Η Κομισιόν δεν διέψευσε ότι η Ελλάδα πήρε λιγότερα εμβόλια από την Moderna

Έκθετος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά την ηχηρή παραίτηση του καθηγητή Παθολογίας Ανοσολογίας στην Ιατρική του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). 

Η επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας αποτελεί μία σαφέστατη καταγγελία αποσιώπησης πληροφοριών που κανονικά η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να ελέγχουν εξονυχιστικά για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών που καλούν σε εμβολιασμό.

Όπως αναφέρεται, γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο ΓΚΝ Αθηνών έχοντας εμβολιαστεί με Astrazeneca, είχε αναπτύξει επτά ημέρες μετά έντονο πονοκέφαλο και εννέα ημέρες μετά υπέστη εγκεφαλικό θρομβωτικής αιτιολογίας. Η θρομβοπενία που ακολούθησε ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την χορήγηση ηπαρίνης και η ασθενής ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός ποδιού.

Έτσι, οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του ποδιού της, ωστόσο η άτυχη γυναίκα κατέληξε, μετά από δύσκολη και περίπλοκη νοσηλεία στη συνέχεια. Το περιστατικό αυτό «φωνάζει» ότι πρέπει να οδηγήσει τουλάχιστον σε έντονο προβληματισμό για την συσχέτιση των θρομβώσεων με τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, κάτι που ακόμη και η ίδια η AstraZeneca πλέον παραδέχεται ότι περιλαμβάνεται στις πιθανές παρενέργειες.

Η επιστολή παραίτησης Βλαχογιαννόπουλου περιγράφει σαφώς πώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορεί να παριστάνει ότι δεν έχει ενημερωθεί. Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και όταν υπάρχουν αποδίδει εκεί το περιστατικό αγνοώντας το ότι υπάρχει χρονική συνάφεια με τον εμβολιασμό, ενώ όταν δεν υπάρχουν αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι «μελετάται».

Ο παραιτηθείς καταγγέλλει ότι ενώ με δική του προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible» και ζήτησε «να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών», με κάθε άνεση στις 16 Μαρτίου ο Βασ. Κικίλιας δήλωσε στο μιλώντας ΣΚΑΪ ότι «στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα περιστατικό σοβαρό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό με AstraΖeneca».

Παρομοίως στις 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε σε «ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο».

Είναι χαρακτηριστική σήμερα η αρχή της αναφοράς του καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Ιατρικής Εκπαίδευσης και μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Εμ. Σμυρνάκη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1. «Για να είμαστε ειλικρινείς, πραγματικά τα περιστατικά που υπάρχουν και στη χώρα μας εξετάζονται», όπως λέει…

Η ΕΦΑΡ όπως υπογραμμίζει ο παραιτηθείς καθηγητής δεν έχει μόνιμο, θεσμικό τρόπο συνεργασίας με την Επιτροπή Εμβολιασμών, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το τι και πώς αποφασίζει η τελευταία για θέματα όπως οι επιπλοκές από τα νέα εμβόλια.

Και ενώ η ίδια η ΕΦΑΡ σιώπησε στην πράξη για το συγκεκριμένο περιστατικό, αναγκάστηκε στη συνέχεια να αυτογελοιοποιηθεί επιστημονικά κοινοποιώντας σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας την επικαιροποιημένη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που αναφέρεται στα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με AstraΖeneca. Και ο κ. Σμυρνάκης επιβεβαιώνει ότι η επικοινωνία Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ΕΦΑΡ είναι μία «εβδομαδιαία ενημέρωση» και μία «τηλεφωνική επικοινωνία», δηλαδή απουσία επίσημης, έγγραφης διαδικασίας που να υποχρεώνει τον παραλήπτη των πληροφοριών σε άμεσες κινήσεις.

Κατά συνέπεια, μπορεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συνεχίζει να υλοποιεί το έργο της με βάση τα αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, ωστόσο προκύπτουν σαφή ερωτήματα για τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια:

  • ήταν ενήμερος έστω και τηλεφωνικά για τα αναλυτικά δεδομένα που οδήγησαν στον θάνατο της άτυχης γυναίκας όταν δήλωνε ότι δεν υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα;
  • είναι ενήμερος για άλλα αντίστοιχα περιστατικά που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας;
  • μετά το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και την επικαιροποίηση των δεδομένων του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Astrazeneca και την καταγγελία/παραίτηση από την ΕΦΑΡ, τι έχει κάνει για να ενισχυθεί η διαδικασία επίσημης ενημέρωσης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ώστε να υπάρχει η τάχιστη δυνατή αντίδραση στα νέα δεδομένα που προκύπτουν;

Την ίδια ώρα αποκαλύπτονται οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία χάρισε στο Βερολίνο δόσεις του εμβολίου της Moderna, στο οποίο σύμφωνα με τον EMA δεν έχει παρατηρηθεί κανένα περιστατικό θρόμβωσης.

Σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κομισιόν η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου υποστήριξε πως δεν μπορεί να διαψεύσει το δημοσίευμα, γιατί όπως υποστήριξε, δεν έχει τους αριθμούς των εμβολίων που έχουν παραγγείλει και διανεμηθεί στα κράτη μέλη.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις