ÁóôõíïìéêÝò äõíÜìåéò óôçí Ðëáôåßá Áã.ÉùÜííïõ óôçí Áãßá ÐáñáóêåõÞ,ìåôÜ ôçí áíáêïßíùóç ôïõ Õöõðïõñãïý ÐïëéôéêÞò Ðñïóôáóßáò ãéá ôï êëåßóéìï ôçò ôéò âñáäõíÝò þñåò, ÔåôÜñôç 6 Ìáúïõ 2020 (EUROKINISSI/ ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Τα άτυπα πάρτι σε πλατείες και πάρκα τρομάζουν τον Μητσοτάκη ! του BHMAτοδοτη

178

Oι συναθροίσεις σε πλατείες, πάρκα και γενικώς η τάση για συγκεντρώσεις και πολυάριθμες συναντήσεις φίλων και γνωστών, όπως και τα άτυπα πάρτι που τις συνοδεύουν τρομάζουν την κυβέρνηση και μεταφέρουν αγωνίες μεγάλες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οσο η κατάσταση ελέγχεται και δεν έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων ησυχάζει, αλλά πάντα ανησυχεί βλέποντας τους πολίτες κινητικούς και ιδιαίτερα τους νεότερους έτοιμους για τη μεγάλη και ανεμπόδιστη έξοδο.

Θα φανούν οι τάσεις τις επόμενες λίγες μέρες. Αν τα νέα ημερήσια κρούσματα μείνουν σε χαμηλά επίπεδα στα όρια των πέντε δεκάδων η κατάσταση θα κριθεί ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη. Αν τώρα ξεφύγει, τότε πιθανώς »το καράβι θα γυρίσει πίσω», όπως δεν δίστασε να προειδοποιήσει την Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ελπίζει πάντως και ο πρωθυπουργός στους πρώιμους μαγιάτικους καύσωνες. Μετά τους γιατρούς περιζήτητοι θα είναι προσεχώς οι μετεωρολόγοι, από τα χείλη των οποίων θα κρέμονται όλοι. Ηδη οι προγνώσεις τους για 35άρια από τη Δευτέρα ενθαρρύνουν γιατρούς και κυβερνώντες.

******

Στη »μαύρη οικονομία» το ισχυρότερο πλήγμα

Κατά τα λοιπά, η προσοχή είναι πλέον επικεντρωμένη στην Οικονομία, στο πεδίο της οποίας θα κριθούν πολλά επίσης. Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλόνισαν τους περισσότερους. Η αίσθηση που υπάρχει ότι η ύφεση μπορεί να είναι και διψήφια, δηλαδή να ξεπεράσει και το – 9,7% που προβλέπει η Κομισιόν.

Και αυτό γιατί η εξάρτηση από τον τουρισμό είναι μεγάλη. Οπως λένε, όσοι γνωρίζουν, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν, όλο το οικοσύστημα του τουρισμού θα επηρεαστεί δυσμενώς, το εισόδημα συνολικά θα υποχωρήσει και βεβαίως, θα πληγεί η »μαύρη οικονομία» που κινείται γύρω του.

Ως γνωστόν σχεδόν το 25% κινείται παραοικονομικά. Αυτό το τμήμα θα υποστεί μεγάλη πίεση και προφανώς δεν θα βοηθηθεί γιατί κινείται σε ανεπίσημη ζώνη. Οπότε όλοι είναι συμφιλιωμένοι με ένα επερχόμενο υφεσιακό σοκ. Ωστόσο, το κρισιμότερο είναι τι θα αφήσει πίσω του και πόσο γρήγορη και ισχυρή θα είναι η ανάταξη, η επιστροφή δηλαδή στην προ κορωνοϊού κατάσταση. Εκεί θα παιχθεί το παιγνίδι, όπως λέει και ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος μετράει τόσο το δημοσιονομικό βάρος που θα αφήσει πίσω της η πανδημία όσο και την ταχύτητα ανάταξης. Αν υπάρξει γρήγορη επιστροφή, όπως λέει, θα έχουμε πετύχει το θαύμα και θα είμαστε διπλό παράδειγμα παγκοσμίως. Πάντως ο τομέας του παραμένει παραγωγικός και δραστήριος, οι αγρότες εργάζονται κανονικά, δεν υπάρχει παραγωγική διαταραχή, κάτι που γι’ αυτόν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος.

******
Τα διλήμματα των τραπεζιτών…

Αυτοί ωστόσο, που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα είναι οι τραπεζίτες, οι οποίοι καλούνται ενθαρρυμένοι τόσο από τις εποπτικές αρχές, όσο και από τον πρωθυπουργό να δώσουν αφειδώς δανεικά στη χειμαζόμενη οικονομία. Διστάζουν όμως, γιατί μέχρι χθες τους εγκαλούσαν γιατί υποτίθεται στην προηγούμενη κρίση έδωσαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και τώρα τους προτρέπουν να διαμοιράσουν πόρους με ευελιξία αναλαμβάνοντας βεβαίως το ρίσκο. Και ευλόγως διερωτώνται ποιος θα τους »σώσει» αν σε δύο χρόνια κληθούν να εξηγήσουν πως έδωσαν δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Κατόπιν αυτών προβλέπω σύγχυση, καθυστερήσεις και διεκδικήσεις ατελείωτες. Ας μην ξεχνούμε ότι έχει εξαγγελθεί πως το τραπεζικό σύστημα θα διαθέσει προσεχώς κεφάλαια κίνησης ύψους 16 δισ. ευρώ.

******

.. και η αισιόδοξη πλευρά τους

Οι τραπεζίτες πάντως εκτιμούν ότι ο πόλεμος της υγείας και η μάχη κατά του κορωνοϊού βαίνει καλώς, όχι μόνο εδώ, αλλά συνολικά στον κόσμο. Υπολογίζουν ότι το καλοκαίρι θα »σβήσει» το κακό και οι χώρες θα ενθαρρυνθούν να ανοίξουν τις δραστηριότητες και να κινηθούν πιο αποφασιστικά στο μέτωπο της οικονομίας. Αν και η Γερμανία ξεπερνούσε τον κακό της εαυτό τα πράγματα, πιστεύουν, θα διορθώνονταν πιο γρήγορα από ότι προβλέπουν οι περισσότεροι.

******

Εκλογές δεν υπάρχουν στον ορίζοντα

Παρά τα πολλά προβλήματα και τις μεγάλες αβεβαιότητες της περιόδου δεν πρέπει πάντως να αναμένονται μείζονα πολιτικά γεγονότα. Εκλογές δεν υπάρχουν στον ορίζοντα. Και αυτός ο ανασχηματισμός που πολλούς απασχολεί χλωμός φαίνεται. Δεν είναι καιρός για ακροβασίες και όποια κίνηση στο μέσον μιας μεγάλης προσπάθειας θα μοιάζει αντιφατική και μη υπερασπίσιμη. Οπότε τα κεφάλια μέσα. Δουλειά θέλει η χώρα και όχι άγχη δημοσιότητας.

*******

Τα δεκάχρονα της Marfin

Το πολιτικό παιγνίδι ωστόσο θα συνεχίσει να παίζεται. Τα δεκάχρονα από το χαμό της Μarfin έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να στριμώξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η θλιβερή στρογγυλή επέτειος σε κλίμα εθνικής προσπάθειας κατά της πανδημίας επέτρεψε στον πρωθυπουργό να τονίσει την αξία του ειρηνικού πολιτικού βίου και αντιθέτως να στηλιτεύσει τις εχθροπαθείς και διχαστικές εκδοχές της πολιτικής.

Τιμώντας τους νεκρούς τραπεζοϋπαλλήλους της 5ης Μαΐου του 2010 και επιλέγοντας να αναρτήσει πλακέτα μνήμης στον τόπο της τραγωδίας ανάγκασε τους πάντες να συντονιστούν με ένα τρόπο μαζί του. Ετσι η κυρία Γεννηματά θα είναι δίπλα του στην σχετική εκδήλωση. Οι Τσίπρας και Κουτσούμπας θα πάνε νωρίτερα, μεταξύ 9:00 και 9.30 το πρωί. Ο Βαρουφάκης δεν θα πάει καθόλου και οι όποιοι άλλοι δεν έχει καν σημασία τι θα πράξουν.

Πηγή:tovima.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like