγή πορείας. Όχι απλά την κατάκτηση της εξουσίας για την εξουσία. Μια προοδευτική στροφή, που θα δυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα καταστήσει αυτονόητη τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Να επουλώσουμε τις πληγές, να μειώσουμε, ακόμη και να κλείσουμε τις ανισότητες, να οικοδομήσουμε κράτος δικαίου, κοινωνική δικαιοσύνη. Ό,τι δηλαδή απαιτείται για την κοινωνική συνοχή, που μαζί με τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για να αντιμετωπίσουμε δημοκρατικά και αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις.»

«Στελέχη μας δεν σεβάστηκαν, ότι η Παράταξη τα ετίμησε»

Σε λίγο συμπληρώνεται 1,5 χρόνος από τις εκλογές. Διαπιστώνουμε, ότι παρά την όποια φθορά της ΝΔ από τη διακυβέρνηση αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνονται ουσιαστικές μεταβολές στο πολιτικό τοπίο. Ποιο είναι το πολιτικό αφήγημα που θα μπορούσε να συνεγείρει τους ανέστιους ή παραπλανημένους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, ώστε να «επαναπατριστούν»  πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ;

«Απαντώντας σε προηγούμενες ερωτήσεις σας, έχω ήδη απαντήσει ουσιαστικά και για το θέμα αυτό. Ωστόσο, μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι ακόμη.

Η Παράταξή μας, έχει χτυπηθεί άδικα από πολλούς και ποικίλους παράγοντες, χωρίς να εξαιρώ και τα πλήγματα από στελέχη μας που δεν σεβάστηκαν ότι η Παράταξη τα ετίμησε.

Η αλήθεια όμως είναι ότι, τα ψέματα και η συνομωσιολογία, είχαν τελικά το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν όσοι τα σχεδίασαν.

Τώρα, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οικοδομήσουμε μια πορεία αντάξια του έργου και της προσφοράς μας στον τόπο.

Δεν είναι εύκολο, αλλά θα το πετύχουμε.

Εξάλλου, όπως ήδη φαίνεται, η αλήθεια σιγά-σιγά αναδεικνύεται και οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές μας.

Και επιπλέον, αρχίζει να φαίνεται και η διαφορά μας από εκείνους που αδυνατούν να προσδώσουν ελπίδα και προοπτική στον τόπο και τους Έλληνες.»

tovima.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like