Η κίνηση αυτή ήταν μία προσπάθεια από τον κ.Στόλτενμπεργκ να φέρει την ελληνική πλευρά προ τετελεσμένου και να της ασκήσει πίεση, παρουσιάζοντάς την ως αδιάλλακτη, καθώς μετά την ανακοίνωση η Αθήνα είχε δύο επιλογές: 

α) Να δεχθεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τουρκικά πλοία εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

β) Να αρνηθεί (όπως και έκανε) και να φανεί ως εκείνη που «τορπιλίζει» τον διάλογο.

Μάλιστα, της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί σήμερα η απόδοση εγγράφου από τον Στόλτενμπεργκ στις μόνιμες αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, με προτάσεις αποκλιμάκωσης για έναρξη διαλόγου.

Οι προτάσεις όμως ήταν πιο κοντά στις θέσεις της Άγκυρας, αφού δεν περιελάμβαναν πουθενά την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, καθιστώντας έτσι αδύνατο εξ’αρχής για την ελληνική πλευρά να συμφωνήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε διορία μίας βδομάδας για την υποβολή αντιπροτάσεων.

Ενώ όμως η ελληνική κυβέρνηση ετοίμαζε την αντιπρόταση της, ο Στόλτενμπεργκ έσπευσε να ανακοινώσει πως η Αθήνα συμφώνησε(!) με σκοπό να της ασκήσει έτσι ακόμα μεγαλύτερη πίεση και να την αναγκάσει να απαντήσει αρνητικά, παρουσιάζοντάς την ως το προβληματικό και αδιάλλακτο μέρος.

Η έντονη ανησυχία της κυβέρνησης δεν έγκειται μόνο στη «φιλοτουρκική» στάση του ίδιου του Στόλτενμπεργκ, αλλά περισσότερο στο ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν κάνει τίποτα αν δεν πάρει το «ΟΚ» από την Ουάσινγκτον.

Υπό αυτή την έννοια κάποια στελέχη ερμηνεύουν την ανακοίνωση του ΓΓ ΝΑΤΟ ως ένα μήνυμα των ΗΠΑ προς την Ελλάδα να προσέλθει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα και με τα τουρκικά πλοία εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Αυτό συνιστά μεταβολή της στάσης τους, καθώς μέχρι τώρα προσπαθούσαν να πείσουν τον Ερντογάν να τα αποσύρει.

Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος

πηγή:pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις