Από το 2017 οι κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πάσχιζαν να στριμώξουν τον φερόμενο ως «βασιλιά» των λαθραίων τσιγάρων στη χώρα. Εναν ομογενή από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό για λαθρεμπόριο καπνού. Τα στελέχη των διωκτικών αρχών «έβλεπαν» τον 48χρονο πίσω από κάθε αποθήκη και φορτίο με λαθραία τσιγάρα που εντόπιζαν. Δεν είχαν όμως μπορέσει ποτέ να συγκεντρώσουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τους.

Το πέτυχε την περασμένη Τετάρτη μια μικρή ομάδα αστυνομικών από το τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου. Έπειτα από μυστική έρευνα οκτώ μηνών κατάφεραν να εντοπίσουν 22 κρυφές εγκαταστάσεις του λαθρεμπορικού δικτύου και να συλλάβουν 37 μέλη του. Ανάμεσα σε αυτά και έναν 35χρονο ομογενή από τη Ρωσία, στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο επιχειρησιακού αρχηγού.

Προς το παρόν, ο 48χρονος με το χαρακτηριστικό ψευδώνυμο δεν κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα, αν και οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου. Δεν βρισκόταν εκεί, ενώ τα χρηματοκιβώτια στα οποία εκτιμούσαν ότι θα έβρισκαν μεγάλα ποσά σε μετρητά ήταν άδεια. Συγκέντρωσαν όμως επαρκή στοιχεία ώστε να ζητήσουν από τον ανακριτή να διερευνήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση και μάλιστα σε ρόλο χρηματοδότη. «Υπήρχαν υπόνοιες και ενδείξεις από συγκερασμό στοιχείων ότι είχε συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση και ήταν ο χρηματοδότης της», αναφέρεται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ».

Με τη δράση του κυκλώματος συνδέονται οι περισσότερες από τις σοβαρές υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων που την τελευταία πενταετία χειρίστηκαν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Τα παράνομα καπνεργοστάσια που το 2017 εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο, οι 128 τόνοι χύμα καπνού που το 2019 κατασχέθηκαν σε αποθήκη στην Αταλάντη και οι χώροι επεξεργασίας καπνού που το 2020 βρέθηκαν σε Μαρκόπουλο, Λαύριο και Λυκόβρυση συνδέονται με τη δράση των συλληφθέντων. Οι κατηγορούμενοι εξήγαν το προϊόν τους –απομιμήσεις δηλαδή επώνυμων τσιγάρων– σε πέντε χώρες της Ε.Ε., με τις πρόσφατες έρευνες να κατατάσσουν την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών στην παρασκευή και κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάιο. Τους μήνες που ακολούθησαν προέκυψε ότι τα μέλη του δικτύου είχαν συστήσει εικονικές ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ) με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο ξυλείας, υλικών συσκευασίας, λιπασμάτων, χαρτικών ειδών κ.ά. Για την ίδρυσή τους χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία ατόμων από χώρες της Ε.Ε. που εμφανίζονταν να διατηρούν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) στην Ελλάδα. Μέσω των εταιρειών-σφραγίδων μίσθωναν αποθηκευτικούς χώρους στον Νομό Αττικής και αλλού. Εκεί είχαν εγκαταστήσει μηχανήματα με τα οποία επεξεργάζονταν τον χύμα καπνό και παρασκεύαζαν τα τσιγάρα πριν τα εξάγουν.

Μια αποθήκη στα Οινόφυτα, για παράδειγμα, είχε μισθώσει εικονική μονοπρόσωπη ΙΚΕ με διαχειριστή υπήκοο Λετονίας. Η ταυτότητά του είναι καταχωρισμένη στη βάση δεδομένων Σένγκεν ως κλεμμένη, ήδη από το 2016. Αντίστοιχα, το εργοστάσιο επεξεργασίας ακατέργαστου καπνού που βρέθηκε να λειτουργεί στη λεωφόρο Μαρκοπούλου – Καλυβίων ήταν μισθωμένο από μια εταιρεία «κέλυφος» με διαχειριστή ένα Βούλγαρο, με ενεργό φορολογικό μητρώο στη χώρα. Συχνά οι ΑΦΜ διέφεραν μεταξύ τους μόνο για λίγα ψηφία. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι είχαν καταφέρει να εκδίδουν πλαστούς ΑΦΜ κατά το δοκούν, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από τις φορολογικές αρχές. Για παράδειγμα, αποθήκη στο Κορωπί εμφανίζεται μισθωμένη από υπήκοο Βουλγαρίας με ΑΦΜ 174415021 και, αντίστοιχα, αποθήκη στη Μεταμόρφωση εμφανίζεται μισθωμένη από άλλο Βούλγαρο με ΑΦΜ 174415518.

Καταχωρισμένα σε εταιρείες «φαντάσματα» με έδρα τη Σόφια, αλλά κυρίως το Πετρίτσι της Βουλγαρίας, ήταν τα 22 φορτηγά και τράκτορες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα, ενώ, αντίστοιχα, τα 9 Ι.Χ. εμφανίζονται να ανήκουν σε ανύπαρκτα πρόσωπα στην Κύπρο.

Την τελευταία πενταετία οι Αρχές αναζητούσαν το εκτυπωτήριο των λαθρεμπόρων, τον χώρο δηλαδή όπου παρασκευάζονταν τα πακέτα-απομιμήσεις από επώνυμες μάρκες τσιγάρων. Υπήρχαν εκτιμήσεις ότι δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά σε κάποια βαλκανική χώρα. Εντοπίστηκε τελικά στα Ανω Λιόσια, περιοχή στην οποία κινούνταν με άνεση τα μέλη του λαθρεμπορικού δικτύου.

Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν 91 εκατομμύρια τσιγάρα και 75 εκατομμύρια άδεια πακέτα, με τις ενδείξεις γραμμένες στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα γερμανικά, στα αγγλικά και στα βουλγαρικά. Πρόκειται για τις χώρες όπου θα κατέληγαν τα λαθραία τσιγάρα. Τη στιγμή της εφόδου σε μια από τις αποθήκες, βρέθηκε νταλίκα φορτωμένη με τσιγάρα κρυμμένα πίσω από τόνους πορτοκαλιών, έτοιμα προς εξαγωγή. Στο παρελθόν, πακέτα είχαν βρεθεί κρυμμένα μέσα σε μονωτικό υλικό. Οι διαφυγόντες δασμοί δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, υπολογίζονται ωστόσο σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία για τον «βασιλιά» και η ώρα του ανακριτή

Για τον 48χρονο ομογενή από την πρώην ΕΣΣΔ, τον οποίο οι αστυνομικοί περιγράφουν ως τον «βασιλιά του λαθραίου τσιγάρου», τα δεδομένα έχουν ως εξής: Σε επίσημα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι προέκυψαν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες διευθύνει και χρηματοδοτεί την εγκληματική οργάνωση. Εις βάρος του μάλιστα σχηματίστηκε δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα, καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν ένα πιστόλι Glock και μικρή ποσότητα λαθραίου καπνού. Ωστόσο, δεν κατηγορείται για συμμετοχή, πολλώ δε μάλλον για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί ζητούν από τον ανακριτή να αξιολογήσει εκείνος τα δεδομένα που προέκυψαν κατά την έρευνα. Ποια είναι αυτά;

Αποκαλύφθηκε, για παράδειγμα, ότι ο φερόμενος ως επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης, 35 ετών, μεσολάβησε ώστε τρία αυτοκίνητα να μεταβιβαστούν σε εταιρείες ιδιοκτησίας του 48χρονου, ενώ ανέλαβε να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας σε τζιπ που ο τελευταίος χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του. Παρομοίως, ένα άλλο μέλος της οργάνωσης προέκυψε ότι χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του αυτοκίνητο που ήταν προηγουμένως καταχωρημένο στο όνομα της πρώην συζύγου του 48χρονου.

Σε νόμιμες εταιρείες του ανήκουν και δύο Ι.Χ. που εντοπίστηκαν να επισκέπτονται το παράνομο τυπογραφείο και ένα πάρκινγκ που είχε υπό τον έλεγχό του το λαθρεμπορικό κύκλωμα. Τέλος, στο διάστημα της μυστικής παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο γραφείο του με υψηλόβαθμα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ταξίδεψε τέσσερις φορές στη γειτονική Βουλγαρία.

Στα επίσημα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι έχει τέσσερις νόμιμες εταιρείες στην ιδιοκτησία του, ορισμένες από τις οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate. Η μία από αυτές, με μετοχικό κεφάλαιο που υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ, διαχειρίζεται πολυτελείς βίλες σε νησί του Αιγαίου και όχι μόνο. Μια δεύτερη εμφανίζεται να έχει στην κατοχή της στόλο περίπου 30 πολυτελών αυτοκινήτων.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο 48χρονος είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπορία τσιγάρων, ενώ λίγα χρόνια αργότερα αντίστοιχη κατηγορία τού είχαν απαγγείλει οι δικαστικές αρχές βορειοευρωπαϊκής χώρας. Σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος είχε εκδοθεί και εκτίσει την ποινή του στο εξωτερικό, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σε έρευνα που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι και στο γραφείο του, οι αστυνομικοί βρήκαν συσκευές που μπλοκάρουν κινητά, ανιχνευτή κοριών, ένα πιστόλι αλλά και ένα κλειδί αυτοκινήτου με μπρελόκ στο οποίο αναγραφόταν ο αριθμός κυκλοφορίας ενός οχήματος που είχε βρεθεί και κατασχεθεί το 2019 σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε παράνομο εργοστάσιο τσιγάρων στην Αταλάντη.

Κατασχέθηκαν ακόμα ατζέντες με σημειώσεις για συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων, όπως και έγγραφα για την αγορά ενός πλοίου μεταφοράς κοντέινερ αντί ποσού 600.000 ευρώ. Τα παραπάνω δεδομένα θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.

Στη διάρκεια της εβδομάδας οι συλληφθέντες απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή. Τρεις, που βρίσκονταν ψηλά στην ιεραρχία, προφυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

 

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις