Κατά γενική ομολογία, η φετινή διακλαδική άσκηση των Τούρκων με τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα» ήταν ότι χειρότερο είχαν σε επίπεδο τακτικής κι ετοιμότητας να επιδείξουν οι ένοπλες δυνάμεις τους. «Μάλλον έμοιαζε περισσότερο με βόλτα προσκόπων στην «γαλάζια λίμνη» με φαντεζί τίτλους» παρατηρούσε με σκωπτικό ύφος στρατιωτική πηγή με την οποία επικοινώνησε το enikos.gr.

Κι όσο «τραβηγμένο» ή στα όρια της απαξίωσης κι αν ακούγεται το παραπάνω σχόλιο, περιγράφει – έστω και με εμφατικό τρόπο – την κατώτερη των προσδοκιών σύνοψη των συμπερασμάτων που εξήχθησαν.

Παρατηρώντας κανείς την επικοινωνιακή διαχείριση της άσκησης, είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν επιστράτευσε την γνωστή του μονταζιέρα με τις χολυγουντιανής έμπνευσης σκηνοθετημένες εικόνες του στόλου να αναχωρεί από τους ναυστάθμους, επιδεικνύοντας το υποτιθέμενο μεγαλείο του αλλά και την ετοιμότητά του. Δεν είδαμε καμία βολή πυραύλων, όπως επισημάναμε και στο χθεσινό άρθρο του enikos.gr με τίτλο “Άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: Πολύς ντόρος για το τίποτα”.

Τη χαμένη τιμή των Τούρκων επεχείρησε να περισώσει ο Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, με αναφορές στην οθωμανική αυτοκρατορία και το μεγαλείο της τουρκικής ναυτοσύνης, που μάλλον ούτε και ο ίδιος πίστευε.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια διαχείρισης του επικοινωνιακού κατήφορου και διάσωσης κάποιον ψηγμάτων υπερηφάνειας, η τουρκική μονταζιέρα επιστράτευσε την εξαγωγική της επιτυχία, το Bayraktar. Το διαφημισμένο της Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV), το οποίο παρουσιάζει σχεδόν ως ανώτερο ακόμη και από το απόρρητο αμερικανικό μαχητικό F-22.

Σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο το εμφάνισε να κάνει άφεση βόμβας από άγνωστο ύψος, το πρωί της 4ης Μαρτίου, σε παραλιακό μέρος εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, στις ακτές της Μεσογείου. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου όπλου επικοινωνιακά έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απ’ ότι επιχειρησιακά.

Όπως εξηγούν στο enikos.gr πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, με μακρά εμπειρία και γνώσεις, η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων όπλων έχει δοκιμαστεί μόνο σε εμπόλεμες ζώνες που δεν υπάρχει τακτικός οργανωμένος στρατός, με υποτυπώδη αεράμυνα ή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Στο πεδίο του Αιγαίου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Μιλάμε επί της ουσίας για μη επανδρωμένα αεροχήματα που πετούν με χαμηλές ταχύτητες χωρίς δυνατότητες ελιγμών, σε μεσαία ύψη. Η άφεση βομβών, που δείχνουν στο βίντεο είναι εντυπωσιακή όταν από κάτω έχει να αντιμετωπίσει άτακτο στρατό με τυφέκια, το πολύ και κανένα αντιαεροπορικό σύστημα, χωρίς ραντάρ. Κάτι που το γνωρίζουν οι Τούρκοι γι’ αυτό και προτίμησαν να κάνουν την δοκιμή κάπου κοντά στις ακτές της Αττάλειας, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα καταγραφούν από τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας κάποια πολύτιμα στοιχεία, που θα αναδεικνύουν υπέρ το δέον τις αδυναμίες του όπλου.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ψυχραιμίας έναντι της τουρκικής προπαγάνδας. Ωστόσο, η επιμονή της τουρκικής βιομηχανίας στην εξέλιξη των μη επανδρωμένων οχημάτων (uav’s) είναι κάτι που κρατά σε εγρήγορση την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που επενδύει στις νέες τεχνολογίες και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην αυτόνομη ή συμπαραγωγή εξελιγμένων συστημάτων, ταυτόχρονα με την έλευση των ισραηλινής κατασκευής HERON και των αμερικανικής προέλευσης MQ-9B Guardian.

Του Χρήστου Μαζανίτη

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις