Σκυλακάκης: Υπάρχει δημοσιονομική και ταμειακή ετοιμότητα για όλα τα σενάρια

49

Η άποψη των περισσοτέρων ότι ο φετινός προϋπολογισμός κινείται σε πλαίσιο απόλυτης αβεβαιότητας την οποία προκαλεί η πανδημία επιβεβαιώθηκε σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Σε αυτό το κλίμα μήνυμα αισιοδοξίας θέλησε να στείλει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος τόνισε ότι η χώρα διαθέτει δημοσιονομική και ταμειακή ετοιμότητα για να ανταποκριθεί  και στα δυσμενή σενάρια εξέλιξης της πανδημίας. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αν και σε καθεστώς αβεβαιότητας  το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει και το απαισιόδοξο σενάριο κατά το οποίο οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν εως και τον Απρίλιο 2021 συμπαρασύροντας και την τουριστική κίνηση της επόμενης χρονιάς.

«Η βασική αβεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα της πανδημίας. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Εκεί ο προϋπολογισμός κάνει την εκτίμηση ότι θα έχουμε σοβαρές  επιπτώσεις από την πανδημία μέχρι και τον Απρίλιο 2021 και θα έχουμε σοβαρή επίπτωση στον τουρισμό – δεν θα ανακάμψει με ταχύτητα στα επίπεδα του 2019 και θα πάει σε ποσοστό 60% του 2019» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης προσθέτοντας ότι το  ΔΝΤ κάνει υπόθεση ότι θα σέρνεται η πανδημία για τα επόμενα 2 χρόνια.

Αιτιολογώντας τα δύο σενάρια του προϋπολογισμού είπε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα 2 σενάρια. “Το 2021 έχουμε την δημοσιονομική δυνατότητα λόγω της ισχύος της ρήτρας γενικής διαφυγής και τη στήριξη της ΕΚΤ και εταίρων. Από το 2022 και μετά μεσομακροπρόθεσμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διατηρήσουμε δημοσιονομική ευστάθεια».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κουλτούρα πληρωμών η οποία διαμορφώνεται λέγοντας ότι οι πολίτες  συνεχίζουν και είναι όσο μπορούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. ” Είναι σημαντικό γιατί διατηρεί την δομή προϋπολογισμού υγιή για την επόμενη ημέρα. Βασικό για να εφαρμόσουμε τις επόμενες πολιτικές που αποφασίζει ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές» κατέληξε.

Νωρίτερα το θέμα των αβεβαιοτήτων έθεσε ο επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού Φραγκίσκος Κουτεντάκης λέγοντας το να μιλά κανείς σε αυτές τις συνθήκες για αβεβαιότητες είναι αυτονόητο παγκοσμίως. “Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Συνοψίζοντας τον σχεδιασμό προσχεδίου περιλαμβάνει μεγάλη δημοσιονομική επιδείνωση το 2020 της τάξης 10 μονάδων ΑΕΠ και κάπως πιο συγκρατημένη επιδείνωση 5% ΑΕΠ το 2021» τόνισε ο κ. Κουτεντάκης.

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like