Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε στη Βουλή ότι τα ελικόπτερα έχουν να συντηρηθούν από το… 2014!

Την επιβεβαίωση ότι τρία ΠΟΛΥΤΙΜΑ για εθνικούς λόγους αποστολών ερεύνης και διασώσεως στο Αιγαίο αλλά και αεροδιακομιδών ασθενών ελικόπτερα Super Puma «κάθονται» ουσιαστικά στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι Βοιωτίας, αντί να έχουν παραδοθεί από χρόνια και να επιχειρούν στο Αιγαίο, παρέσχε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση βουλευτών της «Ελληνικής Λύσης».

Ο ίδιος βεβαίως στο δεύτερο σκέλος της απαντήσεώς του «απομυθοποιεί» την ΕΑΒ σημειώνοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει αναπτύξει προς ίδιον όφελος το πολύτιμο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) Ελευσίνος, που είναι καθαρώς αεροπορική μονάδα και η οποία στον ενάμιση περίπου χρόνο κανονικής λειτουργίας της έχει αποδώσει από εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση ένα ελικόπτερο Super Puma και έχουν προχωρήσει σημαντικότατα οι εργασίες και επί ενός δευτέρου.

Ο ΥΕΘΑ απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας με θέμα «Ελικόπτερα Super Puma σκουριάζουν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας», απάντησε στους ερωτώντες βουλευτές ως ακολούθως:

«Από το έτος 2013 έως σήμερα, έχουν ενταχθεί στην ΕΑΒ ΑΕ πέντε ελικόπτερα (Ε/Π) AS-332C1 (Super Puma) για εκτέλεση εργοστασιακής συντήρησης, που περιλαμβάνει 12ετή επιθεώρηση και G-lnspection (=επίγεια επιθεώρηση), εκ των οποίων έχουν αποδοθεί τα δύο. Την παρούσα χρονική περίοδο, βρίσκονται ενταγμένα στην εταιρεία τρία  Ε/Π, με ημερομηνίες ένταξης, 04 Σεπτεμβρίου 2014, 14 Σεπτεμβρίου 2015 και 03 Νοεμβρίου 2016.

Οι αποδόσεις των υπόψη Ε/Π παρουσιάζουν διολίσθηση που οφείλεται, αφενός σε ευρήματα, τα οποία έπρεπε να τύχουν περαιτέρω επισκευών, και αφετέρου σε ζητήματα λειτουργίας της ΕΑΒ ΑΕ, αλλά και σε ελλείψεις υλικών. Με την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος εργοστασιακής συντήρησης που ανατίθεται από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) στην ΕΑΒ ΑΕ, στο πλαίσιο της Βασικής Συμφωνίας (ΒΑΣ) Ελληνικού Δημοσίου – ΕΑΒ ΑΕ, διαμορφώνεται και το προϋπολογιστικό κόστος του προγράμματος. Στην εταιρεία χορηγείται προκαταβολή έως το 80% του υπόψη κόστους και η τελική εκκαθάριση γίνεται απολογιστικά, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Το προϋπολογιστικό κόστος της εργοστασιακής συντήρησης των Ε/Π Super Puma, εκτιμήθηκε μεσοσταθμικά σε 2,55 εκατομμύρια € ανά Ε/Π. Επί αυτού του ποσού έχουν χορηγηθεί προκαταβολές, σύμφωνα με τα ως άνω.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, αναμένεται η παράδοση ενός  Ε/Π, το Νοέμβριο τρέχοντος έτους, εφόσον ξεπερασθούν οι υφιστάμενες ελλείψεις κυρίων υλικών. Για τα υπόλοιπα δύο Ε/Π δεν δύναται να διατυπωθεί ασφαλής εκτίμηση. 

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συσσώρευσης φόρτου εργοστασιακής συντήρησης των Ε/Π Super Puma συνολικά, η ΠΑ έχει αναπτύξει δυνατότητα εκτέλεσης στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, γεγονός που έφερε ήδη αποτελέσματα, με την απόδοση ενός  Ε/Π και την εξέλιξη εργασιών σε άλλο ένα».

Πάλι καλά θα προσθέταμε εμείς.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
πηγή:lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις