Πρωτοφανής κίνηση των ΗΠΑ: Μήνυση στην Google για τήρηση παράνομου μονοπωλίου

55

Ο τεχνολογικός κολοσσός θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αντιμέτωπος με τόσο βαριές κατηγορίες στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης απάγγειλε κατηγορίες στην Google για την τήρηση παράνομου μονοπωλίου στην αναζήτηση και τη διαφήμιση αναζητήσεων, στην πιο σημαντική πρόκληση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην αγοραστική εξουσία του τεχνολογικού κολοσσού επί μία ολόκληρη γενιά.

Στη μήνυση, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον την Τρίτη, η υπηρεσία κατηγορεί την Google, τμήμα της εταιρείας Alphabet, ότι χρησιμοποιεί μια σειρά από αποκλειστικά επιχειρηματικά συμβόλαια και συμφωνίες για να αποκλείσει τον ανταγωνισμό.

Τέτοιου είδους συμβόλαια περιλαμβάνουν την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της Google στην Apple για να τοποθετήσει την μηχανή αναζήτησης της Google ως προεπιλογή στα iPhones. Χρησιμοποιώντας τα συμβόλαια για να διατηρήσει το μονοπώλιό της, λέει η μήνυση, η εταιρεία έχει κάνει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία να υποφέρουν.

Πολιτική επιρροή;

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος ορίστηκε από τον Τραμπ, έχει παίξει ασυνήθιστο ρόλο στη συγκεκριμένη έρευνα. Πίεσε σημαντικούς συνηγόρους του υπουργείου δικαιοσύνης να καταθέσουν την υπόθεση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την αντίσταση ορισμένων εξ αυτών που χρειάζονταν περισσότερο χρόνο και διαμαρτύρονταν για πολιτική επιρροή στην υπόθεση. Ο Μπαρ μιλά δημοσίως για το ζήτημα επί ολόκληρους μήνες και έχει θέσει αυστηρές προθεσμίες στους εισαγγελείς που ηγούνται αυτής της προσπάθειας.

Η υπόθεση μπορεί να διαρκέσει χρόνια και να οδηγήσει σε χιονοστιβάδα άλλων αντιμονοπωλιακών μηνύσεων από πολιτειακούς γενικούς εισαγγελείς.  Περίπου 40 πολιτείες και περιοχές έχουν πραγματοποιήσει παράλληλες έρευνες που αναμένεται να οδηγήσουν σε ξεχωριστές καταγγελίες κατά της εξουσίας της εταιρείας στις τεχνολογίες διαδικτυακής διαφήμισης.

Μια νίκη της κυβέρνησης θα αναδιαμόρφωνε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αμερικανικές εταιρείες και την διαδικτυακή οικονομία που έχει οριστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή, από όταν ιδρύθηκε από δύο τελειόφοιτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ το 1998.

Όμως η Google αρνείται από καιρό κάθε κατηγορία παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και αναμένεται να πολεμήσει ενάντια στις κυβερνητικές προσπάθειες, χρησιμοποιώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο δικηγόρων, οικονομολόγων και εκπροσώπων ομάδων πίεσης. Η Alphabet, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα $1,04 τρισ. έχει πολεμήσει ενάντια σε αντίστοιχες αντιμονοπωλιακές μηνύσεις στην Ευρώπη.

Πηγή: www.nytimes.com

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like