Ορατός ο κίνδυνος το Σεπτέμβριο να μείνει μόνο η Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας στον Υπουργό Δικαιοσύνης…

Αυξάνεται συνεχώς ο όγκος των υποθέσεων που χειρίζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

 

Παρά την τεράστια προσπάθεια της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Αγορής Παπακώστα, οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται, καθώς δίπλα της έμειναν μόλις δύο (2) άτομα, τα οποία να σημειωθεί ότι είναι με απόσπαση στη Λαμία!

 

Αυτό συμβαίνει εν έτει 2020, όταν ακόμη και στα πρώτα χρόνια του μνημονίου και συγκεκριμένα έως το 2013, οι οργανικές θέσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας ήταν πέντε (5) και φάνταζαν και τότε λίγες αφού έχει στην ευθύνη της και το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.

 

Με λίγα λόγια σε μια περιοχή σαν τη Λαμία και τη Φθιώτιδα, που οι υποθέσεις είναι πάρα πολλές, έχουν μείνει μόνο τρεις άνθρωποι: Η Εισαγγελέας κα Παπακώστα, ο Αντεισαγγελέας Δημήτριος Αποστολάς και η Εισαγγελική Πάρεδρος Δήμητρα Πλούμη. Το εγγύς μέλλον μάλιστα προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο, καθώς με τη λήξη του δικαστικού έτους λήγει και η θητεία της κας Πλούμη, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου τελειώνει και η απόσπαση του κου Αποστολά!

 

Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος, αν δε γίνει κάτι άμεσα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Σεπτέμβριο η κα Παπακώστα να μείνει μόνη της και όση δύναμη και διάθεση να έχει, θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει η Εισαγγελία.

 

Τα παραπάνω εκθέτει σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, Θανάσης Μακρυγιάννης, μεταφέροντας την αγωνία όλων των συναδέλφων του, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για την εύρυθμη λειτουργία της Εισαγγελίας. Ζητεί μάλιστα νομοθετική ρύθμιση ώστε να δημιουργηθεί και 5η οργανική θέση όπως ίσχυε μέχρι το 2013.

 

Διαβάστε την επιστολή Μακρυγιάννη που κοινοποιείται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα και το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης:

 

«Κύριε Υπουργέ,

 

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας προβλέπονται, πλην της θέσεως του Διευθύνοντος την Εισαγγελία (Εισαγγελέα Πρωτοδικών), τρεις (3) οργανικές θέσεις Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών.

 

Αυτές, για το τρέχον δικαστικό έτος, καλύπτονται από τις Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: 1)Νάκου Κων/να, 2)Καδόγλου Χρυσάνθη και 3)Καπετανγιάννη Μαρία, οι οποίες τελούν σε αιτιολογημένη άδεια.

 

Προσωρινά, μετά από σχετικό αίτημα και του ΔΣΛ, το πρόβλημα των κενών αντιμετωπίσθηκε με την απόσπαση ενός Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών (κ. Αποστολά Δημητρίου) από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην ως άνω υπηρεσία, για ένα εξάμηνο (από 30-3-2020 κι εξής) και με τη μετάταξη σε θέση Παρέδρου Εισαγγελίας (από θέση Παρέδρου Πρωτοδικείου), με παράλληλη τοποθέτηση στην εν λόγω Εισαγγελία, της κ. Πλούμη Δήμητρας. Η θητεία της τελευταίας ως Εισαγγελικής Παρέδρου λήγει με το πέρας του τρέχοντος δικαστικού έτους.

 

Προ του έτους 2013 προβλέπονταν για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας 5 οργανικές θέσεις Εισαγγελικών Λειτουργών, ήτοι 1 Εισαγγελέα Πρωτοδικών, 3 Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών και 1 Εισαγγελικού Παρέδρου.

 

Με το ΠΔ 30/2013 μειώθηκαν οι θέσεις από 5 σε 3, με την κατάργηση 1 θέσεως Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και της θέσεως του Εισαγγελικού Παρέδρου.

 

Με το ΠΔ 132/2016 αυξήθηκε ο αριθμός των οργανικών θέσεων των Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών-Παρέδρου Εισαγγελίας κατά 1, και στο σύνολό του ο αριθμός των υπηρετούντων Εισαγγελικών Λειτουργών ανήλθε σε 4 (1 Εισαγγελέας και 3 Αντεισαγγελείς), όπως είναι και σήμερα.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, με το νέο δικαστικό έτος, εάν δεν καλυφθούν οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις με τοποθετήσεις εισαγγελικών λειτουργών που δεν θα τελούν σε άδεια ή, σε περίπτωση υφισταμένων κενών (μετά τις τοποθετήσεις), δεν αποσπασθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός Εισαγγελικών Λειτουργών, είναι βέβαιο ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, μόνο με την παρουσία της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λαμίας.

 

Σας μεταφέρω την αγωνία των μελών του ΔΣΛ, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, είναι δε, προφανής και άμεση η ανάγκη επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος, με νομοθετική ρύθμιση του δι’ εκδόσεως Π.Δ., ώστε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας πλέον, να λειτουργεί με 5 οργανικές θέσεις.»

πηγή:lamiareport.gr-bloko.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις