Για την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον Άκη Τσελέντη με αφορμή την υποψηφιότητα του τελευταίου για τη θέση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε στον RealFm 97,8 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σε ερώτηση για την έκκληση που απηύθυνε ο κ. Παπαδόπουλος στον κ. Τσελέντη να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του, καθώς υπάρχουν κατηγορίες ότι άλλαξε τα χαρτιά της ηλικίας του, ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε αρχικά ότι ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος.
Όπως εξήγησε “ο νόμος βάζει ένα ηλικιακό όριο, εκείνο των 63 ετών ώστε μαζί με τα τέσσερα έτη που είναι η θητεία να πάμε στα 67 έτη που είναι το όριο για όλον τον δημόσιο τομέα και ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο κ. Τσελέντης ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι με ηλικία 1955, λίγο καιρό πριν λήξει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες εμφανίζει ταυτότητα ότι έχει γεννηθεί το 1957. Έχει γίνει δηλ. αλλαγή στην ηλικία. Το πώς έγινε δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι ήδη υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση”.
Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι “το όριο ηλικίας δεν μπορεί να το παραβεί κάποιος. Υπάρχει τεράστια νομολογία που λέει ότι δεν γίνεται δεκτή η αλλαγή ηλικίας για να πάρεις θέση στο Δημόσιο. Μάλιστα ενδεχομένως να αποτελεί και ποινικό αδίκημα. Δεν μπορείς να προσπορίζεσαι, να διορίζεσαι και να πορεύεσαι τόσα χρόνια με μια ηλικία και μετά να εμφανίζεις μια άλλη”.
Σε ερώτηση για τις αναφορές και στον κ. Δήμα και την Επιτροπή, με αιχμές περί φιλικών προσκείμενα ατόμων στον Άκη Τσελέντη, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι “καταλαβαίνω το αποτέλεσμα της Επιτροπής αυτής. Ο κ. Δήμας, ένας ευγενέστατος άνθρωπος, με πήρε τηλέφωνο για να μου εξηγήσει ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό. Μπορεί να μην έχει κάνει κάτι κακό, όμως το αποτέλεσμα είναι κακό. Δηλ. η Επιτροπή είναι εξαιρετικά ευνοϊκή προς τον κ. Τσελέντη. Ο κ. Συνολάκης είναι επιστημονικός σύμβουλος και στενός φίλος του Πρωθυπουργού”.
Όπως αποκάλυψε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος “κι εγώ έχω γνωρίσει στη σταδιοδρομία μου πολλούς Πρωθυπουργούς, υπουργούς, γραμματείς κ.α. Το 2012 με είχε καλέσει ως βουλευτής τότε ο σημερινός Πρωθυπουργός για επιστημονικά θέματα και εκεί μου είχε πει αναίτια ότι ο Κώστας Συνολάκης ήταν πολύ φίλος του. Όμως αποδεικνύεται ότι είναι και επιστημονικός συνεργάτης και καλά κάνει. Αποδεικνύεται ότι του ανέθεσαν να πάει να κάνει την επιστημονική έκθεση για την τραγωδία στο Μάτι. Θεμιτό και αυτό. Τον πολιτικό εναγκαλισμό Τσελέντη – Συνολάκη ποιος θα τον εξηγήσει; Ο κ. Τσελέντης ήταν υποψήφιος ως ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Κι εγώ ήμουν υποψήφιος αλλά δεν άλλαξα την ηλικία”.
Σε ερώτηση για το εάν θεωρείται ακατάλληλος για τη θέση ο κ. Τσελέντης είπε ότι “Δεν είναι αυτό το θέμα. Δεν θα το πω σήμερα αυτό”.
Ο κ. Τσελέντης πριν από λίγο σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι το πρώτο μέρος της διαδικασίας για την ανάδειξη του διευθυντή στο Γεωδυναμικό ολοκληρώθηκε. Όπως τονίζει, κανείς δεν αμφισβήτησε την νομιμότητα των εγγράφων που κατέθεσε.
Σημειώνεται ότι χθες το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
“Με αφορμή δημοσιεύματα του Tύπου για την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ υπενθυμίζεται προς πάσα κατεύθυνση πως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διασφαλίζει τη νομιμότητα, αξιοκρατία και διαφάνεια της διαδικασίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του Άρθρου 14 του νόμου 4386/2016, όπως ισχύει για τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής κρίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου προτείνει στο «ΕΣΕΤΕΚ» κατάλογο τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μελών. Το ΕΣΕΤΕΚ δικαιούται να προσθέσει και άλλα μέλη στον κατάλογο ή αντίστοιχα να αφαιρέσει. Από τον κατάλογο μελών που προτείνει το ΕΣΕΤΕΚ, ο Υφυπουργός επιλέγει και ορίζει πέντε (5) μέλη με τους αναπληρωτές τους.
Στις 20 Ιανουαρίου 2020, συνεδρίασε το ΕΣΕΤΕΚ το οποίο ακολούθως έστειλε στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους προτεινόμενους κριτές (5 τακτικούς και 5 αναπληρωτές) για τη θέση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ, όπως προβλέπει η διαδικασία. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε την απόφαση ορισμού της επιτροπής ακριβώς όπως ήρθε από το ΕΣΕΤΕΚ, 5 τακτικούς και 5 αναπληρωτές κριτές.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας απευθύνθηκε εγγράφως στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να γνωμοδοτήσει εάν είναι δυνατή η διαβίβαση προς τα μέλη της Επιτροπής Κρίσης για τη θέση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ υπομνημάτων, εξώδικων δηλώσεων και απαντήσεων από την πλευρά των υποψηφίων, με τις οποίες διατυπώνονται αιτιάσεις και παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των φακέλων υποψηφιοτήτων. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάνθηκε πως είναι δυνατή και νόμιμη η διαβίβαση προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Κριτών προκειμένου να συνεκτιμηθούν και μορφώσουν και να αξιολογηθούν κατά την κρίση τους.
Συνεπώς, από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς καμία παρέκκλιση και ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ώστε οι κριτές της επιτροπής να έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τους υποψηφίους. Όσοι δεν το αποδέχονται αυτό πολύ απλά εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να προχωρήσει η αξιολόγηση”.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις