Η κόντρα της κυβέρνησης με τον περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη ζωντανεύει, την ώρα που ΕΕ και Τουρκία συζητούν για νέα συμφωνία στο προσφυγικό- μεταναστευτικό

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε επενδύσει στο προσφυγικόμεταναστευτικό, το οποίο βρήκε μπροστά της ως κυβέρνηση. Μετά από παλινωδίες με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την επανασύσταση του, η μείωση των ροών έχει επιφέρει σχετική εσωκομματική ηρεμία, αν και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις και να παίζονται πολιτικά παιχνίδια.

Πρωταγωνιστής των αντιδράσεων από το χώρο της δεξιάς ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε μπλοκάρει την κυβερνητική προσπάθεια χωροθέτησης νέων δομών και μάλιστα είχε προκαλέσει οργή στο Μαξίμου για την ειρωνική έκφραση του “να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός” .

Όταν βέβαια ο κ. Μουτζούρης είχε εκλεγεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, παρότι “αντάρτης” κόντρα στην επίσημη υποψήφια της ΝΔ Χριστιάννα Καλογήρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε “χρεώσει” στη ΝΔ. Εν συνεχεία αποδείχθηκε ότι ο κ. Μουτζούρης, ο οποιος με την υποστήριξη τοπικών σαμαρικών στελεχών είχε πολεμήσει σκληρά με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό την επίσημη υποψήφια και τότε περιφερειάρχη, ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει να κεφαλαιοποιεί πολιτικά τις αντιδράσεις.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ Μουτζούρη ήταν το γεγονός ότι απέστειλε εξώδικο σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό επειδή μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη!

Συγκεκριμένα για τη δήλωση που έκανε στην Τηλεόραση Αλήθεια Χίου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πολιτικό κόστος των επιλογών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

“Η αντίδραση του κ. Μουτζούρη οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια και δέκα χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Το αν τελικά αυτό που έκανε ο κ. Μουτζούρης έκανε καλό η κακό στην Μυτιλήνη, θα το κρίνουν οι πολίτες της Μυτιλήνης”, δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Στην πολιτική αυτή κριτική ο περιφερειάρχης απάντησε ουσιαστικά με απόπειρα… λογοκρισίας του μέσου ενημέρωσης.

Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Μουτζούρης βρέθηκε χθες Σάββατο και σε μία περίεργη πολιτική “ανίερη συμμαχία” με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Η αντικυβερνητική διαδήλωση στη Χίο συγκέντρωσε πάντως 400 άτομα κυρίως από τα δύο χωριά δίπλα στην προτεινόμενη νέα δομή. Παρόντες εκτός του κ. Μουτζούρη ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος. Ενώ την εμφάνιση τους έκαναν και ακροδεξιά στοιχεία, όπως καταγγέλλουν γαλάζια στελέχη, συμψηφίζοντας όλες τις αντιδράσεις.

Ο κ. Μουτζούρης υπενθυμίζεται ότι είχε βρεθεί στο στόχαστρο και του ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε επιχειρήσει να “προσηλυτίσει” μαθητές στις ξενοφοβικές του απόψεις, καλώντας τα 15μελη συμβούλια σε “συλλαλητήρια” υπέρ του διωγμού μεταναστών και προσφύγων, αλλά και για ισχυρισμούς του περί σχεδίου “αλλοίωσης του πληθυσμού των νησιών”.

Αντιδράσεις όμως πλέον εξ αριστερών προκαλεί και το γεγονός ότι προχωρά η εκκένωση του δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας στη Λέσβο και η μεταφορά των 880 συνολικά προσφύγων που διαμένουν εκεί στη δομή στο Μαυροβούνι, που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια.

Από την πλευρά της κυβέρνησης απαντούν στην κριτική και εκ δεξιών και εξ αριστερών, επικαλούμενοι τα στοιχεία μείωσης των ροών και τις μαζικές αναχωρήσεις προσφύγων για Γερμανία. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, λιγότεροι από 60.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες ζουν πλέον στην Ελλάδα. Στα νησιά ειδικότερα διαμένουν 13.495 από 40.300, που διέμεναν το Μάρτιο του 2020.

“Η μείωση των ροών κατά 82% σε σχέση με το Α τρίμηνο του 2020 και η μείωση των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου κατά 48% αποτέλεσαν τα βασικά κλειδιά της ολοένα και μεγαλύτερης αποσυμφόρησης των νησιών”, ανέφερε ειδικότερα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ενημερωτικό του Μαρτίου.

Η αποσυμφόρηση των νησιών όμως είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ στην ηπειρωτική Ελλάδα. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δημοσιεύσει κείμενο κατά της δημιουργίας δομής στις Θερμοπύλες, στην οποια αντιδρούσε και ο γαλάζιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σπανός, και μάλιστα αμέσως μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποια ο κ.Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τους υπουργούς να μην “καρφώνουν” ο ένας τον άλλον!

Σημειωτέον ότι το ΦΕΚ για τη δημιουργία της εν λόγω δομής είχε δημοσιευθεί ήδη από το Μάιο του 2020 χωρίς τότε να υπάρξουν αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και βουλευτές. Γεγονός που αποδεικνύει πόσο ευμετάβλητες είναι οι απόψεις των αντιδρώντων…

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιδιώκει μία νέα συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, διεκδικώντας ακόμη περισσότερα κονδύλια, την ώρα που δεν εφαρμόζει από πλευράς της το σκέλος της υπάρχουσας συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις. Η εφαρμογή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης συνάντησης Δένδια- Μηταράκη- Βαρβιτσιώτη με την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιοχανσον. Ενώ η ΕΕ ακόμη δεν έχει αποφασίσει να υιοθετήσει την πρόταση της Κομισιόν για μία νέα κοινή πολιτική ασύλου.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

AP

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις