Συνολικά 257 αναφορές πολιτών υπάρχουν στα αρχεία του “Παρατηρητηρίου δυσοσμίας” στον Βόλο, που καταγράφει το φαινόμενο τις τελευταίες 40 ημέρες.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι αναφορές του πρόσφατου δεκαήμερου, που είναι συνολικά 61. Από την πυκνότητα των αναφορών, φαίνεται ότι το φαινόμενο είναι καθημερινό, αλλά γίνεται εντονότατο ανά δύο η τρείς ημέρες. Το τελευταίο δεκαήμερο οι μέρες με την μεγαλύτερη ένταση ήταν την Κυριακή 18/10, την Τρίτη 20/10, την Πέμπτη 22/10 και την Κυριακή 25/10.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η παραγωγή της δυσοσμίας δεν είναι περιστασιακή, υπάρχει και τις αργίες και γίνεται αντιληπτή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. «Τις ημέρες που είναι πολύ έντονη κρατάει μέχρι τις απογευματινές ώρες. Η ταχύτητα εξάπλωσης του φαινομένου είναι αρκετά μεγάλη, γιατί άσχετα από τις καιρικές συνθήκες, γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα αντιληπτή σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα περίπου τις ίδιες ώρες.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και στις 4 περιπτώσεις (18,20,22,25/10) ήταν Βόρειοι, βορειοδυτικοί ασθενείς, δείχνοντας και την κατεύθυνση της πηγής παραγωγής της δυσοσμίας. Είναι πλέον προφανές ότι η δυσοσμία «κάθεται» στην πόλη με ασθενείς ανέμους και σε όλες τις παρατηρήσεις μέχρι τώρα από βόρειες και βορειοδυτικές κατευθύνσεις ανέμων».

Όπως αναφέρει, οι αναφορές αφορούν οσμή καμένου πλαστικού, σκουπιδιών και σιδήρου και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι το φαινόμενο είναι διαρκές με άλλοτε άλλη ένταση και κρατάει πολλές ώρες. Τις τελευταίες 10 ημέρες οι περισσότεροι μιλούν για οσμή αποπνικτική στις περισσότερες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Οι περισσότερες αναφορές μιλούν για συμπτώματα με πολλές για δύσπνοια και τρείς για πόνο στο στήθος.

17/10Σάββατο 18/10Κυριακή 19/10Δευτέρα. 20/10Τρίτη 21/10Τετάρτη. 22/10Πέμπτη 23/10Παρασκ. 24/10Σάββατο 25/10Κυριακή 27/10τρίτη
  7 9 11 1 14 5 4 10 2

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο:

«Η παρατήρηση και η μελέτη συνεχίζεται, θα σας ενημερώνουμε τακτικά, ενδιαφέρον θα ήταν να έχουμε αναφορές από τις παρυφές της πόλης η από απομακρυσμένες περιοχές η χωριά της περιοχής .
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το παντού και μέσω της φόρμας αναφοράς, ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουμε κάτι να κάνουμε για την πόλη μας».

e-thessalia.gr