Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού 35χρονου αστυνομικού την Καθαρή Δευτέρα του 2013 επί της Ρόδου – Λίνδου, θα αναβιώσει στις αρχές του νέου έτους, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κατηγορούμενοι για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών από πρόθεση από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και επικίνδυνη σωματική, θα βρεθούν τέσσερις Ρομά ηλικίας 30, 26, 34 και 29 ετών οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο πριν από τρία χρόνια.

Συνολικά στην υπόθεση κατηγορούνταν έξι άτομα ωστόσο πρωτόδικα καταδικάστηκαν οι τέσσερις που έχουν ασκήσει έφεση, ένας συγκατηγορούμενος τους που του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και ένας που αθωώθηκε.Το όλο επεισόδιο εκτυλίχθηκε επί της Ρόδου – Λίνδου στις 18 Μαρτίου 2013 στις 6 παρά 10 το απόγευμα, ώρα κατά την οποία ο 35χρονος αστυνομικός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, οδηγώντας το ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο του κινούνταν με κατεύθυνση προς το Φαληράκι. Μαζί του στο όχημα επέβαιναν και άλλες τρεις κοπέλες, ενώ ακολουθούσε συγγενικό του πρόσωπο με άλλο αυτοκίνητο.

Ξαφνικά και από το πουθενά ενδιάμεσα των δύο οχημάτων με ιλιγγιώδη ταχύτητα πέρασαν δύο αυτοκίνητα τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν ατύχημα καθώς πέραν της μεγάλης ταχύτητας που είχαν αναπτύξει, έκαναν και επικίνδυνους ελιγμούς επί της οδού! Φθάνοντας σε πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται πριν τον Άγιο Χριστόφορο, στην περιοχή Ασγούρου ο 35χρονος είπε στους ακινητοποιημένους οδηγούς των δύο οχημάτων, να ηρεμήσουν διότι κινούνταν επικίνδυνα και έθεταν σε κίνδυνο και τις ζωές των υπολοίπων.

Η επισήμανση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο 35χρονος ήταν αστυνομικός, φαίνεται ότι επέφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς άμεσα οι αθίγγανοι άρχισαν να τον καταδιώκουν!

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγα μέτρα πριν τους φωτεινούς σηματοδότες στη διασταύρωση με τα Κοσκινού, οι αθίγγανοι που επέβαιναν στο πρώτο όχημα έφθασαν τον αστυνομικό, ενώ αυτοί που επέβαιναν στο δεύτερο αυτοκίνητο, κάνοντας ελιγμό χτύπησε επάνω στη νησίδα και έκλεισε το δρόμο του 35χρονου.

Οι σκηνές που ακολούθησαν, όπως αυτές περιγράφονται από αυτόπτες μάρτυρες, παραπέμπουν μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες αστυνομικού περιεχομένου!

Ένας εκ των τσιγγάνων βγήκε από το αυτοκίνητο του και άρχισε να χτυπά με ισχυρή δύναμη και να κλωτσάει στο πρόσωπο και στο κεφάλι τον 35χρονο αστυνομικό! Παράλληλα ένας άλλος είχε ανέβει επάνω στο καπό του αυτοκινήτου και με δυνατές κλωτσιές επιχείρησε να σπάσει το παρμπρίζ, προκαλώντας αρκετές ζημιές στο όχημα!

Οι τρεις κοπέλες που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο με τον αστυνομικό, σε κατάσταση σοκ δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, ενώ μία εξ αυτών όταν βγήκε έξω και προσπάθησε να συγκρατήσει έναν από τους αθίγγανους, δέχτηκε μία γροθιά στο πρόσωπο η οποία την εκσφενδόνισε κάποια μέτρα μακριά, ενώ τις τράβηξαν και τα μαλλιά!

Περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά διήρκεσε το όλο επεισόδιο, το οποίο έληξε μόλις ακούστηκαν οι σειρήνες των περιπολικών. Τότε τα αυτοκίνητα με τους αθίγγανους τράπηκαν σε φυγή! Ακολούθησε καταδίωξη η οποία συνεχίστηκε και μέσα στην πόλη, από όπου και πέρασε κινούμενος ακόμη και αντίθετα σε μονόδρομους ο ΡΟΜΑ προκειμένου να φθάσει στον καταυλισμό, όπως και έκανε.

Σε ότι αφορά τον αστυνομικό και την κοπέλα που είχαν χτυπηθεί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκαν ελαφρά τραύματα για την δεύτερη και σοβαρότερα για τον 35χρονο ο οποίος παρέμεινε νοσηλευόμενος για αρκετές μέρες στο νοσοκομείο της Ρόδου, με το πρόσωπο παραμορφωμένο από τον ξυλοδαρμό!

Στο πλαίσιο διερεύνησης του περιστατικού και ύστερα από αναζητήσεις, στις 19 Μαρτίου 2013 το πρωί αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, εντόπισαν και προσήγαν τους πέντε Ρομά, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και συνελήφθησαν.

 

Η δίκη και οι ποινές

Τον Δεκέμβριο του 2017 η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου και οι έξι Ρομά κατηγορούνταν για τα εξής έξι αδικήματα:

  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
  • Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία  και κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά μόνας
  • Διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών από πρόθεση από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο
  • Απείθεια
  • Απλή (ψυχική) συνέργεια στην διατάραξη
  • Μη έκδοση αστυνομικής ταυτότητας.

Το πρωτόδικο δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, απάλλαξε τους κατηγορουμένους από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετέτρεψε την κατηγορία από βαριά σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, διατήρησε την κατηγορίας της διατάραξης ασφάλειας, έπαυσε εφ’ όρου την κατηγορία της απείθειας και της μη έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας και επέβαλλε τις εξής ποινές:

Στον 30χρονο ποινή φυλάκισης 2 ετών την οποία αναστέλλει επί τριετία

Τον 29χρονο τον έκρινε αθώο για όλες τις κατηγορίες

Στον 29χρονο που ήταν απών επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών (4 έτη για την επικίνδυνη σωματική βλάβη και 2 έτη για τη διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) την οποία μετέτρεψε προς 5 ευρώ την ημέρα.

Στον 34χρονο και στον 26χρονο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών στον καθένα μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα. Επίσης το δικαστήριο με την ίδια απόφαση του είχε δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα ως προς την έφεση.

Σημειώνεται πως κατά την ακροαματική διαδικασία και στην κατάθεση του ο 35χρονος αστυνομικός είχε πει ότι ο 29χρονος ΡΟΜΑ που τελικά και αθωώθηκε ήταν αυτός που τον βοήθησε και μπήκε μπροστά όταν οι ομόφυλοι του τον χτυπούσαν και πως σε διαφορετική περίπτωση το ξύλο που θα έτρωγε θα ήταν πολύ περισσότερο.

Η έφεση των καταδικασθέντων έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί στις 11 Ιανουαρίου 2021 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

rodiaki.gr-bloko.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις