Την αναγκη να προωθηθεί η ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπογκντάν Αουρέσκου (Bogdan Aurescu). Ως γνωστόν, η Βουλγαρία έχει θέσει βέτο για τη Βόρειο Μακεδονία. Κάτι που συμπαρασύρει και την υποψηφιότητα της Αλβανίας.

«Εφόσον η ΕΕ δεν αντιληφθεί το κενό, άλλοι, οι οποίοι δεν συμμερίζονται τις ίδιες αρχές με τη Ρουμανία και την Ελλάδα, θα αποπειραθούν να το καλύψουν», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι πρόκειται για «χώρες που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές ιδέες και εξτρεμιστικά κινήματα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ελλάδα και η Ρουμανία συγκάλεσαν από κοινού σχετική συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Μάιο», ενώ τόνισε ότι «οφείλουμε να αποτρέψουμε –και συμφωνούμε επ’ αυτού– τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας στα Δυτικά Βαλκάνια. Εμείς, οι χώρες της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, έχουμε πρωταρχική ευθύνη και άμεσο συμφέρον να προωθήσουμε την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων, με πλήρη σεβασμό της καθορισμένης αιρεσιμότητας».

Επίσης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι:

-Η Ρουμανία μπορεί να υπολογίζει «στην πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειές της να ενταχθεί στη ευρωζώνη, στη ζώνη Schengen, καθώς και στην προσπάθεια ένταξης στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη».

-«Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανατολικούς μας γείτονες», εννοώντας, μεταξύ άλλων, τη Μολδαβία, όπου ο Ν.Δένδιας θα μεταβεί μετά τη Ρουμανία, την Ουκρανία, κ.α.

-«Μεγάλη κοινή πρόκληση είναι ο κίνδυνος ορισμένες χώρες ενδεχομένως να προσπαθήσουν να εργαλειοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές. Έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της πρακτικής αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί».

Αναφερόμενος, μάλιστα, σε αντίστοιχα «πρόσφατα περιστατικά στα σύνορα της Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας», είπε ότι αυτά «καταδεικνύουν ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν είναι απρόσβλητη από αυτή την απειλή».

Μπορεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το Αφγανιστάν να απέχει πολύ γεωγραφικά αλλά βρίσκεται πολύ κοντά».

-Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ «σχεδόν επί επτά δεκαετίες, επιδεικνύει την αμέριστη συμπαράστασή της στη Συμμαχία».

Και φωτογραφίζοντας την Τουρκία, συμπλήρωσε πως, «αντίθετα με άλλους συμμάχους, δεν υπονομεύουμε την συνοχή της Συμμαχίας εκ των έσω, ενεργώντας αποσταθεροποιητικά, προμηθευόμενοι προηγμένα οπλικά συστήματα, ή συμπεριφερόμενοι αντίθετα με τις αξίες και τις αρχές του ΝΑΤΟ».

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις