Παρά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μεθοδεύεται η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, που πρόσφατα ενισχύθηκαν από την αναφορά του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας ότι «πρέπει να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία» στο σχέδιο αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας, οι κόντρες Τελ Αβίβ – Αγκυρας καλά κρατούν.
Ενδεικτική του κλίματος είναι πρόσφατη, έντονη αντιπαράθεση, σε ζωντανή μετάδοση μάλιστα, όταν στη διάρκεια εκπομπής στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, «Haber-Turk», συγκρούστηκαν, σε υψηλούς τόνους, ο τουρκικής καταγωγής Ισραηλινός ερευνητής στο Κέντρο, Μοσέ Νταγιάν, του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ και στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Άμυνας της Ιερουσαλήμ, Κοέν Γένροτζακ (Chai Eitan Cohen Yenrojak), με τον πρώην πρέσβη της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, Ογκούζ Σελικόλ (Oguz Celikkol).
Ο τελευταίος έμεινε γνωστός, όταν εκλήθη στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας, και ο τότε Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν (Dani Ayalon), τον έβαλε να καθίσει απέναντι του, σε χαμηλότερο κάθισμα από τον ίδιον, εμφανώς σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τόσο τον Τούρκο πρέσβη, όσο και τη χώρα του. Πρακτική με ιδιαίτερη σημειολογία και ασυνήθιστη στα διπλωματικά χρονικά.
Παρ’ ότι, όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα, Israel Hayom, συνήθως οι συζητήσεις στην τουρκική τηλεόραση, ιδιαίτερα με τέτοια αντικείμενα, κινούνται σε σχετικά ήπιους τόνους, αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν έντονη.
Ο Ισραηλινός ερευνητής, Κοέν Γένροτζακ, αφού ανέφερε ότι η πρόσκληση του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στέϊνιτζ (Yuval Steinitz) στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου δείχνει μεν ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία, σημείωσε ότι στην παρούσα φάση, για να υπάρξει πραγματική εξομάλυνση, η Τουρκία πρέπει:
-Να πάψει να υποστηρίζει την τρομοκρατική, όπως την χαρακτηρίζει το Τέλ Αβίβ, παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς.
-Να σταματήσει τις λεκτικές επιθέσεις κατά του κράτους του Ισραήλ, εάν θέλει την οικοδόμηση μιας γέφυρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ο ίδιος τόνισε ότι ναι μεν «το Ισραήλ ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποβεί εις βάρος των σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Από τη μεριά του, ο Ογκούζ Σελικόλ υποστήριξε ότι:
-Το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό,τι η Τουρκία χρειάζεται το Ισραήλ.
-Το Ισραήλ θα συνεχίσει να είναι απομονωμένο στη Μέση Ανατολή όσο συνεχίζει την πολιτική λεηλασίας των παλαιστινιακών εδαφών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που το Ισραήλ υποστηρίζει την Κύπρο δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να μην υποστηρίξει την Παλαιστίνη.
Στο σημείο αυτό, ο Ισραηλινός ερευνητής, Κ.Γένροτζακ, αρνήθηκε να συνεχίσει τη συζήτηση, διέκοψε τον παρουσιαστή, και, σε υψηλούς τόνους, είπε ότι «είναι καιρός να πάψει η Τουρκία να θεωρεί το Ισραήλ απομονωμένο στη Μέση Ανατολή, επειδή αυτό μόνο αλήθεια δεν είναι».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις