Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι οι μοναδικές χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να διατηρούν «αεροπλάνα της Αποκάλυψης»

Άγνωστοι εισέβαλαν σε κλειστό αεροδρόμιο και κατάφεραν να κλέψουν ραδιοεξοπλισμό από ένα αεροσκάφος Illyushin Il-80 στην περιφέρεια του Ροστόφ στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε στο Sputnik εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Μεταφορών του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι οι μοναδικές χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να διατηρούν «αεροπλάνα της Αποκάλυψης» («doomsday planes»), στα οποία μπορούν να καταφύγουν οι ηγεσίες των χωρών σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τέσσερα «αεροπλάνα της Αποκάλυψης», τύπου Boeing E-4B.

Η διάρρηξη έγινε ενώ στο ρωσικό αεροσκάφος πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης.

Αξιωματούχοι από το Επιστημονικό Τεχνικό Συγκρότημα Αεροπλοΐας Μπέριεφ Ταγκανρόγκ, θυγατρική εγκατάσταση του Ρωσικού Ενωμένου Οργανισμού Αεροσκαφών, όπου το αεροσκάφος επισκευαζόταν, κάλεσε την Αστυνομία στις 4 Δεκεμβρίου, αφού οι τεχνικοί ανακάλυψαν την κλοπή 39 μονάδων ραδιοσταθμών και πέντε εξαρτήματα από πέντε άλλες τέτοιες μονάδες. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό που εκλάπη.

Το συγκεκριμένο Il-80, που αποτελεί μετατροπή ενός Il-86 επιβατικού της σοβιετικής εποχής, είναι ένα από τα τέσσερα τέτοια αεροσκάφη που διαθέτει η Ρωσία. Τα «αεροπλάνα της Αποκάλυψης» ονομάστηκαν έτσι για τη δυνατότητά τους να επιβιώσουν ενός πυρηνικού πολέμου, σχεδιάστηκαν για να μεταφέρουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο Il-80 με αριθμό RA-86149 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Μάιο του 1985. Μάλιστα, ενώ τα αεροσκάφη αυτά δεν εμφανίζονται δημόσια συχνά, το συγκεκριμένο συμμετείχε στην Παρέλαση της Νίκης στις 9/5/2010.

ΠΗΓΗ: sputnik.gr-lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις