Στο πειθαρχικό συμβούλιο αστυνομικού προσωπικού με το ερώτημα της θέσης σε αργία με απόλυση, παραπέμπονται μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης τρεις αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του Βασ. Μάγγου έξω από τα Δικαστήρια Βόλου στις 14 Ιουνίου 2020.

Το πόρισμα της ΕΔΕ προς το πειθαρχικό αφορά την ποινή της αργίας με απόλυση (ανώτερη πειθαρχική ποινή).

Εάν το Συμβούλιο κάνει δεκτή την πρόταση για την επιβολή αργίας στους τρεις αστυνομικούς ή σε κάποιον από αυτούς, θα πρέπει να προσδιορίσει την χρονική διάρκεια της αργίας έως 6 μήνες το ανώτερο. Στη διάρκεια της αργίας ο αστυνομικός δεν πραγματοποιεί υπηρεσίες και αμοίβεται με χαμηλότερες αποδοχές από το κανονικό μισθολόγιο της θέσης του (50%).

Το συγκεκριμένο περιστατικό αστυνομικής βίας, την οποία φαίνεται να αναγνωρίζει η ΕΔΕ με την παραπομπή της υπόθεσης για πειθαρχικό έλεγχο, είναι παρεπόμενο της επίθεσης που δέχτηκαν την προηγούμενη ημέρα πολίτες έξω από την ΑΓΕΤ, όταν η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο μετά τον τραυματισμό ηγετικών στελεχών της Διεύθυνσης Αστυνομίας από καταδρομική επίθεση μιάς μικρής ομάδας ατόμων από το σύνολο της ειρηνικής πορείας.

Για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και τα αποτελέσματα της αστυνομικής επιχείρησης έξω από την ΑΓΕΤ, δεν υπήρξε ανακοίνωση για την έρευνα που διενεργήθηκε.

Συνέπειες της αργίας με απόλυση

Οι αστυνομικοί στους οποίους επιβάλλεται ποινή αργίας με απόλυση:

α) Δεν εκτελούν υπηρεσία από την επομένη της επίδοσης σ’ αυτούς της σχετικής απόφασης, υποχρεούνται όμως να εμφανίζονται προς εξέταση ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών και ανακριτικών αρχών, εφόσον κλητεύονται.

β) Δεν επιτρέπεται να φέρουν στολή και υπόκεινται σε όλες τις περί πειθαρχίας διατάξεις όπως οι εν ενεργεία αστυνομικοί και

γ) Υποχρεούνται να παραδίδουν τον ατομικό τους οπλισμό και το υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας, οπότε εφοδιάζονται με σχετική βεβαίωση της Υπηρεσίας, η οποία φέρει φωτογραφία με πολιτική περιβολή και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Οι αστυνομικοί που τίθενται σε κατάσταση αργίας με απόλυση υποβιβάζονται κατά αρχαιότητα στην επετηρίδα στις προβλεπόμενες για το βαθμό τους οργανικές θέσεις οι μεν Αξιωματικοί κατά 5% οι δε Ανθυπαστυνόμοι και Αρχιφύλακες κατά 3%, για κάθε μήνα αργίας.

Ο χρόνος της αργίας με απόλυση σε καμιά περίπτωση δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και οι τελούντες στην κατάσταση αυτή λαμβάνουν το 50% του συνόλου των αποδοχών τους.

myvolos.net

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις