«Οι ανησυχίες της Βουλγαρίας σχετίζονται με τους συνεχείς ισχυρισμούς της Βόρειας Μακεδονίας για ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία», είπε η Εκατερίνα Ζαχάριεβα
Με τις ανησυχίες της ότι η Βόρεια Μακεδονία διεκδικεί την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στη Βουλγαρία συσχετίζει τώρα η Σόφια τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων της ότι δεν αποκλείεται ακόμα και να μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της βόρειας γείτονός μας στην ΕΕ.

Ειδικότερα, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters, υποστηρίζει τώρα πως οι ανησυχίες της χώρας της σχετίζονται «με τους συνεχείς ισχυρισμούς για ύπαρξη μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας στη χώρα μας».

Σύμφωνα με την βουλγαρική δημόσια τηλεόραση, ΒΝΤ, η ίδια τόνισε ότι η Βουλγαρία δεν αμφισβητεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε το δικαίωμά των πολιτών της να αποκαλούν τη γλώσσα τους όπως επιθυμούν.

«Οι ανησυχίες της Βουλγαρίας -είπε- σχετίζονται με τους συνεχείς ισχυρισμούς της Βόρειας Μακεδονίας για ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία».

Η υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε ότι η Βουλγαρία μπορεί να ασκήσει βέτο στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του γείτονά της στην ΕΕ τον επόμενο μήνα, ζήτησε από τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι η γλώσσα τους έχει βουλγαρικές ρίζες, τερματίζοντας έτσι τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει μια σαφής μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Εάν τα Σκόπια συμφωνήσουν σε αυτό, πρόσθεσε, η Σόφια είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την «μακεδονική» ως μία από τις επίσημες γλώσσες της γείτονος χώρας της, καθώς και την ταυτότητα των πολιτών της.

«Στη συνέντευξή μου στο Reuters -εξήγησε η Ε. Ζαχάριεβα, σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook- είπα ότι η Βουλγαρία δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην αυτοδιάθεση, ούτε το δικαίωμά τους να αποκαλούν τη γλώσσα τους όπως επιθυμούν. Οι ανησυχίες μας σχετίζονται με τις αδιάκοπες αξιώσεις για τη ’’μακεδονική’’ μειονότητα στη χώρα μας. Εάν αναγνωρίσουν τις ρίζες του έθνους και της γλώσσας τους, αυτό θα είναι το τέλος όλων αυτών».

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις