Πιο φθηνό θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών σαρακοστιανών ειδών Καθαράς Δευτέρας, που δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα Εμπορίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Από τα 29 είδη, στα 23 παρουσιάστηκε μείωση στη μέση τιμή σε σχέση με πέρσι και σε μόλις 6 αύξηση.
Σε 23 σαρακοστιανά είδη η μέση τιμή πώλησης σημείωσε μείωση σε σχέση με πέρσι και σε 6 αύξηση. Φέτος η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται στις 15 Μαρτίου, ενώ πέρσι ήταν 2 Μαρτίου.
Τη μεγαλύτερη μείωση στη μέση τιμή παρουσίασε ο ταραμοπολτός με τη φετινή του μέση τιμή να κυμαίνεται στα 8,01 ευρώ, όταν πέρσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 12,56 ευρώ, μειωμένη κατά 4,55 ευρώ ή 36,2%.
Στη δεύτερη θέση με τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι τα θράψαλα (ροδέλες), αφού φέτος η μέση τιμή είναι 8,61 ευρώ, όταν πέρσι η μέση τιμή ήταν 12,48 ευρώ, μειωμένη κατά 3,87 ευρώ, με την πτώση να είναι της τάξης του 31%.
Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η μέση τιμή στις γαρίδες χωρίς κέλυφος (κατεψυγμένες, μεσαίες), με τη μείωση να είναι της τάξης του 30,5% ή μειωμένη κατά 4,99 ευρώ φέτος σε σχέση με πέρσι. Τη φετινή Καθαρά Δευτέρα η μέση τιμή είναι 11,37 ευρώ, ενώ πέρσι η μέση τιμή ήταν 16,36 ευρώ.
Τα υπόλοιπα είδη με τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι (είδος, φετινή μέση τιμή, περσινή μέση τιμή, μείωση τοις εκατό, μείωση σε ευρώ):
– Σουπιές καθαρισμένες καταψυγμένες, 10,73, 15,34, 30%, 4,61.
– Γαρίδες με κέλυφος (κατεψυγμένες, μεσαίες), 16,93, 22,95, 26,2%, 6,02.
– Καβούρια, 6,90, 8,80, 21,6%, 1,90.
– Καλαμάρια καθαρισμένα (κατεψυγμένα), 9,58, 12,14, 21,1%, 2,56.
– Χαλβάς κακάο, 6,66, 7,82, 14,8%, 1,16.
– Μύδια, 4,00, 4,53, 11,7%, 0,53.
-Χαλβάς βανίλια, 6,66, 7,22, 7,8%, 0,56.
– Ελιές πράσινες, 4,51, 4,85, 7%, 0,34.
– Θράψαλα, 8,32, 8,94, 6,9%, 0,62.
– Γυαλιστερές, 13,50, 14,47, 6,7%, 0,97.
– Χταπόδια (κατεψυγμένα, Νο Τ6), 13,71, 14,68, 6,6%, 0,97.
– Γαρίδες (μεγάλες), 13,93, 14,80, 5,9%, 0,87.
– Καραβίδες (κατεψυγμένες) 22,71, 24,09, 5,7%, 1,38.
– Μύδια ψίχα (κατεψυγμένη), 8,13, 8,56, 5%, 0,43.
– Σουπιές, 12,52, 13,15, 4,8%, 0,63.
– Ελιές μαύρες, 5,38, 5,63, 4,4%, 0,25.
– Σουπιές ακαθάριστες (κατεψυγμένες), 9,38, 9,80, 4,3%, 0,42.
– Γαρίδες (μικρές), 8,22, 8,53, 3,6%, 0,31.
– Χταπόδι, 15,62, 16,17, 3,4%, 0,55.
– Ταραμοσαλάτα, 4,07, 4,16, 2,1%, 0,09.
Μόλις 6 σαρακοστιανά με αύξηση της τιμή
Από την άλλη μόλις έξι είναι τα σαρακοστιανά είδη που σημείωσαν αύξηση στη μέση τιμή φέτος σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών σαρακοστιανών ειδών Καθαράς Δευτέρας, που δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα Εμπορίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση τιμή παρουσίασαν τα καλαμάρια ακαθάριστα (κατεψυγμένα) με τη φετινή του μέση τιμή να κυμαίνεται στα 7,30 ευρώ, όταν πέρσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 4,65 ευρώ, αυξημένη κατά 2,65 ευρώ ή 57% αύξηση.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση τιμή σημειώνεται στις πίκλες με τη φετινή τιμή να είναι στο 1,58 ευρώ, όταν πέρσι αυτή ήταν 1,40 ευρώ, αύξηση 12,8% και 0,18 ευρώ ακριβότερη φέτος σε σχέση με πέρσι.
Η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη μέση τιμή από τον λευκό ταραμά, με τη φετινή τιμή να είναι στα 14,57 ευρώ και την περσινή 13,28 ευρώ, δηλαδή αύξηση 9,7% ή ακριβότερος φέτος σε σχέση με πέρσι κατά 1,29 ευρώ.
Τα υπόλοιπα είδη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι (είδος, φετινή μέση τιμή, περσινή μέση τιμή, αύξηση τοις εκατό, αύξηση σε ευρώ):
– Καλαμάρια, 20,48, 19,40, 5,6%, 1,08.
– Κυδώνια, 17,00, 16,80, 1,2%, 0,20.
– Μοσχιοί, 8,00, 7,93, 0,9%, 0,07.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις