Τα σχέδια της Ουάσιγκτον για πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων στα Εμιράτα ενέκρινε κατ’ ιδίαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά τους μετέπειτα ισχυρισμούς του ότι υπήρξε πάντα αντίθετος με το πρόγραμμα αυτό.
Ο Νετανιάχου επέλεξε να μην εμποδίσει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αεροσκαφών ηλεκτρονικών αντιμέτρων Growler από τα Εμιράτα, καθώς αυτή αποτελούσε βασικό κίνητρο για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ντουμπάι με το Τελ Αβίβ. Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Εμιράτων, στα τέλη του περασμένου μήνα, ώθησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι ουδέποτε ενέκρινε συμφωνία ΗΠΑ – Εμιράτων για αγορά όπλων. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο Νετανιάχου έπαψε να εκφράζει παράπονα για την αμυντική συμφωνία, αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος «τον επανέφερε στην τάξη», σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Λευκός Οίκος εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες την εκστρατεία του για υπογραφή συμφωνίας πώλησης προηγμένων αμυντικών συστημάτων στα Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών F-35, μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών Reaper και αεροσκαφών ηλεκτρονικών αντιμέτρων τελευταίας γενιάς EA-18G Growler. Το Ντουμπάι επεδίωκε εδώ και χρόνια μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον, συναντούσε όμως την επίμονη άρνηση των Ισραηλινών.
Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την εξομάλυνση των σχέσεων Εμιράτων – Ισραήλ στις 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την κρίση του κορωνοϊού, εντάσεις στο εσωτερικό του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του και τη συνεχιζόμενη δίκη του για διαφθορά. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η σχεδιαζόμενη πώληση όπλων στα Εμιράτα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανταμοιβή για τον ρόλο του Ντουμπάι στην επίτευξη της συμφωνίας με το Ισραήλ. Δεν αρνούνται, όμως, ότι ύστερα από χρόνια αμερικανικών αρνήσεων για πώληση F-35 στα συμμαχικά κράτη του Κόλπου, η μετατόπιση θέσης συνδέεται με τη διπλωματική πρωτοβουλία.
Η οπλική συμφωνία ενδέχεται να συναντήσει σοβαρά προσκόμματα στο Κογκρέσο, καθώς το αμερικανικό δίκαιο δεν επιτρέπει την πώληση όπλων, εφόσον αυτή απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ – αν και η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί τρόπο παράκαμψης της νομοθετικής εξουσίας. Στελέχη του Πενταγώνου και γερουσιαστές έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους για την επιρροή που ασκούν τα Εμιράτα στον Λευκό Οίκο και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τον ρόλο των μοναρχιών του Κόλπου στον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη. Παρότι τα Εμιράτα απέσυραν πέρυσι τις επίγειες δυνάμεις τους από την Υεμένη, η χώρα ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.
Η κυβέρνηση Τραμπ, από την πλευρά της, επιμένει ότι η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Εμιράτων αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής αντιμετώπισης της ιρανικής απειλής. Στελέχη του Λευκού Οίκου τονίζουν ότι τα Εμιράτα αξίζει να αποκτήσουν F-35, ως ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης, και ότι η ενίσχυση της άμυνας του κρατιδίου θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.
πηγή:THE NEW YORK TIMES-lawandorder.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις