Η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο στο παρά πέντε περιορίζοντας τον αριθμό των δόσεων, ενώ έβαλε και «πλαφόν» στο χρόνο της οφειλής
Άρον-άρον απέσυρε η κυβέρνηση τη διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε έως 120 δόσεις.
Το μέτρο δεν είχε την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα μιας γενναίας ρύθμισης χωρίς «κόφτες», με αποτέλεσμα να «ξηλωθεί» την τελευταία στιγμή, λίγο προτού ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Η αρχική ρύθμιση όριζε ότι στις 120 δόσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν όσοι είχαν οφειλές προς τους δήμους, όπως κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και δημοτικά τέλη. Επίσης, η διάταξη δεν περιόριζε τον χρόνο κατά τον οποίο είχαν δημιουργηθεί οι οφειλές προς τους ΟΤΑ.
Έπειτα από την… παρότρυνση των δανειστών, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο στο παρά πέντε, περιορίζοντας τον αριθμό των δόσεων στις 100, ενώ έβαλε «πλαφόν» και στον χρόνο κατά τον οποίο «γεννήθηκε» η οφειλή.
Σημείο αιχμής ήταν το σκέλος της διάταξης που όριζε ότι στη ρύθμιση «εντάσσονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2020 και βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν μέχρι 28/2/2021».
Οι θεσμοί απαίτησαν από την κυβέρνηση να περιορίσει δραστικά το εύρος των οφειλετών που θα μπορούσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση, αφού στο αρχικό σχέδιο δεν υπήρχε κανένας περιορισμός ένταξης.
Η τροποποιημένη διάταξη προβλέπει ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα υπάγονται μόνο όσες οφειλές βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν από 15/2/2020 έως 28/2/2021, δηλαδή περιορίζουν τον χρόνο δημιουργίας των χρεών λίγο πριν από την έναρξη της πρώτης καραντίνας.
Η νέα διάταξη, μάλιστα, θέτει σε ακόμα πιο στενό πλαίσιο τη νέα ρύθμιση: προβλέπει ότι δικαιούχοι υπαγωγής θα είναι μόνο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ρητά πως οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών θα πρέπει να συγγράψουν λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τους ΟΤΑ, ενώ με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση θα ορίζονται και τα κριτήρια ένταξης φυσικών προσώπων.
Το κυβερνητικό φιάσκο παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι η ρύθμιση περιορίζεται στους πληττόμενους από τον κορωνοϊό, δεδομένου ότι, όπως είπε, «οι γενικευμένες ρυθμίσεις αυτή την περίοδο δεν βοηθούν, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται πάγιες πολιτικές λόγω της γενικής ρήτρας της διαφυγής από δημοσιονομικές συνθήκες».
newsbeak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις