Ανατροπές έρχονται στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα έχει χαρακτήρα περισσότερο στοχευμένο σε σχέση με τους προηγούμενους: Ο 6ος κύκλος πάντως είναι σε εξέλιξη με την προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων να εκπνέει μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες. Αρχές Μαρτίου πάντως αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των ενισχύσεων.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
«Μαγειρεύουν» την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα εστιάζει σε συγκεκριμένους κλάδους από εκείνους που θεωρούνται πληττόμενοι: Και σε αυτό τον κύκλο, φαίνεται πως θα δοθεί έμφαση στην παροχή χρηματοδότησης στην εστίαση αλλά και στα πεδία της οικονομίας που παρέμειναν με κατεβασμένα ρολά και τον Φεβρουάριο.
Τι αλλάζει στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
Και στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας, πάντως, τα ποσά που θα χορηγηθούν θα «συμψηφιστούν» με εκείνα που έλαβαν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6. Όμως στον επόμενο 7ο κύκλο ενισχύσεων αναμένεται ξανά να υιοθετηθούν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή το Φεβρουάριο. Ακόμη και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί, ενώ η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.
Γιατί αλλάζουν τα δεδομένα στον 7ο κύκλο
Βασική αιτία για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στον 7ο κύκλο είναι το γεγονός ότι για τους δικαιούχους θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου, ξεπερνώντας ουσιαστικά το ένα έτος από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας. Αυτό οδηγεί αυτόματα και σε αλλαγές σε παραμέτρους οι οποίες θα καθορίζουν και τους δικαιούχους όπως το ποσοστό μείωσης του τζίρου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η σύγκριση δεν θα γίνεται με βάση τα στοιχεία του 2020 αλλά του 2019, με τις ίδιες πηγές να συμπληρώνουν ότι καθώς πλέον στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη εμπειρία «πρέπει σταδιακά να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικό το μέτρο και τη στόχευσή του». Τελευταίος μήνας πριν αλλάξει το έτος βάσης θα είναι ο Φεβρουάριος καθώς από το Μάρτιο του 2020 και μετά τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.
Τέλος χρόνου για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6
Ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, μετρά αντίστροφα: Έως τις 22 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν εκφραστεί το ενδιαφέρον μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι πληρωμές που υπολογίζεται να γίνουν 3 και 5 Μαρτίου. Στον 6ο κύκλο, το 50% των ενισχύσεων έχει και πάλι μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις όμως ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά. Καθώς η ενίσχυση αφορά σε έναν μήνα (Ιανουάριος 2021), το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.
Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για τις κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται σε:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 υπαλλήλους και
- 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021. Οι ενισχύσεις θα πληρωθούν στους δικαιούχους τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Ποια στοιχεία πρέπει να υποβληθούν στην πλατφόρμα
Η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα παρακάτω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021:
α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ για κάθε μήνα.
β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:
- τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,
- το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019,
- το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
Τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά την οριστικοποίηση της αίτησης. Δικαίωμα διόρθωσης έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υπάρξει μόνο για τα στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου 2021.
enikonomia.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις