Προκειμένου δήθεν να απαντήσει με παλικαρισμούς στην άσκηση «Μέδουσα»

Για τα μάτια του κόσμου, και προκειμένου δήθεν να απαντήσει με παλικαρισμούς στην άσκηση «Μέδουσα», η Τουρκία εξέδωσε σήμερα Navtex, με την οποία θέλει να δεσμεύσει, μόλις για μία ώρα (!) τη Δευτέρα το πρωΐ, θαλάσσια περιοχή νοτιο-ανατολικά της Κρήτης.

Παρ’ ότι η άσκηση «Μέδουσα», στην οποία μετέχουν οι Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία, Κύπρος και Εμιράτα, ολοκληρώνεται το σαββατοκύριακο, η Αγκυρα, πιθανώς, προκειμένου να δείξει την έντονη ενόχλησή της -κάτι, άλλωστε, που φαίνεται από τις πάμπολλες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων της για την στρατιωτική άσκηση- προχώρησε σε μια περισσότερο «συμβολική» Navtex.

Τουρκία για άσκηση «Μέδουσα 2020» στην Αίγυπτο: «Συνασπισμός κατά της Τουρκίας» – «Μας παρενοχλούν σε θάλασσα και αέρα»

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ότι για μια ώρα που, σύμφωνα με την ναυτική ανακοίνωση, θα διαρκέσει η άσκηση με πραγματικά πυρά, όπως αναφέρεται, ούτε καν να σπεύσουν στην περιοχή τουρκικά πολεμικά πλοία για να την πραγματοποιήσουν. Εξάλλου, συχνά, η Αγκυρα δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές, δίχως να πραγματοποιεί τελικά τις ασκήσεις.

Ωστόσο, η δέσμευση θαλασσίων περιοχών έχει διπλωματικό και πολιτικό χαρακτήρα, ακόμα κι αν δεν πραγματοποιούνται τελικώς ασκήσεις. Κι’ αυτό, διότι έτσι η Αγκυρα επιδιώκει να δείξει ότι εγείρει απαιτήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές και, κατόπιν, τις «διεκδικεί».

Εντός της ΑΟΖ

Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό ότι η τελευταία Navtex εκδίδεται, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη, και τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και Παρασκευή, όπου θα εξεταστεί το θέμα της Τουρκίας.

Μαγειρέματα και πυκνό παρασκήνιο επαφών ΕΕ-Τουρκίας στο θολό φόντο των κυρώσεων 

Πολύ περισσότερο, το σημείο που δεσμεύεται, βρίσκεται εντός της ελληνο-αιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η μερική οριοθέτησή της, ως γνωστόν, υπογράφτηκε προ μηνών.

Ειδικότερα, η περιοχή σε ακτίνα 20 ναυτικών μιλίων που δεσμεύθηκε με τη Navtex βρίσκεται πάνω από τη γραμμή που χωρίζει την ελληνική και την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Είναι, δε, ανάμεσα στον 28ο Μεσημβρινό και στο ανατολικό σημείο της Κρήτης. Περιοχές, δηλαδή, που αφορούν απόλυτα την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Μεγάλη διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα

Ωστόσο, τόσο η συγκεκριμένη Navtex, όσο και η χτεσινή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου, καθώς και άλλες κινήσεις που κάνει στο προσκήνιο και το παρασκήνιο η Τουρκία, καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία εκφράζονται πολλαπλώς, εντός της ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ, θέσεις περί επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας.

Τουρκική Navtex – Σφήνα στα 7 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και στα 18 από το Καστελόριζο (χάρτες) 

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι κυρώσεις που πιέζεται o Τράμπ να επιβάλλει στην Τουρκία για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, S-400.

ΗΠΑ: Άμεσες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των S-400 
Παράλληλα με την διπλωματική και πολιτική κινητικότητα, πάντως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή μας και έντονη στρατιωτική κινητικότητα, η οποία κάθε άλλο παρα άσχετη με τις γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται να είναι.

Δοκιμές Patriot στην Κρήτη και ΝΑΤΟϊκά κατασκοπευτικά πάνω από την Ελλάδα, στο φόντο των τουρκικών S-400

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις