Μα τι πολιτικούς διαθέτει αυτή η χώρα! Ευρωπαϊκού επιπέδου. Τύφλα να’ χει η Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Τύφλα να’ χει και η Τουρκία ως προς την εθνική σύμπνοια και συνεννόηση που διακατέχει κυβέρνηση και κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φαίνεται ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεπεράσει πλέον τις διαχωριστικές γραμμές και διάγουν μήνα μέλιτος και εθνικής ομοψυχίας. Ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτό το μέλι – γάλα, όταν μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στον Γιώργο Κατρούγκαλο, και αντιστρόφως.

Βέβαια, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και νυν υπεύθυνος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλο αυτό το διάστημα, και παρά τα σημαντικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν ακούστηκε ούτε με μια ανακοίνωσή του, όχι να επικρίνει, αλλά ούτε καν να εκφράζει μια διαφορετική θέση ως προς την ασκούμενη πολιτική.

Προφανώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι ανθηρά και βαίνουν καλώς στα εθνικά μας θέματα. Ως εκ τούτου, μάλλον δεν χρειάζεται καν να ασχοληθεί με αυτά. Όχι, βέβαια, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβηκε στα κάγκελα για τον κορονοϊό, αλλά, να, όπως και να το κάνουμε, στα εθνικά θέματα και σε αυτά της εξωτερικής πολιτικής, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η … αφωνία του.

Αν είναι έτσι, πάντως, ας στείλει ο Α.Τσίπρας κάποια από τα στελέχη του να επανδρώσουν θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Εξάλλου, με τα χρόνια της διακυβέρνησης απέκτησαν εμπειρίες. Θα’ ναι κιόλας μια καλή αρχή, ένα πρώτο πείραμα, για συγκυβέρνηση, κορονοϊού θέλοντος.

12 μίλια

Χτες, λοιπόν, ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό, “Real”, με αφορμή ερώτηση για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της στα 12 μίλια, είπε:

“Κατ’ αρχήν είναι ένα δικαίωμα κυριαρχίας, το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να το ασκήσει και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο και γενικά όπου υπάρχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της. Τώρα, πότε θα το κάνει και υπό ποιους όρους θα το κάνει, αυτό εξαρτάται από τη συγκυρία και την επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης (…)”.

Στη συνέχεια του επισημάνθηκε ότι, όπως είπε ο Γ.Κατρούγκαλος στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο γι’ αυτό, αλλά, όπως ισχυρίστηκε ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, “δεν πρόλαβαν, λόγω πρόωρων εκλογών, να ψηφίσουν επέκταση στα 12 μίλια προς Δυσμάς και προς Ανατολάς”.

Από τη μεριά του, λοιπόν, ο Ν.Δένδιας, αφού επανέλαβε δις ότι “αυτό που σας είπε ο κ.Κατρούγκαλος είναι ακριβές”, εξήγησε: “Υπήρχε σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Και, όσον αφορά το Αιγαίο, υπήρχε η αντίληψη της ιδιαιτερότητας της διεθνούς ναυσιπλοΐας”. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση “επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος“.

Ενδιαφέρον. Αν ενθυμούμεθα καλά, την ημέρα που παραιτήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, περί το μέσον προς τέλος Οκτωβρίου 2018, και έγινε η παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών στον τότε πρωθυπουργό, Α.Τσίπρα, ο οποίος ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, ο πρώτος έδωσε έτοιμο το συγκεκριμένο σχέδιο στα χέρια του Α.Τσίπρα. Είχε πει, μάλιστα, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, μαζί με διεθνούς εμβέλειας γραφείο χαρτογράφησης, ετοίμασαν τα πάντα, και ότι έμενε μόνο το Προεδρικό Διάταγμα για να υλοποιηθεί.

Τι συνέβη στη συνέχεια; Από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή σχεδόν δέκα μήνες, δεν βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον απαραίτητο χρόνο να το κάνει πράξη; Ξεχνούν, άραγε, όλοι όσοι λένε ότι δεν πρόκαμαν ότι ξεκίνησαν το γαϊτανάκι “όχι με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με νόμο”; Που και αυτό δεν έγινε.

Και τώρα έρχεται ο Ν.Δένδιας να πει ότι, ναι μεν όλα αυτά τα σχέδια υπάρχουν έτοιμα, και συμφωνεί μάλιστα με τον Γ.Κατρούγκαλο, αλλά θα υλοποιηθούν εάν και όποτε το αποφασίσει η κυβέρνηση.

Κοντολογίς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να προσθέσει τότε επιπλέον προβλήματα στις σχέσεις του με την Τουρκία,πόσο μάλλον που τον Φεβρουάριο του 2019 ο Α.Τσίπρας επισκεπτόταν την Τουρκία,έτσι κάνει σήμερα και η ΝΔ.

ΑΟΖ με Κύπρο

Προέκυψαν, όμως, και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις από την συνέντευξη Δένδια. Όπως, όταν ερωτήθη γιατί δεν προχωράει η Ελλάδα σε ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Κύπρο.

“Η χώρα μας -είπε- έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με την Κύπρο. Όμως, η χώρα μας έχει μια λογική σειρά ενεργειών, η οποία υπερβαίνει τη ζωή μιας κυβέρνησης. (…) Είναι κάτι, όμως, το οποίο η Ελλάδα έχει την προνομία να το κάνει και κάποια στιγμή θα το κάνει. Θα αρχίσει να συζητά και με την Κύπρο”.

Δηλαδή, τη στιγμή που η Τουρκία με τον παντελώς αυθαίρετο τρόπο που το κάνει, συμφωνεί ΑΟΖ με την “κυβέρνηση” – μαριονέτα της Τρίπολης, στη Λιβύη, η Αθήνα, ούτε καν έχει σχεδιάσει ή συζητά το πλέον στοιχειώδες: Να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο.

Και ας την αμφισβητήσει η Άγκυρα. Εξάλλου, η αμφισβήτηση της δικής της χάραξης ΑΟΖ με την Τρίπολη, δεν την εμπόδισε να υπογράψει την σχετική συμφωνία. Κι’ ας καταπέσει κάποια στιγμή στα διεθνή δικαστήρια. Ας πάει και η Τουρκία, λοιπόν, να προσβάλει μια συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στα διεθνή δικαστήρια.

ΑΟΖ με την Αλβανία;

Συνεχίζοντας στο θέμα της ΑΟΖ, ο Ν.Δένδιας ανέφερε επίσης: “Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη στο παρελθόν, στην προηγούμενη 10ετία, οι οποίες δυστυχώς όχι μόνο δεν κατέληξαν, αλλά η Λιβύη μετά ξεγέλασε την Ελλάδα. Και υφίσταται το θέμα με την Αλβανία, στο οποίο ακυρώθηκε μια συμφωνία επί της οποίας πρέπει να επανέλθουμε στη συζήτηση. Το ζήτημα με την Κύπρο έπεται”.

Στην προκειμένη, ο υπουργός Εξωτερικών “βγάζει είδηση”, κατά τα δημοσιογραφικώς λεγόμενα. Δηλαδή, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα και τον Έντι Ράμα για την χάραξη της ΑΟΖ;Και είναι βέβαιη ότι, αν τα Τίρανα πάρουν το πολυπόθητο διαβατήριο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θα κάτσουν στο τραπέζι με την Αθήνα;

Εκτός αυτού, η ΝΔ δεν ήταν που σαν αντιπολίτευση ήθελε να “σκίσει” τη συμφωνία που είχαν σχεδόν ολοκληρώσει οι τότε υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Κοτζιάς και Μπουσάτι, για την οριοθέτηση των θαλασσίων υδάτων Ελλάδας – Αλβανίας;

Αν τα αγνοεί όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, Ελένη Σουρανή, η οποία τότε ήταν η πρέσβης μας στα Τίρανα.

Από τη συνέντευξη Δένδια, επίσης, φαίνεται ότι ο κύβος έχει ριφθεί, και ότι η Αθήνα τελικά θα δώσει σύντομα το “Οκ” για να ενταχθούν η Αλβανία και τα Σκόπια στην ΕΕ. Εκφράζει, βέβαια, κάποιες επιφυλάξεις για την Αλβανία, αλλά αποφεύγει να δώσει μια σαφή απάντηση: Θα μπλοκάρει η Ελλάδα την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ, από τη στιγμή που δεν έχει επιλύσει τις ελληνοαλβανικές διαφορές και υπολείπεται δραματικά στα θέματα μειονοτήτων (ελληνικής) ή τελικώς θα υποκύψει στις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών, και δη του Βερολίνου;

Ιδού τι αναφέρει για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας και των Σκοπίων που σύντομα αποφασίζεται από την ΕΕ. Ειδικότερα, για τα Σκόπια, λέγει:

“Η Ελλάδα -λέγει- έχει μια διαχρονική πολιτική. Η πολιτική της επέκτασης, όχι απλώς της επιρροής της, αλλά της παρουσίας της στα Βαλκάνια. Και τελικά της εισόδου όλων των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. (…) Είναι ευκολότερα τα πράγματα στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας; Υπό την παρούσα της κυβέρνηση, για να είμαστε σαφείς. Δεν ξέρω. Γιατί, πολλές φορές η αντιπολίτευση και υπουργοί που ανήκαν στην αντιπολίτευση έχουν διατυπώσει κορώνες οι οποίες δεν βοηθούν τη σχέση με την Ελλάδα”.

Ουσιαστικά, ο Ν.Δένδιας αφήνει να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση που αναδειχθεί το VMRO κυβέρνηση (ανήκει στο ίδιο “Ευρωπαϊκό κόμμα” με τη ΝΔ), πιθανότατα θα υπάρξει πρόβλημα, και πως καλύτερα θα είναι εάν μείνει στην κυβέρνηση ο Ζόραν Ζάεφ. Ενδιαφέρον. Λες και ακούμε τους Συριζαίους να μιλάνε για το θέμα. Όπως και να’ χει, ο Ν.Δένδιας αποφεύγει να μπει στην ουσία και να πει τι θα κάνει η Αθήνα εάν στα Σκόπια ανατραπεί το πολιτικό – κυβερνητικό τοπίο.

Όσον αφορά την Αλβανία, τέλος, εξηγεί: “Είναι δυσκολότερο με την Αλβανία, διότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Η προστασία των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας π.χ. Από εκεί και πέρα όμως, η Ελλάδα, ως ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων, θα συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. της ένταξης “όλων των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια”)”.

Ούτε κι’ εδώ, όμως, διευκρινίζει τι θα πράξει η Αθήνα. Θα δώσει το πράσινο φως για ένταξη της Αλβανίας, σύντομα, στην ΕΕ ή όχι; Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί πως “ναι”.

πηγή:antinews.gr http://www.antinews.gr/action.read/politiki/xeraki-xeraki-nea-dimokratia-kai-suriza-sta-ethnika-themata/2.144437

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις