Ξεκίνησε η 6η Σύνοδος στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών

Σημαντικές επενδύσεις στις παραγωγικές υποδομές της Τουρκίας, καθώς και στο real estate, σκοπεύει να κάνει το Κατάρ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Σήμερα στην Τουρκία ξεκίνησε η 6η Σύνοδος της στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας – Κατάρ σε ανώτατο επίπεδο. Γι’ αυτό το σκοπό, στην Άγκυρα μετέβη ο εμίρης του Κατάρ, Αλ Θάνι.

Εύλογα, βέβαια, γεννάται το ερώτημα πως είναι δυνατόν κάποιος, είτε πολυεθνική εταιρεία, είτε κράτος, ακόμα και το πάμπλουτο σε έσοδα από φυσικό αέριο, Κατάρ, να επενδύει σε μια χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα.

Όλα δείχνουν ότι τα κριτήρια του Κατάρ δεν είναι οικονομοτεχνικά, αλλά αμιγώς πολιτικά. Εξάλλου, στο θησαυροφυλάκιό του διαθέτει τεράστια αποθέματα χρήματος.

Να σημειωθεί ότι, προ ετών, όταν ξέσπασε σκληρή κόντρα ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το «μικρό», πλην πάμπλουτο, Κατάρ, η Τουρκία έσπευσε να βοηθήσει την οικογένεια του εμίρη, στέλνοντας ακόμα και στρατιωτικές μονάδες της για να την προστατεύσουν.

Σε αντάλλαγμα, όπως ευρέως λέγεται, το Κατάρ έκανε και συνεχίζει να κάνει γενναίες «ενέσεις» χρήματος και ενεργειακών πόρων στην Τουρκία. Κάτι που την έχει βοηθήσει να μην βρεθεί σε πολύ χειρότερη -από την ήδη κακή σήμερα- οικονομική θέση της.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, το Κατάρ φέρεται να είναι εκείνο, το οποίο πλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, προκειμένου να προμηθευτεί η Τουρκία το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, S-400.

Οι δύο χώρες, επίσης, λειτουργούν σε αγαστή συνεργασία στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τον Αλ Θάνι σήμερα υποδέχτηκε στην Αγκυρα, στο Ακ Σαράϊ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, και θα συμπροεδρεύσουν την 6η Σύνοδο Τουρκίας – Κατάρ.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις