Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την κυβέρνηση που εξελέγη με το φωτοστέφανο του “φιλελευθερισμού”, αλλά έχει καταγράψει αριθμό ρεκόρ στους διορισμούς μετακλητών, με τελευταίο αυτόν του Γρηγόρη Ψαριανού.

Ο διορισμός έγινε την περασμένη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου αλλά η αποκάλυψη έγινε χτες. Βέβαια, αν ψάξετε στα μέσα ενημέρωσης που στο παρελθόν χαλούσαν τον κόσμο με ανάλογους διορισμούς επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βρείτε τίποτα.

Ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι τέτοια γίνονται διαχρονικά: κάθε κυβέρνηση διορίζει τους δικούς της στο ευρύτερο κράτος, παρά τις αρχικές διακηρύξεις. Το έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2015, τους μιμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015. “Τότε γιατί κόπτεσθε τόσο πολύ επειδή διορίστηκε ο Ψαριανός;”, θα ήταν η ένσταση του καλόπιστου αναγνώστη.

Για τρεις λόγους:

Πρώτον, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν κρατικιστικές. Ουδέποτε είχαν διακηρύξει κάτι διαφορετικό. Στρατιές δικών τους διορίζονταν στο κράτος. Η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη με το φωτοστέφανο του “φιλελευθερισμού”, που θα “νοικοκύρευε” το κράτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, είχε διακηρύξει ότι η κυβέρνησή του θα μείωνε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων (για τον οποίο κατηγορούσε συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ) και δεν θα κατέφευγε στη μέθοδο του διορισμού αποτυχημένων πολιτευτών. Τι έχει γίνει στον ενάμισι χρόνο που κυβερνά; Σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει ο πολύ καλός γνώστης της δημόσιας διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης, τον Μάιο του 2020 οι μετακλητοί ήταν 2817, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ των τελευταίων εφτά χρόνων. Ο δε Ψαριανός εμπίπτει απολύτως στην κατηγορία του αποτυχημένου πολιτευτή. Αφού περιπλανήθηκε σε πολλά κόμματα (ΚΚΕεσωτ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι) κατέληξε στη ΝΔ, αλλά οι ψηφοφόροι της δεν τον τίμησαν στις εκλογές του 2019. Αντεξε 17 μήνες εκτός καρέκλας. Σήμερα την βρήκε ή του την βρήκαν.

Δεύτερον, δεν θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με την περίπτωσή του, αν ο ίδιος δεν λοιδορούσε στο πρόσφατο παρελθόν όσους διορίζονταν στο Δημόσιο. Και αν δεν αυτοδιαφημιζόταν ως… “φιλελεύθερος αντικρατιστής”!

Τρίτον, ο διορισθείς είναι (ή δηλώνει) δημοσιογράφος. Όμως, απ’ όσο γνωρίζουμε, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πικραμένου καλύπτεται επαρκώς στον τομέα αυτόν. Επομένως, ποια δουλειά θα κάνει ο νέος συνεργάτης; Εκτός αν εμείς δεν βλέπουμε το βαρύ έργο που έχει ο αντιπρόεδρος και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το κενό που θα καλύψει ο νεοπροσληφθείς. Ελπίζουμε ότι και ο μισθός του θα είναι αναλόγως αξιοκρατικός.

Θα ήταν λαϊκιστικό να πούμε ότι σε ζοφερούς καιρούς κάποιοι το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα αποκαταστήσουν δικά τους παιδιά. Δεν το λέμε. Θα ήταν περισσότερο λαϊκιστικό να πούμε ότι, αντί να προσλαμβάνονται γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ που ασφυκτιά και υπάλληλοι στον υπό κατάρρευση ΕΦΚΑ για να εκδίδουν συντάξεις, προσλαμβάνονται αποτυχημένοι σε άχρηστες θέσεις. Δεν το λέμε. Επίσης, δεν λέμε ότι τέτοιες προσλήψεις είναι πολιτικά ανήθικες και θυμίζουν το “άλλα λέω, άλλα κάνω κι άλλα εννοώ”.

Ας το πούμε με τη γνωστή ευαγγελική ρήση: “Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί”.

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις