Ναυαγεί η σύνδεση 8 πόλεων της χώρας με το φυσικό αέριο-Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε ιδιώτες με την απόφασή της δήλωσε ο τέως βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης

Οκτώ συνολικά πόλεις της χώρας για τις οποίες το αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προέβλεπε ότι θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, εξαιρέθηκαν από το νέο 5ετές 2020-2024, σύμφωνα με την έγκριση της ΡΑΕ, τινάζοντας στο αέρα όλους τους σχεδιασμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από τις τοπικές κοινωνίες.

Η απένταξη από το πρόγραμμα φυσικού αερίου αφορά, αφενός μεν όλο το πρόγραμμα ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν από τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ και Καλαμάτα, Σπάρτη που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με LNG από τη Ρεβυθούσα), αφετέρου δε τις πόλεις Βέροια και Γιαννιτσά που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο αέριο (CNG).

Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η τροφοδοσία της Πέλλας και της Ημαθίας με φυσικό αέριο κρίνεται απόλυτα αναγκαία προκειμένου να μειωθεί το κόστος της θέρμανσης των νοικοκυριών σε μια περιοχή με 7 μήνες χειμώνα αλλά και για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, θερμοκήπια και ξενοδοχεία που λειτουργούν στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση η ένταξη σύνδεσης όλων των περιοχών με φυσικό αέριο αποτελούσε ακόμη ένα εργαλείο ανάπτυξης για αυτές ενώ θα βοηθούσε να βελτιωθεί και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση όχι μόνο για τα Γιαννιτσά και την Βέροια αλλά είχε σχεδιάσει και την επέκταση του προγράμματος διανομής φυσικού αερίου σε  Έδεσσα, Σκύδρα, Νάουσα και Αριδαία.

Με αυτή την απόφαση αφήνουν παράθυρο σε ιδιώτες να διεκδικήσουν από την ΡΑΕ (εφόσον τους συμφέρει) έγκριση για την κατασκευή του δικτύου και στα Γιαννιτσά με προφανείς επιπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου για τον τελικό καταναλωτή» τόνισε ο τέως βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης και πρόσθεσε: «Προσωπικά με θλίβει καθόσον πηγαίνει χαμένη η μεγάλη προσπάθεια που και προσωπικά κατέβαλα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για την χρηματοδότηση του έργου διανομής των Γιαννιτσών αλλά και την επέκταση του φυσικού αερίου στους οικισμούς της  Έδεσσας, Σκύδρας και Αριδαίας για οικιακή χρήση καθώς και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεταποίησης, τα θερμοκήπια και τα ξενοδοχεία καθώς και σε άλλες ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως αρνητική για την Πέλλα και την Ημαθία απομακρύνοντας την από την ένταξη στον απολύτως αναπτυξιακό πόρο του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με πηγές η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά την αρχική υποβολή του νέου 5ετούς από τη ΔΕΔΑ, ζήτησε από την εταιρεία ακριβές χρονοδιάγραμμα για κάθε πόλη. Για όσες πόλεις το νέο χρονοδιάγραμμα ξεπερνούσε τους 18 μήνες υπέρβασης σε σχέση με το πρώτο 5ετές πρόγραμμα, αποφασίστηκε η απένταξη, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

Η απόφαση απένταξης της Πέλλας από το φυσικό αέριο προστίθεται σε μια σειρά από αποφάσεις και ενέργειες που οδηγούν στην υποβάθμιση ολόκληρης της περιοχής τόνισε ο κ. Σηφάκης.

Μεταξύ άλλων όπως είπε ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει προηγηθεί η κατάργηση της Πανεπιστημιακής σχολής στην Έδεσσα και των σχολών για αποφοίτους ΕΠΑΛ, η εγκατάλειψη της ώριμης ένταξης σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία, η εγκατάλειψη ή επιβράδυνση της μελέτης και κατασκευής της συνοριακής εξόδου από τους Προμάχους (πλήρως εγκεκριμένης και χρηματοδοτημένης) και της ουσιαστικής εγκατάλειψης των αγροτών στην τύχη τους.

Πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις