Η πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, που κατά τον ίδιο θα διευκολύνει τις τουριστικές μετακινήσεις, σε συνέχεια επιστολής προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δε συγκεντρώνει τη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.
“Είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα χρόνου, καλύτερα να υιοθετήσουμε όταν όλοι θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν. Η συμφωνία για ένα κοινό πιστοποιητικό θα είναι το εύκολο μέρος της συζήτησης. Τα προνόμια που σχετίζονται με αυτό και οι πιθανές διακρίσεις που ενδέχεται να συνεπάγεται μπορεί να αποδειχθούν πολιτικά τοξικά θέματα”, σχολίασε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ πολλά είναι τα κράτη μέλη που θεωρούν την πρόταση, πρόωρη για τη δημόσια συζήτηση και λάθος τη χρονική στιγμή της υποβολής της, καθώς θεωρούν ότι δημιουργεί διακρίσεις έναντι όσων δεν έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να εμβολιαστούν (λόγω διαθεσιμότητας εμβολίων). Η πρόταση σύμφωνα με ορισμένα κράτη μέλη μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο και θα είναι ενδεχομένως λιγότερο τοξική στο μέλλον όταν όλοι θα έχουν εμβολιαστεί, ή θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Επιπλέον είναι αρκετά προβληματικό το τι δικαιώματα θα επιφέρει το πιστοποιητικό, αλλά το κυριότερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη σκοπιμότητά του καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι.Τη Δευτέρα οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων – ΣΓΥ, GAC) θα προετοιμάσουν τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών σχετικά με το συντονισμό COVID-19 που θα πραγματοποιηθεί 21 Ιανουαρίου. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στη διάθεση του εμβολίου, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού.
Η Κομισιόν έχει συνάψει συμβάσεις προμήθειας εμβολίων με έξι εταιρείες εμβολίων για συνολικά έως 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις. Μέχρι σήμερα, δύο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του COVID-19 έχουν εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ μετά από θετικές επιστημονικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων: BioNTech-Pfizer (21 Δεκεμβρίου 2020) και Moderna (6 Ιανουαρίου). Μετά από αυτό, έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού σε όλα τα κράτη μέλη, με το πρώτο στάδιο να απευθύνεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας καθώς και σε κατοίκους και προσωπικό σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης. Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές ανακοινώσεις σχετικά με την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του COVID-19 και τη σύναψη συμφωνιών εκ των προτέρων αγοράς από την Κομισιόν. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η άφιξη εμβολίων δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει ανησυχητική. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες συντονισμού, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των εμβολίων.
Ακόμη, οι Υπουργοί θα καταγράψουν την κατάσταση των διοργανικών συζητήσεων σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Τα κράτη μέλη επιθυμούν η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να εμπλέξει τους πολίτες σε μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης την επόμενη δεκαετία και μετά, ακόμη και υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19. Στις 24 Ιουνίου 2020, οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη διάσκεψη. Στην εντολή του, το Συμβούλιο πιστεύει ότι η διάσκεψη θα πρέπει να ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο ανάπτυξης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την κρίση.
Επιπλεόν το Συμβούλιο θα παρακολουθήσει μια παρουσίαση σχετικά με τις προτεραιότητες της πορτογαλικής Προεδρίας για τους επόμενους έξι μήνες, σε δημόσια σύνοδο.
Η Πορτογαλία έχει ορίσει τρεις βασικές προτεραιότητες για την προεδρία της: προώθηση της ανάκαμψης πράσινη και ψηφιακή μετάβαση · εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων ως βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινης και ψηφιακή μετάβασης · ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, ενώ παραμένει ανοιχτή στον κόσμο.
Στον τομέα των γενικών υποθέσεων, η Προεδρία θα προωθήσει τον συντονισμό της ευρωπαϊκής απάντησης στο COVID-19, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών και να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Θα δώσει επίσης προτεραιότητα στη σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Προεδρία θα συνεχίσει να δίνει προσοχή στους μηχανισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συζητήσεων στο Συμβούλιο σχετικά με τη νέα ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου που δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2020. Η προώθηση των ίσων ευκαιριών και καταπολέμηση όλες οι μορφές διακρίσεων θα είναι επίσης οριζόντιες προτεραιότητες.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν επίσης για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, η Προεδρία θα επικεντρωθεί στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η Προεδρία θα επιδιώξει επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές και προκλήσεις στον κυβερνοχώρο. Η Προεδρία θα συνεχίσει τη διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια με βάση μια νέα, πιο αξιόπιστη και πιο αποτελεσματική μεθοδολογία.
real.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις