Σημαντική επιβάρυνση στην ψυχική υγεία των πολιτών επιφέρει ο εγκλεισμός αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων μη διάδοσης του SARS COV -2, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική ανασφάλεια που δημιουργείται αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση διαταραχών άγχους, κατάθλιψης, ακόμα και ψυχοσωματικών προβλημάτων, ζητήματα που αναμένεται να αρχίζουν να εκδηλώνονται αυτή τη χρονική περίοδο.
Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Νίκος Χριστοδούλου, σύμφωνα με μελέτη της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής (www.psychiatricprevention.com) για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, η καραντίνα έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις, ενώ έχει παρατηρηθεί αύξηση των χωρισμών και φαινόμενα ενδοοικογενειακής έντασης. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί υποτροπή σε ψυχικά ασθενείς οι οποίοι έχουν σταματήσει να λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, λόγω της ακύρωσης ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Για παράδειγμα εάν κάποιος ασθενής έχει χαμηλή εναισθησία, μπορεί να διακόψει τα φάρμακά του εάν χάσει την επαφή του με τον γιατρό που τον παρακολουθεί» επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής, που προσθέτει πως ο εγκλεισμός αυξάνει το άγχος, με την πανδημία να έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην κατάσταση πολλών νοικοκυριών, με την οικονομική δυσπραγία να επιφέρει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μέλει γενέσθαι.
«Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία που αφορά σε καταστροφές όπως η τρέχουσα πανδημία, κομβικός παράγοντας στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας είναι η ανασφάλεια. Ειδικά το άγχος που προκύπτει από οικονομική δυσπραγία εμφανίζεται με χρονοκαθυστέρηση» υπογραμμίζει ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνοντας πως βρισκόμαστε στην περίοδο, όπου θα αρχίσουν να φαίνονται οι συνέπειες του πολύμηνου εγκλεισμού στον ψυχισμό των πολιτών. Η κατάσταση αυτή μοιάζει με την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αλλά με συνθήκες καραντίνας που ευνοούν την εμφάνιση αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης, που επιπλέον μπορούν να λειτουργήσουν και ως θρυαλλίδα για την πυροδότηση μέχρι και ψύχωσης σε άτομα που έχουν σοβαρή προδιάθεση για κάτι τέτοιο. Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, μαζί με την αύξηση του άγχους ανεβαίνει και η χρήση αλκοόλ, ενώ ορισμένες μελέτες εικάζουν πως ίσως αυξηθούν και οι αυτοκτονίες. Στο μεταξύ πολλαπλασιάζονται και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος, όπως είναι οι ανεξήγητοι πονοκέφαλοι, η ινομυαλγία, η εξάντληση και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Ο καθηγητής τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, τόσο από την Πολιτεία με την εφαρμογή μέτρων, όσο και από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία, όπως ακριβώς κάνουν και με τη σωματική. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχει επαφή με την οικογένεια, με φίλους, να διατηρηθεί όσο είναι εφικτό η κοινωνικότητα του καθενός, αλλά και να κάνει πράγματα τα οποία τον βοηθούν και τον εκτονώνουν, όπως είναι η σωματική άσκηση, ενώ δεν θα πρέπει να χαθεί και η επαφή με τον θεράποντα ιατρό, γι’ αυτούς που είχαν ένα πρόγραμμα.
Υπερπλήρης με δεκάδες ασθενείς και από Βόλο
Πολλοί είναι και οι ασθενείς από τη Μαγνησία που προσέρχονται στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με αρκετούς από αυτούς να διακομίζονται εκεί λόγω έλλειψης κρεβατιού στο «Αχιλλοπούλειο». Ο διευθυντής της Κλινικής αναφέρει ότι οι 22 κλίνες είναι σχεδόν πάντα κατειλημμένες, ενώ συχνά φτάνουν και τις 26-30 νοσηλείες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν περισσότερα περιστατικά. «Καταβάλλεται μια υπερπροσπάθεια, καθώς στο Πανεπιστημιακό έρχονται ασθενείς απ’ όλη την Κεντρική, αλλά και Βόρεια Ελλάδα, με αρκετούς από αυτούς να είναι από τον Βόλο» αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου που καταλήγει πως θα βοηθούσε η επέκταση της δυναμικότητας της Ψυχιατρικής του «Αχιλλοπούλειου» για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, όπως και η ανάπτυξη της κοινοτικής ψυχιατρικής στην ευρύτερη περιοχή μας.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις